Rumsavdelare – smarta lösningar, tips och inspiration!

Skapa rumskänsla i hemmet med fina rumsavdelare. Här visar vi olika varianter och kreativa lösningar, för dig som vill köpa något färdigt eller bygga själv.

Öppen planlösning är ljust och fint, men det är inte alltid så praktiskt, och ofta uppstår behovet att dela in större rum i mindre delar. Då kan flexibla rumsavdelare vara bra alternativ, istället för att bygga nya permanenta väggar.

Stora valmöjligheter

Rumsavdelare kan vara mer eller mindre täckande. De kan gå från golv till tak, vara halvhöga, och delvis transparenta. Vad som passar ditt hem beror på vilken funktion rumsavdelaren ska fylla. Ska de ge insynsskydd, fungera ljuddämpande, eller mest dela det stora rummet i mindre rum, så att det blir lättare att möblera? Ibland kan rumsavdelare mest handla om att göra rummet mer ombonat. De kan tillföra färg och mönster, och lyfta ett tomt och tråkigt hörn. Här har vi samlat lite olika tips och idéer!

Rumsavdelare på 6 sätt!

Industrikänsla med glasväggar. Foto: Mirro.se

1. Rumsavdelare i glas

Transparenta väggar av glas eller plexiglas med svarta ramar har varit en stark trend de senaste åren. De skapar rumslighet, men ger samtidigt gott om ljusinsläpp. Glasväggarna kan vara skjutbara eller ha dörrar med gångjärn. De kan gå hela vägen från golv till tak, eller vara helt fristående modeller. Ett smart tips på hur du bygger din egen plexiglasvägg med industristil hittar du här.

Med en gardin mellan köket och matbord slipper du se disken. Gardinskenor i taket från Ikea.

2. Gardiner och draperier

Gardiner är praktiska som rumsavdelare eftersom de är lätta att sätta upp och en relativt billig lösning som är enkel att byta ut. Textiler ger både en mysig och ombonad känsla och är ljuddämpande. Det är en bra rumsavdelare när du exempelvis vill avgränsa ett sovutrymme mot resten av rummet, då kan det ibland räcka att bara sätta gardinen runt sängen.

Bokhyllor är praktiska rumsavdelare som lätt går att möblera om. På bilden hyllan Kallax från Ikea.

3. Bokhyllor

Bokhyllor som är öppna åt båda hållen ger både en luftig känsla och praktisk förvaring. För mer insynsskydd är en stängd bokhylla ett smart val och baksidan kan till exempel piffas till med en fin tapet eller tavla vid behov.

Foto: Ikea och Istock

4. Växter som rumsavdelare

Stora växter som palmer och monsteror är trevliga som rumsavdelare och ger dessutom bättre luft i hemmet. Plantera dem gärna i stora krukor som gör att de kommer upp en bit från golvet, eller ställ upp dem på exempelvis pallar, sideboards, eller hyllor. Du kan också ha amplar som hänger ner från taket med lättskötta klängväxter som murgrönor och gullrankor.

Ett hemmakontor, avgränsat med en mindre vägg. Foto: Istock

5. Halvhöga väggar

En lite bredare, halvhög vägg, blir också en bra avställningsyta och behöver inte vara svår att tillverka själv med några reglar, plywoodskivor och lite färg eller tapet.

Här syns skärmväggen Conversation från Furniturebox som en kombinerad tavla och insynsskydd, och skärmväggen Snidad från Ellos Home, ger asiatisk känsla.

6. Skärmväggar

Skärmväggar finns i många olika stilar, mönster, och storlekar, och är lätt att sätta en personlig prägel på rummet med. Dessutom är många praktiska att hänga saker på, till exempel kläder, smycken och fotoramar. Många modeller är vikbara så de lätt kan vikas ihop när du vill ha mer ljusinsläpp till exempel. Bygger du skärmväggen själv kan du få precis rätt mått och det behöver varken vara svårt eller dyrt.

Foto: Ikea

Smart Ikea-hack! 

En skärmvägg gjord av tre gavlar från hyllan Ikea-hyllan Ivar, en rulle rotting, och gångjärn. Och rottingen kan du byta ut mot till exempel tyg eller tapet. Se hela tipset här!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar