Lägg heltäckningsmatta som ett proffs

Trots att en heltäckningsmatta är stor, och kanske rent av otymplig, kan du lägga den perfekt på golvet. Helt på egen hand. Här visar vi hur du bär dig åt.


Mysigt sovrum med heltäckningsmatta

En heltäckningsmatta gör underverk och kanske allra mest för sovrummet. Det blir skönare att gå på golvet på morgnar och sena kvällar, värmenivån håller i sig bättre i rummet och det blir dessutom mysigare. Ytterligare en funktion som heltäckningsmattan fyller är som ljuddämpare. En heltäckningsmatta gör att ett skönt lugn infinner sig. Något man verkligen vill uppnå i ett sovrum, eller hur?

En heltäckningsmatta gör även så att damm inte sprider sig lika lätt i rummet. Fibrerna i mattan binder nämligen dammet och gör så att det inte flyger runt över golvet som det gör i rum utan matta.

En investering för framtiden

Det finns heltäckningsmattor i olika prisklasser, textilier, tjocklekar och färger. Det viktigaste är att du väljer ut en heltäckningsmatta som känns rätt i rummet. Som passar in. Kvaliteten på heltäckningsmattan är något att prioritera om du lägger den i ett rum där ni vistas ofta och mycket. En tjockare heltäckningsmatta är att föredra då den inte slits ut lika fort.

Be alltid om att få ta med dig mattprover hem från mattåterförsäljarna så att du hinner vänja dig vid färg och kvalitet innan du beslutar dig för vilken matta du vill köpa. Heltäckningsmattan är en investering som ska hålla många år framöver oavsett i vilket rum du lägger den.

Förbered innan du passar in heltäckningsmattan

Innan du lägger ut mattan på golvet är det viktigt att du rengör noga och dammsuger upp damm och smuts. Ta bort golvlister där det behövs så att mattan lägger sig ordentligt innan du tar fram mattkniven och börjar skära i kanterna för att passa in.

När du passar in mattan ska du tejpa alla kanter med dubbelhäftande tejp så att den tillfälligt fastnar mot golvet. Utgå alltid från mattans mittpunkt när du börjar pressa den ut mot rummets väggar.

Använd inte händerna när du pressar utan ta till något slags tillhygge som gör att trycket fördelar sig jämnt och så att mattan rätar ut sig ordentligt. Se till att den dubbelhäftande tejpen sätter sig ordentligt när du tar fram mattkniven och börjar skära. Det är viktigt att mattan ligger ordentligt på plats mellan väggar och golv så att det blir perfekta snitt med kniven. Spara minst 5 centimeter på varje kant när du skär mattan, så kallat skärsmån, så att du inte riskerar att ta för mycket redan från början. 

Tungt och otympligt – men så värt det i slutändan

Momentet när du rullar ut heltäckningsmattan över golvet är svårast. I det här momentet är det mesta tungt och otympligt och ibland tar det tid innan du har lyckats passa in mattan. Underlätta för dig själv genom att i förväg mäta upp hela golvytan i centimeter så att du inte köper på tok för mycket matta än du kommer att behöva.

När du är klar har du en heltäckningsmatta som ger ett ombonat hem och som dessutom gör att golvet håller längre och är skönare att gå på.

Så får du bort märken från trägolvet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar