Nytt & Nyttigt november 09

Pauline Josephson tipsar om en avfallskvarn som förvandlar matrester till biogas.

…var hamnar de? En avfallskvarn är ett gott alternativ till en kompost, då innehållet i soppåsen minimeras och matrester förvandlas till ny energi. Installeras på undersidan av diskhon, kopplas till eluttag och ansluts till avloppet. Resterna mals ner av en rivjärnsliknande teknik och forslas sedan till reningsverket där de kan omvandlas till biogas. Från 3 800 kronor.

För mer information se www.insinkerator.se eller ring 0495-302 40.

Skapa ordning bland gamla foton, en gång för alla!

I vår digitala era kan man lätt skapa ordning eller dela med sig av lyckade fotografier med några lätta klick. Detta har nu också blivit möjligt för de gamla pappersfotografierna – som nu kan bli digitala på bara några sekunder – med hjälp av en smart liten fotoscanner. AgfaPhoto AS1110 kostar från 999 kronor. Se vidare www.agfaphoto.com eller ring 0300-56 89 00.

Mycket dusch för lite vatten

EcoSmart är nytt koncept från Hansgrohe som innebär att man med flödesbegränsning, speciella strålar och luftinblandning i vattnet kan spara en hel del energi – då mindre mängd vatten behöver värmas upp. En av produkterna med denna teknologi är handduschen Croma 100 som har ett 100 mm stort duschhuvud. Enligt tillverkarens uppgifter gör den nya tekniken det möjligt att spara upp till 50 procent vatten. Handduschen kostar 430 kronor. Se vidare www.hansgrohe.se

Ta hjälp av klätterapa

Gorilla torch är en fiffig liten ficklampa som kan stå till tjänst i många sammanhang. Det smartaste är troligen inte det intensiva LED-ljuset med steglös dimmer, utan stativet med de tre böjbara benen och magnetfötterna, vilket gör att den kan fästas, hängas, vridas fast och ställas i princip var som helst – i källaren, under motorhuven eller därhelst man behöver ett riktat ljus. Pris cirka 490 kronor. Läs mer på www.gorillatorch.se

Sätt jacka på taket

Nya miljövänliga, underlagstaket Divoroll Top RU från Monier fungerar ungefär som en goretexjacka. Det släpper ut fukt men inte igenom vatten, vilket ger ett tätare tak med mindre värmeförlust. Ett normalstort villatak kräver enligt uppgift ungefär två rullar vilket jämfört med traditionell papp och råspont kan ge stora besparingar. Priset är cirka 45 kronor per kvadratmeter hos välsorterade bygghandlare. Vidare information på www.monier.se eller ring 020-52 95 60.

Våg i låda

Rena ytor i köket är för många en dröm. Ritter har tagit fasta på detta och har en hel serie av köksmaskiner som fiffigt kan fällas in i kökslådorna, bland annat skärmaskin, brödrost och köksvåg. Prisexempel inbyggnadsvåg 1 595 kronor. Mer information på www.adesso.se

Sladdlöst och fjärrstyrt ljus

En trådlös strömbrytare med dimmer och fjärrkontroll känns som suktande framtidsteknik. Men nu är framtiden här! Brytaren, som kommuncierar via radiosignaler, kan placeras var som helst, på vilka ytor som helst. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man förprogrammera olika belysningslägen – för städning, middag eller avkoppling. Dessutom kan man länka samman olika eluttagsanslutna produkter som teve, lampor och till och med utebelysning, vilka därmed kan styras med en och samma knapp. Strömbrytaren kostar 995 kronor, fjärrkontrollen 1 495 kronor. Se vidare www.elko.se eller ring 08-449 27 00.

Lågenergilampa med stämning

Denna nya lampa från Megaman och Lightab har flera bra egenskaper som många väntat på. Förutom ett mjukare, varmvitt ljus finns även en inbyggd 4-stegsdimmer. Genom att tända och släcka upprepade gånger går lampan från 100 procents ljusstyrka vidare till 66, 33 och slutligen till 5 procents ljusstyrka. Innehåller inget flytande kvicksilver. Pris 298 kronor för två lampor på www.lightab.se

Grannaste granen i stan

Blir denna maffiga gran möjligen årets ”ljusklapp”? Ljusgranen hissas helt enkelt upp i flaggstången med hjälp av en toppögla och tindrar sedan ljuvt för hela grannskapet! Passar alla flaggstänger och drar sparsamt med ström. Fyra meter ljusgran kostar 799 kronor och 8 meter kostar 1 499 kronor. Se vidare www.montejaur.com

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar