Lägg heltäckningsmatta som ett proffs

Trots att en heltäckningsmatta är stor, och kanske rent av otymplig, kan du lägga den perfekt på golvet. Helt på egen hand. Här visar vi hur du bär dig åt.

Mysigt sovrum med heltäckningsmatta

En heltäckningsmatta gör underverk och kanske allra mest för sovrummet. Det blir skönare att gå på golvet på morgnar och sena kvällar, värmenivån håller i sig bättre i rummet och det blir dessutom mysigare. Ytterligare en funktion som heltäckningsmattan fyller är som ljuddämpare. En heltäckningsmatta gör att ett skönt lugn infinner sig. Något man verkligen vill uppnå i ett sovrum, eller hur?

En heltäckningsmatta gör även så att damm inte sprider sig lika lätt i rummet. Fibrerna i mattan binder nämligen dammet och gör så att det inte flyger runt över golvet som det gör i rum utan matta.

 

 

En investering för framtiden

Det finns heltäckningsmattor i olika prisklasser, textilier, tjocklekar och färger. Det viktigaste är att du väljer ut en heltäckningsmatta som känns rätt i rummet. Som passar in. Kvaliteten på heltäckningsmattan är något att prioritera om du lägger den i ett rum där ni vistas ofta och mycket. En tjockare heltäckningsmatta är att föredra då den inte slits ut lika fort.

Be alltid om att få ta med dig mattprover hem från mattåterförsäljarna så att du hinner vänja dig vid färg och kvalitet innan du beslutar dig för vilken matta du vill köpa. Heltäckningsmattan är en investering som ska hålla många år framöver oavsett i vilket rum du lägger den.

 

 

Förbered innan du passar in heltäckningsmattan

Innan du lägger ut mattan på golvet är det viktigt att du rengör noga och dammsuger upp damm och smuts. Ta bort golvlister där det behövs så att mattan lägger sig ordentligt innan du tar fram mattkniven och börjar skära i kanterna för att passa in.

När du passar in mattan ska du tejpa alla kanter med dubbelhäftande tejp så att den tillfälligt fastnar mot golvet. Utgå alltid från mattans mittpunkt när du börjar pressa den ut mot rummets väggar.

Använd inte händerna när du pressar utan ta till något slags tillhygge som gör att trycket fördelar sig jämnt och så att mattan rätar ut sig ordentligt. Se till att den dubbelhäftande tejpen sätter sig ordentligt när du tar fram mattkniven och börjar skära. Det är viktigt att mattan ligger ordentligt på plats mellan väggar och golv så att det blir perfekta snitt med kniven. Spara minst 5 centimeter på varje kant när du skär mattan, så kallat skärsmån, så att du inte riskerar att ta för mycket redan från början. 

 

 

Tungt och otympligt – men så värt det i slutändan

Momentet när du rullar ut heltäckningsmattan över golvet är svårast. I det här momentet är det mesta tungt och otympligt och ibland tar det tid innan du har lyckats passa in mattan. Underlätta för dig själv genom att i förväg mäta upp hela golvytan i centimeter så att du inte köper på tok för mycket matta än du kommer att behöva.

När du är klar har du en heltäckningsmatta som ger ett ombonat hem och som dessutom gör att golvet håller längre och är skönare att gå på.

 

Så får du bort märken från trägolvet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar