Vi i Villa 50 år, fortsättning…

Vi i Villa fyller 50 år i år! Se hur villorna sett ut genom årtionderna.

80-talet – Vitt, vitt, vitt

Åttiotalet må ha varit disco och glamour på många vis. Men Vi i Villa ville i första hand vara småhusägaren vän. Därför fylls den alltmer av praktiska och nyttiga artiklar. Om hur man ska spara energi i tvättstugan, elinstallatörerna slår larm och nu börjar det också talas om fastighetsskatt. Från att tidigare varit helt opolitisk blir 80-talet ett engagerat årtionde. Vi i Villa samarbetar med Villaägarna och det är i Vi i Villa som småhusorganisationen Riksförbundet Vi i Småhus startar. 

80-talet
Ränta: 15,10 % (femårsränta)
Inflation: 14,3 %
Vanligaste värmekällan: Vattenburen el
Antal villahushåll (1980): 1 602 117
Genomsnittligt villapris (1987): 405 000 kronor
Prisförändring jämfört med föregående tioårsperiod: 63 %
Upplaga Vi i Villa: 1, 7 miljoner exemplar

Tidigt 80-tal i all sin glans. Ett härlig rött badrum med dåtidens dröm, ett nedsänkt badkar centralt placerat i badrummet.

Men det är naturligtvis inte bara organisationerna som för sin talan i Vi i Villa. Även småhusägarna själva får mycket plats. Från redaktionellt håll efterlyser man ständigt läsarnas aktiva deltagande i olika frågor. Allt ifrån lösningar på husbyggnationer till goda värmeidéer.

Återkommande uppslag är: fukt och mögel, juridiska spalten, Vi i Villas arkitektservice, alpina växter, vvs-information, larm och energi.

Mitt i allt detta får någon på huvudkontoret den lysande idén att starta prispress på pusselmarkanden, Vi i Villa introducerar lågprispussel. Det blev kanske inte den långvariga satsning man tänkt, istället startar man en reseklubb som under många år framgångsrikt anordnar temaresor runt hela jorden.

Vi i Villa startar Skogsenergikampanjen som handlar om att få fram de bästa tipsen för vedeldning och arkitekten Ingald Andersson blir fast medarbetare. Hans inredningsskola med snitsiga tecknade illustrationer lär ett helt folk hur man smart och snyggt skapar lyckade lösningar i hemmet.

Inredningsskolan ledd av arkitekt Ingald Anderson under många år.

Stilsäkert och inspirerande!

Fler tävlingar går av stapeln, man efterlyser mästerfixarna och drömköket. Martin Timell är i tonåren och gör-det-själv-trenden växer i kapp med honom. En Sifoundersökning från 1985 visar att svensken nu hellre renoverar än köper nytt.

Tävlingen ”Så här har vi det – men så här vill vi bo” vanns med följande ord: ”Jag tror vi behöver tänka mer, forska mer om barns behov vad det gäller boende. Vi behöver satsa mer på kreativa rum på alla områden där barn och vuxna kan vara tillsammans, ha tid med varandra och göra saker tillsammans.”

Kanske är det denna önskan som ligger till grund för det moderna hemmet där väggar rivs och dörrar öppnas för större ytor och mer plats för umgänge med familj och vänner?

Glammigt, lyxigt och vitt! Det går inte att missta sig på årtiondet. Den här inredningen är präglad av alla de rätta signalerna på 80-talet.

90-talet – Miljömedvetenhet

Vi i Villa är verkligen den händige villafixarens allra bästa vän. Här finns goda råd och dåd för den allt för ofta annat än glamorösa verklighet som villaägaren vaknar upp till. Men det praktiska ska inte längre bara fungera – det ska också vara miljövänligt. Det är inte enbart priset som styr valet av produkt – även hur mycket den påfrestar miljön tas i beaktande. Så just under 90-talet är kanske Vi i Villa allra längst ifrån designade soffor, glittriga kuddar och årets gardinnyheter.

90-talet
Ränta: 14,71 %
Inflation: 10,9 %
Vanligaste värmekällan: Vattenburen el
Antal villahushåll (1990): 1 839 628
Genomsnittligt villapris (1997): 733 000 kronor
Prisförändring jämfört med föregående tioårsperiod i procent: 56 %
Upplaga Vi i Villa: 1,8 miljoner exemplar

Ett typiskt 90-talskök. Stort, färgglatt och med mycket arbetsyta.

Vi i Villa är nu Sveriges största tidning, alla kategorier, utan jämförelse – med en upplaga på 1 840 000 miljoner exemplar. Tidningen distribueras till samtliga villahushåll i landet. Den trycks i 24 olika editioner och det behövs 12 lastbilar att frakta den från tryckeriet i Tyskland till Sverige.

Club Vi i Villa startas – efter bara något år hade den 35 000 medlemmar som erbjöds förmåner och rabatter i fråga om färg, hemförsäkring och köksinredningar.

Idyllen. Hela familjen en härlig söndag. En putsar, en krattar och en ska klippa gräset.

Huslycka!

Även om Vi i Villa har framgång så är det nu huspriserna rasar. Den makalösa prisutvecklingen får sitt ofrånkomliga slut. Under 1992 rasar huspriserna med 30 procent på vissa orter i landet och den spanska skogssnigeln har kommit.

Men visst finns det ljuspunkter. Det Svenska Grillsportsförbundet startar.
Sommarens gör-det-självjobb är definitivt altanen för grillen, festen och utelivet. Dessutom löper den stora kakelfrossan genom landet. Det är nu helkaklade badrum blir ett måste.

Så var det då – och i framtiden kommer vi säkert också att fortsätta att göra om hemma. Renovera och bygga till, förbättra och förändra – det är därför Vi i Villa finns. För att ge goda råd och inspiration. Så nog finns det goda skäl att tro att Vi i Villa kommer hem i din brevlåda i minst 50 år till!

Ett hus som kunde vara byggt idag. Byggt för funktion och trivsel i riktigt modern anda.

2000-talet
Ränta: 7,08 %
Inflation: 1,4 %
Vanligaste värmekällan: Vattenburen el och en ökad användning av biobränsle
Antal villahushåll (2004): 1 997 072
Genomsnittligt villapris (2004): 1 340 000 kronor
Prisförändring jämfört med föregående tioårsperiod: 76 %
Upplaga Vi i Villa: 1,9 miljoner exemplar A

Uppgifter angående villahushåll och villapriser från Statistiska Centralbyrån, SCB. Ränteuppgifter från SEB.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar