Vi i Villa 50 år, fortsättning…

Vi i Villa fyller 50 år i år! Se hur villorna sett ut genom årtionderna.


80-talet – Vitt, vitt, vitt

Åttiotalet må ha varit disco och glamour på många vis. Men Vi i Villa ville i första hand vara småhusägaren vän. Därför fylls den alltmer av praktiska och nyttiga artiklar. Om hur man ska spara energi i tvättstugan, elinstallatörerna slår larm och nu börjar det också talas om fastighetsskatt. Från att tidigare varit helt opolitisk blir 80-talet ett engagerat årtionde. Vi i Villa samarbetar med Villaägarna och det är i Vi i Villa som småhusorganisationen Riksförbundet Vi i Småhus startar. 

80-talet
Ränta: 15,10 % (femårsränta)
Inflation: 14,3 %
Vanligaste värmekällan: Vattenburen el
Antal villahushåll (1980): 1 602 117
Genomsnittligt villapris (1987): 405 000 kronor
Prisförändring jämfört med föregående tioårsperiod: 63 %
Upplaga Vi i Villa: 1, 7 miljoner exemplar

Tidigt 80-tal i all sin glans. Ett härlig rött badrum med dåtidens dröm, ett nedsänkt badkar centralt placerat i badrummet.

Men det är naturligtvis inte bara organisationerna som för sin talan i Vi i Villa. Även småhusägarna själva får mycket plats. Från redaktionellt håll efterlyser man ständigt läsarnas aktiva deltagande i olika frågor. Allt ifrån lösningar på husbyggnationer till goda värmeidéer.

Återkommande uppslag är: fukt och mögel, juridiska spalten, Vi i Villas arkitektservice, alpina växter, vvs-information, larm och energi.

Mitt i allt detta får någon på huvudkontoret den lysande idén att starta prispress på pusselmarkanden, Vi i Villa introducerar lågprispussel. Det blev kanske inte den långvariga satsning man tänkt, istället startar man en reseklubb som under många år framgångsrikt anordnar temaresor runt hela jorden.

Vi i Villa startar Skogsenergikampanjen som handlar om att få fram de bästa tipsen för vedeldning och arkitekten Ingald Andersson blir fast medarbetare. Hans inredningsskola med snitsiga tecknade illustrationer lär ett helt folk hur man smart och snyggt skapar lyckade lösningar i hemmet.

Inredningsskolan ledd av arkitekt Ingald Anderson under många år.

Stilsäkert och inspirerande!

Fler tävlingar går av stapeln, man efterlyser mästerfixarna och drömköket. Martin Timell är i tonåren och gör-det-själv-trenden växer i kapp med honom. En Sifoundersökning från 1985 visar att svensken nu hellre renoverar än köper nytt.

Tävlingen ”Så här har vi det – men så här vill vi bo” vanns med följande ord: ”Jag tror vi behöver tänka mer, forska mer om barns behov vad det gäller boende. Vi behöver satsa mer på kreativa rum på alla områden där barn och vuxna kan vara tillsammans, ha tid med varandra och göra saker tillsammans.”

Kanske är det denna önskan som ligger till grund för det moderna hemmet där väggar rivs och dörrar öppnas för större ytor och mer plats för umgänge med familj och vänner?

Glammigt, lyxigt och vitt! Det går inte att missta sig på årtiondet. Den här inredningen är präglad av alla de rätta signalerna på 80-talet.

90-talet – Miljömedvetenhet

Vi i Villa är verkligen den händige villafixarens allra bästa vän. Här finns goda råd och dåd för den allt för ofta annat än glamorösa verklighet som villaägaren vaknar upp till. Men det praktiska ska inte längre bara fungera – det ska också vara miljövänligt. Det är inte enbart priset som styr valet av produkt – även hur mycket den påfrestar miljön tas i beaktande. Så just under 90-talet är kanske Vi i Villa allra längst ifrån designade soffor, glittriga kuddar och årets gardinnyheter.

90-talet
Ränta: 14,71 %
Inflation: 10,9 %
Vanligaste värmekällan: Vattenburen el
Antal villahushåll (1990): 1 839 628
Genomsnittligt villapris (1997): 733 000 kronor
Prisförändring jämfört med föregående tioårsperiod i procent: 56 %
Upplaga Vi i Villa: 1,8 miljoner exemplar

Ett typiskt 90-talskök. Stort, färgglatt och med mycket arbetsyta.

Vi i Villa är nu Sveriges största tidning, alla kategorier, utan jämförelse – med en upplaga på 1 840 000 miljoner exemplar. Tidningen distribueras till samtliga villahushåll i landet. Den trycks i 24 olika editioner och det behövs 12 lastbilar att frakta den från tryckeriet i Tyskland till Sverige.

Club Vi i Villa startas – efter bara något år hade den 35 000 medlemmar som erbjöds förmåner och rabatter i fråga om färg, hemförsäkring och köksinredningar.

Idyllen. Hela familjen en härlig söndag. En putsar, en krattar och en ska klippa gräset.

Huslycka!

Även om Vi i Villa har framgång så är det nu huspriserna rasar. Den makalösa prisutvecklingen får sitt ofrånkomliga slut. Under 1992 rasar huspriserna med 30 procent på vissa orter i landet och den spanska skogssnigeln har kommit.

Men visst finns det ljuspunkter. Det Svenska Grillsportsförbundet startar.
Sommarens gör-det-självjobb är definitivt altanen för grillen, festen och utelivet. Dessutom löper den stora kakelfrossan genom landet. Det är nu helkaklade badrum blir ett måste.

Så var det då – och i framtiden kommer vi säkert också att fortsätta att göra om hemma. Renovera och bygga till, förbättra och förändra – det är därför Vi i Villa finns. För att ge goda råd och inspiration. Så nog finns det goda skäl att tro att Vi i Villa kommer hem i din brevlåda i minst 50 år till!

Ett hus som kunde vara byggt idag. Byggt för funktion och trivsel i riktigt modern anda.

2000-talet
Ränta: 7,08 %
Inflation: 1,4 %
Vanligaste värmekällan: Vattenburen el och en ökad användning av biobränsle
Antal villahushåll (2004): 1 997 072
Genomsnittligt villapris (2004): 1 340 000 kronor
Prisförändring jämfört med föregående tioårsperiod: 76 %
Upplaga Vi i Villa: 1,9 miljoner exemplar A

Uppgifter angående villahushåll och villapriser från Statistiska Centralbyrån, SCB. Ränteuppgifter från SEB.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar