Röda prylar som sätter färg på ditt hem

Rött må höra julen till, men det är även en utmärkt färg för att lysa upp de skalor i svart, vitt och natur som är så populära just nu. Här är 15 röda prylar som sätter färg på ditt hem.


Rött är rätt. Kanske inte i övermått, men i lagom doser lyser det upp det vilket rum som helst. Inte minst kan det behövas röda prylar för att skapa lite liv bland det svarta, vita och naturfärgade som har varit inne ett tag nu. Och vad du än är ute efter finns det förmodligen i rött – se bara på våra 15 tips, som täcker allt från kastrullunderlägg till diskmaskiner.

1) Skydda snyggt

Varför inte skydda bord och köksbänkar mot värme och repor på ett snyggt sätt? Underlägget Pastill från KG Design är i silikon och finns i två storlekar: 18 cm i diameter för kastruller och annat (cirka 69 kronor), samt 10 cm för glas och liknande (cirka 19 kronor). Gillar du inte rött finns Pastill även i svart, vitt, grått, lime, rosa, turkos och orange.

2) Dubbelt läckert?

Huvuduppgiften för en kakform är visserligen att göra läckra kakor, men det gör absolut ingenting om formen ser läcker ut också. Kakformen Emma har non-stick-beläggning inuti och mäter 24x24x10 cm. Finns hos Duka och kostar 249 kronor.

3) Sitt annorlunda

Jellyfish liknar ingen annan stol du sett. Den är gjord i lycra och har en uppblåsbar boll inuti, vilket ger dig en garanterat annorlunda sittkänsla. I större variant (höjd 57 cm, diameter 57 cm) kostar den 499 kronor och i mindre (höjd 51 cm, diameter 47 cm) 399 kronor hos Ilva. Finns även i lime, orange och svart.

4) Vas med färg

Vaser och skålar är saker som gärna får sticka ut lite färgmässigt. Och det gör serien Events från Herstal, som bland annat finns i rött med vita kontraster. Vasen är 23 cm hög och 13 cm i diameter och kostar cirka 399 kronor. Serien innehåller även skålar i olika storlekar samt värmeljusstakar.

5) Mjukt och tidlöst

Barbapapa-figurerna ser mjuka och sköna ut och är det också, när de som i det här fallet är gjorda av nylontyg och fyllda med polypropylenkulor. Dessutom har de magneter i händerna. Figurerna finns i tre storlekar – 50 cm hög för cirka 579 kronor, 30 cm för cirka 349 kronor och 16 cm för cirka 145 kronor – och kommer från Edberg & Co. Och självklart är det Barbastark som gäller; det är ju han som är röd.

6) Hitta den röda tråden

Att hitta den röda tråden är inte svårt när det rör sig om Herstals nya lampa Cape. Denna bordlampa med unik design finns i tre storlekar: 18, 27 eller 40 cm hög. De två större har dimmer på sladden. Priset ligger på cirka 699, 1 399 respektive 1 899 kronor.

7) Stjärna i rött

Fling från Bsweden kom i fjol men är redan en klassiker. Denna pendel finns i fyra storlekar – 33, 50, 78 och 120 cm i diameter – och förutom i röd- även i svart- eller vitlackerad plåt. Till 50-varianten medföljer en fot som gör att pendeln kan användas som bordslampa. Fling kostar från cirka 995 kronor.

8) Ljusbord

Tycker du att bordslampor är opraktiska? Etoile från Ilva är ett sidobord med inbyggd belysning (lämpligen en lågenergilampa). Ljusbordet mäter 40x48x35 cm (hxdxb), finns i flera olika färger, bland annat rött, och kostar 1 249 kronor. Har du ont om plats finns en mindre variant, 30x42x30 cm, för 999 kronor.

9) Skön kub

Skön att vila ögonen på, trevlig att hålla i och kul att umgås med. Det handlar om PAL från Tivoli Audio. En 9x9x16 cm liten radio med stort ljud och möjlighet att koppla in hörlurar, CD- eller MP3-spelare. Du kan driva den med sladd eller batteri; det senare laddas automatiskt. PAL är gummibelagd och finns i åtta olika färger, inklusive Sunset Red. Pris cirka 2 190 kronor. Skräddarsydd axelremsväska finns som tillbehör.

10) Häng rätt

Sticks är en serie klädhängare i lackerat stål från SMD Design. Golv- och väggmodellerna har fot respektive fäste i silver, samt hängardel i röd, vit, grön eller mörkgrå strukturlack. Golvmodellen är 190 cm hög och kostar omkring 2 575 kronor; för väggmodellen gäller 102 cm och cirka 1 725 kronor. I serien finns även kroklist, kroklist med spegel samt galge.

11) Fett och trendigt

Fatboy fick sin form för nio år sedan. Eller förresten, poängen är ju att det är du själv som formar den. Vill du vara lite trendig väljer du varianten Fatboy Marimekko Unikko Original Red. Sedan kan du vräka dig på den 140×180 cm stora säcken framför teven i stil. Pris cirka 2 990 kronor.

12) Prinsar och prinsessor

Har du en prinsessa eller en prins därhemma? Då ska hon eller han självklart ha en matta som anstår en sådan. Karin Mannerståls mattor Prins och Prinsessa finns båda i bland annat rött, är handtuftade i ull och mäter 120×180 cm. Mattorna kommer från Kateha och kostar omkring 3 000 kronor.

13) Klassiker i ny färg

Poul Henningsens PH5-lampa fyller 50 år i år. Det firar Louis Poulsen genom att släppa PH50, en specialversion som finns i fem olika färger, från Chili Red till Wasabi Green. Till skillnad från originalet har de en högglanspolerad yta. 4 995 kronor kostar det att vara klassiskt modern.

14) Röda vitvaror

Letar du efter en vitvara med annan färg än vitt eller rostfritt (och annan form än strikt fyrkantigt) kan du ta en titt på Smegs produkter. Vad sägs till exempel om den röda BLV1R-1, en diskmaskin i 50-talsstil? Den är 60 cm bred, rymmer 14 kuvert och kostar cirka 13 895 kronor. Kyl/frys finns som matchar.

15) Rädda livet

Till sist… När det handlar om röda prylar till hemmet, är det omöjligt att inte ta med en brandsläckare. Finns i olika storlekar hos exempelvis Clas Ohlson. En tvåkilos pulversläckare kostar 298 kronor, en sexkilos dito 395 kronor och en nioliters skumsläckare 995 kronor. En billig livförsäkring.

 Köpinformation

Bsweden, www.bsweden.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Duka, www.duka.se
Edberg & Co, www.edberg-co.se
Fatboy, www.fatboysverige.se
Herstal, www.herstal.dk
Ilva, www.ilva.se
Kateha, www.kateha.se
KG Design, www.kgdesign.nu
Louis Poulsen, www.louispoulsen.com/sv
SMD Design, www.smddesign.se
Smeg, www.smeg.se
Tivoli Audio, www.tivoliaudio.se

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar