Äppelplockarbro

Bygg en liten enkel bro eller spång invid ett fruktträd så blir det lättare att njuta av blommorna och nå frukten!

En bäck med en bro över är något att drömma om i trädgården. Om det inte är möjligt att ordna en bäck är det inte så dumt med en slingrande rabatt av blå blommor. För att förverkliga den började jag med bron som jag placerade invid ett äppelträd som senare kommer att stå på en ”ö” i dammen där den blå rabatten ska mynna. Från bron blir det lätt att nå frukten. Brons ena sida fick ett räcke med nät för klätterväxter som kan vara klematis eller luktärter.

Material

Impregnerade reglar eller spillreglar av vanligt virke (här 45×45 mm) till stolpar och långreglar

Tvärreglar av exempelvis spillvirke

Brädor till golv

Ledstång (här en gammal, vackert grånad stör)

Höns- eller fårnät

Förzinkad spik

Förzinkade märlor/krampor (=U-formad spik, spetsad i båda ändarna)

Rå linolja, ägg och pigment om du vill måla med äggoljetempera.

Pigment finns hos välsorterade färghandlare/byggvaruhus och i konstnärsbutiker.

Robygge i Stockholm har ett stort sortiment att beställa ur.

Verktyg

Såg
Hammare
Spade
Bunke
Visp
Pensel

Gör så här

1. Mät upp reglarna så att det blir två korta och två långa stolpar. De långa ska sluta i bekväm ledstångshöjd. Lägg till 40-50 cm som ska ner under jord.

2. Ställ dem i en hink med linolja ett dygn om du inte använder impregnerat virke. Linoljan ska nå upp minst så långt som stolpen ska ner i jorden. Olja in resten av stolparna med pensel.

3. Mät ut hur lång bron ska vara med tanke på att golvbrädorna ska passa utan att du behöver kapa dem på bredden.

4. Såga till de båda långreglarna efter det måttet.

5. Såga till tvärreglarna. Det ska sitta två i varje kortände, en på insidan av stolpparet och en på utsidan.

6. Olja in både tvär- och långreglar.

7. Spika fast tvärreglarna kant i kant med med den korta stolpens ovankant och i motsvarande höjd på den långa stolpen. Slå in spiken snett. Använd spik som når in till minst hälften av stolpen.

8. Gräv gropar för stolparna.

9. Ställ stolpparen på plats lite löst i groparna och spika fast långreglarna. På den sida som har korta stolpar läggs regeln över stolparna men spikas mot tvärreglarna. På den andra läggs regeln strax innanför stolparna.

10. Kontrollera att regelverket står någorlunda i våg. Vill du vara mycket noga kan du mäta med vattenpass.

11. Fyll igen groparna med jord som du packar lite i taget så hårt som möjligt.

12. Spika fast golvbrädorna. Slå ner spikarna ordentligt, gärna med en spikdrivare så att bara sommarfötter inte skadas på spikhuvudena. Såga först ut för långstolparna i ändbrädorna.

13. Om du vill dölja regelverket i kortsidorna kan du spika fast golvbrädor där också.

14. Om du vill göra räcket stabilare kan du spika fast en regel diagonalt mellan långstolparna. Olja då in ändträet innan du sätter den på plats.

15. Om du valt att göra bron så hög att det är besvärligt att kliva upp på den kan du göra ett trappsteg i varje kortända: Spika fast en extra tvärregel i stolparna i lämplig höjd för trappsteget. Förbered ett lägre stolp-par som kommer upp i samma höjd, också det linoljat och med tvärreglar. Gräv gropar för dem, sätt på plats, spika fast en golvbräda i de nya tvärreglarna och fyll igen groparna.

16. Måla. Här använde jag äggoljetempera som är en hållbar och naturlig färg med vacker lyster. Se recept i slutet av artikeln.

17. Spika fast ledstången. Dekorera eventuellt stolparna med knoppar.

18. Fäst nätet med märlor.

19. Nu är det bara att plantera en klätterväxt och kanske en bäckrabatt.

TIPS! Med ungefär samma teknik kan du göra en spång av impregnerade reglar och billiga hyllplan (exempelvis från Ikea). Gräv ner stolparna, spika fast tvärreglar och långreglar som ovan. Lägg hyllplanen på tvären och spika fast deras tvärreglar mot långreglarnas yttersidor i stället för att spika ovanifrån. Behandla ordentligt med linolja och måla.

Recept på äggoljetempera

Äggoljetempera används vanligtvis inomhus men är en bra, slitstark och miljövänlig utomhusfärg också, framför allt till utemöbler eller den här lilla bron. Den innehåller inte några gifter så vad som kan hända om bron eller utemöbeln står mörkt och fuktigt på vintern är att det blir algtillväxt eller i värsta fall mögelprickar på färgen. Står bron någorlunda
soligt är det inga problem. De möbler man tar in på vintern är det ingen fara med.

Ingredienser

6 ägg
3 dl kokt linolja
3 dl vatten
pigment

Gör så här:
1. Vispa äggen.
2. Tillsätt först linolja, sedan vatten under vispning.
3. Sila genom exempelvis en nylonstrumpa.
4. Tillsätt pigment och vispa tills du får lagom konsistens för målning.
5. Stryk en till två gånger beroende på hur täckande du vill att färgen ska bli. Torktiden varierar men är alltid relativt lång. Räkna med 1-3 veckor.
6. Borsta med en rotborste efter torkningen om du vill ha fram en vacker äggskalslyster.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar