Röda prylar som sätter färg på ditt hem

Rött må höra julen till, men det är även en utmärkt färg för att lysa upp de skalor i svart, vitt och natur som är så populära just nu. Här är 15 röda prylar som sätter färg på ditt hem.

Rött är rätt. Kanske inte i övermått, men i lagom doser lyser det upp det vilket rum som helst. Inte minst kan det behövas röda prylar för att skapa lite liv bland det svarta, vita och naturfärgade som har varit inne ett tag nu. Och vad du än är ute efter finns det förmodligen i rött – se bara på våra 15 tips, som täcker allt från kastrullunderlägg till diskmaskiner.

1) Skydda snyggt

Varför inte skydda bord och köksbänkar mot värme och repor på ett snyggt sätt? Underlägget Pastill från KG Design är i silikon och finns i två storlekar: 18 cm i diameter för kastruller och annat (cirka 69 kronor), samt 10 cm för glas och liknande (cirka 19 kronor). Gillar du inte rött finns Pastill även i svart, vitt, grått, lime, rosa, turkos och orange.

2) Dubbelt läckert?

Huvuduppgiften för en kakform är visserligen att göra läckra kakor, men det gör absolut ingenting om formen ser läcker ut också. Kakformen Emma har non-stick-beläggning inuti och mäter 24x24x10 cm. Finns hos Duka och kostar 249 kronor.

3) Sitt annorlunda

Jellyfish liknar ingen annan stol du sett. Den är gjord i lycra och har en uppblåsbar boll inuti, vilket ger dig en garanterat annorlunda sittkänsla. I större variant (höjd 57 cm, diameter 57 cm) kostar den 499 kronor och i mindre (höjd 51 cm, diameter 47 cm) 399 kronor hos Ilva. Finns även i lime, orange och svart.

4) Vas med färg

Vaser och skålar är saker som gärna får sticka ut lite färgmässigt. Och det gör serien Events från Herstal, som bland annat finns i rött med vita kontraster. Vasen är 23 cm hög och 13 cm i diameter och kostar cirka 399 kronor. Serien innehåller även skålar i olika storlekar samt värmeljusstakar.

5) Mjukt och tidlöst

Barbapapa-figurerna ser mjuka och sköna ut och är det också, när de som i det här fallet är gjorda av nylontyg och fyllda med polypropylenkulor. Dessutom har de magneter i händerna. Figurerna finns i tre storlekar – 50 cm hög för cirka 579 kronor, 30 cm för cirka 349 kronor och 16 cm för cirka 145 kronor – och kommer från Edberg & Co. Och självklart är det Barbastark som gäller; det är ju han som är röd.

6) Hitta den röda tråden

Att hitta den röda tråden är inte svårt när det rör sig om Herstals nya lampa Cape. Denna bordlampa med unik design finns i tre storlekar: 18, 27 eller 40 cm hög. De två större har dimmer på sladden. Priset ligger på cirka 699, 1 399 respektive 1 899 kronor.

7) Stjärna i rött

Fling från Bsweden kom i fjol men är redan en klassiker. Denna pendel finns i fyra storlekar – 33, 50, 78 och 120 cm i diameter – och förutom i röd- även i svart- eller vitlackerad plåt. Till 50-varianten medföljer en fot som gör att pendeln kan användas som bordslampa. Fling kostar från cirka 995 kronor.

8) Ljusbord

Tycker du att bordslampor är opraktiska? Etoile från Ilva är ett sidobord med inbyggd belysning (lämpligen en lågenergilampa). Ljusbordet mäter 40x48x35 cm (hxdxb), finns i flera olika färger, bland annat rött, och kostar 1 249 kronor. Har du ont om plats finns en mindre variant, 30x42x30 cm, för 999 kronor.

9) Skön kub

Skön att vila ögonen på, trevlig att hålla i och kul att umgås med. Det handlar om PAL från Tivoli Audio. En 9x9x16 cm liten radio med stort ljud och möjlighet att koppla in hörlurar, CD- eller MP3-spelare. Du kan driva den med sladd eller batteri; det senare laddas automatiskt. PAL är gummibelagd och finns i åtta olika färger, inklusive Sunset Red. Pris cirka 2 190 kronor. Skräddarsydd axelremsväska finns som tillbehör.

10) Häng rätt

Sticks är en serie klädhängare i lackerat stål från SMD Design. Golv- och väggmodellerna har fot respektive fäste i silver, samt hängardel i röd, vit, grön eller mörkgrå strukturlack. Golvmodellen är 190 cm hög och kostar omkring 2 575 kronor; för väggmodellen gäller 102 cm och cirka 1 725 kronor. I serien finns även kroklist, kroklist med spegel samt galge.

11) Fett och trendigt

Fatboy fick sin form för nio år sedan. Eller förresten, poängen är ju att det är du själv som formar den. Vill du vara lite trendig väljer du varianten Fatboy Marimekko Unikko Original Red. Sedan kan du vräka dig på den 140×180 cm stora säcken framför teven i stil. Pris cirka 2 990 kronor.

12) Prinsar och prinsessor

Har du en prinsessa eller en prins därhemma? Då ska hon eller han självklart ha en matta som anstår en sådan. Karin Mannerståls mattor Prins och Prinsessa finns båda i bland annat rött, är handtuftade i ull och mäter 120×180 cm. Mattorna kommer från Kateha och kostar omkring 3 000 kronor.

13) Klassiker i ny färg

Poul Henningsens PH5-lampa fyller 50 år i år. Det firar Louis Poulsen genom att släppa PH50, en specialversion som finns i fem olika färger, från Chili Red till Wasabi Green. Till skillnad från originalet har de en högglanspolerad yta. 4 995 kronor kostar det att vara klassiskt modern.

14) Röda vitvaror

Letar du efter en vitvara med annan färg än vitt eller rostfritt (och annan form än strikt fyrkantigt) kan du ta en titt på Smegs produkter. Vad sägs till exempel om den röda BLV1R-1, en diskmaskin i 50-talsstil? Den är 60 cm bred, rymmer 14 kuvert och kostar cirka 13 895 kronor. Kyl/frys finns som matchar.

15) Rädda livet

Till sist… När det handlar om röda prylar till hemmet, är det omöjligt att inte ta med en brandsläckare. Finns i olika storlekar hos exempelvis Clas Ohlson. En tvåkilos pulversläckare kostar 298 kronor, en sexkilos dito 395 kronor och en nioliters skumsläckare 995 kronor. En billig livförsäkring.

 Köpinformation

Bsweden, www.bsweden.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Duka, www.duka.se
Edberg & Co, www.edberg-co.se
Fatboy, www.fatboysverige.se
Herstal, www.herstal.dk
Ilva, www.ilva.se
Kateha, www.kateha.se
KG Design, www.kgdesign.nu
Louis Poulsen, www.louispoulsen.com/sv
SMD Design, www.smddesign.se
Smeg, www.smeg.se
Tivoli Audio, www.tivoliaudio.se

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar