UnderbaraClaras inredningsfavoriter

Bloggerskan och författaren Clara "UnderbaraClara" Lidström berättar om sin syn på inredning, trender och tipsar om sitt bästa husmorstips.

Bild: Nyblom Kollén

Bild: Nyblom Kollén

Löpare Herbert, blåmix. Pris ca 180 kronor.

Bild: Nyblom kollén

Bild: Nyblom kollén

Metervara Ditte randigt. Pris från ca 185 kronor/meter.

Bild: Nyblom Kollén

Bild: Nyblom Kollén

Kuddfodral Herbert, blåmix. Pris ca 185 kronor.

Bild: Nyblom Kollén

Bild: Nyblom Kollén

Kuddfodral Ditte i färgen Krasse. Pris ca 185 kronor.

Bild: Nyblom Kollén

Bild: Nyblom Kollén

Matta Mira. Pris ca 660 kronor.

Bild: Nyblom Kollén

Bild: Nyblom Kollén

Kuddfodral Ditte. Pris från ca 185 kronor.

Bild: Nyblom Kollén

Bild: Nyblom Kollén

Kuddfodral Marit med tofs. Pris ca 215 kronor.

Bild: Nyblom Kollén

Bild: Nyblom Kollén

Metervara Marit, blårandig. Pris ca 185 kronor/meter.

Clara Lidström är författare och driver en av Sveriges största bloggar, UnderbaraClaras. I bloggen skriver Clara om inredning för både en ekonomisk och miljömässigt hållbar livsstil.

UnderbaraClara sammarbetar just nu med det lilla textilföretaget Nyblom Kollén och har valt ut sina favoriter ur vårens kollektion. Vi pratade med Clara om hennes syn på inredning, trender och Nyblom Kolléns nya vårkollektion.


Foto: Emil Nyström

Hur tänker du kring inredning och inredningstrender?

Jag är egentligen ganska ointresserad av trender. Jag gillar tidlösa ting, eller saker som redan gått ur tiden och blivit omoderna. Att mixa inredningen med sådana detaljer gör hemmet mer levande. Trots mitt ointresse för inredningstrender är jag väldigt intresserad av just inredning och håller alltid på och gör om hemma.

Vad tycker du är det roligaste med inredning?

För mig är mitt hem den plats jag drar mig tillbaks till för att vila och återhämta mig på. Att trivas med hur det ser ut där gör återhämtningen och vilan så mycket större. Jag gillar också att inredning ger en makt. Det är så mycket man inte kan påverka i samhället, fast man önskar att man kunde. Men i sitt eget hem kan man bestämma efter eget huvud och försöka skapa den värld man vill leva i. Både estetiskt men också på ett djupare plan. Värderingsmässigt.

Vilket rum tycker du är roligast att inreda?

Jag gillar köket för att det är där man samlas med både familj och gäster. Köket har så många funktioner som man beroende på val av inredning kan hjälpa och underlätta.

Har du något favoritrum?

Ja, det får bli köket då. För att det mesta umgänget sker där. Och för att jag älskar att laga mat och baka.

Någon favoritsak?

Svårt att nämna en men jag är väldigt förtjust i vårt piano. Min man är pianist och levande musik är väldigt härligt!

Vilka är dina favoriter i Nyblom Kolléns kollektion?

Jag har ju en hel radda favoriter utplockade på deras sajt. Men av dem gillar jag mattan Ditte och metervaran Marit lite särskilt. Mjuka, glada pasteller som passar in överallt. Metervara är toppen också för att man kan sy gardiner, kuddar eller vad det nu är man är sugen på – med mått som passar i ens eget hem.


Mattan Ditte, finns i fler färger.     Metervaran Marit, finns i fler färger.

Kommer du använda dem i din egen inredning?

Det kommer jag absolut att göra – det är det som känns så roligt med vårt samarbete. Jag gillar verkligen estetiken. Nyblom Kollén gör tidlösa produkter som passar fint både i mer lantlig inredning, så väl som modern.

Vilka är dina bästa husmorstips? Vilka använder du dig mest av i vardagen?

Generellt så tycker jag att vi använder för mycket kemikalier i våra hem. Jag städar bara hemmet med såpa och ättika och det blir hur rent som helst. Envisa fläckar kan man prova att strö bikarbonat på och sedan hälla ättika över. Det brukar bita på det mesta!

Vad kommer den kunskapen ifrån?

Jag har lärt mig mycket av mormor. Men sedan har jag från ung ålder tyckt att det är väldigt spännande med husmorstips. Jag läste mormors veckotidningar som alltid hade tipssidor med finurliga knep och de klippte jag ut och sparade. Nu finns ju internet så nu kikar jag gärna där för att lära mig nya knep, och sparar ner allt som verkar intressant.

Har du kommit på något husmorstips själv?

Oj. Det vet jag faktiskt inte. Jag tror att jag lärt mig det mesta av någon, men sedan så förfinar man det med tiden. Det är det som är så roligt – att husmorsknepen går från mun till mun och på det sättet så sprids dem. De är en del av vårt kulturarv!

Återförsäljare av Nyblom Kolléns textilier hittar på deras hemsida,
www.nyblomkollen.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar