Välja bokhylla – hitta modellen som passar dig!

En bokhylla kan se ut på massor av olika vis – så våga tänka utanför ramen och hitta stilen som passar dig. Här bjuder vi på inspiration!

På jakt efter en bokhylla? Då finns det mängder av valmöjligheter! En bokhylla ger både bra förvaringsmöjligheter och kan sätta personlig prägel på ett rum, både genom sin design och med vilka prylar man ställer i den. Här har vi samlat 13 olika modeller som kan inspirera till valet.

1. Bokhylla med dörrar

Vill du se allt i hyllan men slippa damm är det praktiskt med vitrindörrar. Och vill du inte visa upp alla dina prylar är det smart med täckande dörrar på en del av bokhyllan.

2. En lutande ”stege”

En bokhylla som ser ut att luta mot väggen som en stege, skapar en spännande illusion och ger ett luftigt intryck. Hyllplanen kan vara lika stora, som på bilden till vänster, eller bredare längre ned, som till höger.

3. Bokhylla med inbyggt skrivbord

bokhylla-string
Foto: String furniture

Att ha en arbetsskiva inbyggd i bokhyllan kan vara praktiskt om du behöver ett skrivbord men vill spara på utrymmet.

4. Med olika stora hyllor och fack

Bokhyllor med olika storlek på facken blir alltmer populära. De oregelbundna hyllplanen skapar en dynamisk känsla och är bra när du vill få plats med lite högre prydnadsföremål, böcker och tavlor.

5. Som en pelare

bokhylla-newport
Foto: Newport

Bokhyllan kan vara helt kvadratisk, som en pelare, och det kan vara effektfullt att ha flera stycken i ett större rum.

6. Bokhylla med flera färger

bokhylla-chilli
Foto: Chilli

Det är lätt att ge en gammal bokhylla ett lyft med lite färg. Och hyllplanen och baksidan kan gärna ha olika färger för att skapa spännande kontraster.

7. Minimalistiskt hyllsystem

bokhylla-bolia
Foto: Bolia

Avskalade hyllsystem med smala ramar och hyllor andas minimalism och skandinavisk design.

8. Bokhylla som rumsavdelare

En stabil hylla som är öppen från flera håll kan bli en bra rumsavdelare.

Läs också: Rumsavdelare – smarta lösningar, tips och inspiration!

9. Speciellt för hörnet

Utnyttja hörnen smart! Det finns bokhyllor som är särskilt utformade för att stå eller hänga på väggen vid ett hörn. På dessa kan sidorna var öppna åt flera håll, eller så kan hyllan vara lite rundad i mitten för att mjuka upp vinkeln i hörnet, som på bilden till höger.

10. Lekfull form

I ett barnrum kan det vara kul att ta ut svängarna lite med mer fantasifulla former på bokhyllan. Den kan till exempel se ut som ett hus, ha roliga ben, vågor utmed hyllplanen – eller välja en glad färg som matchar med tapeten eller prylarna i rummet.

11. Industriell känsla

Den rustika, industriella trenden håller i sig med hyllor i metall, eller både trä och metall.

13. Platsbyggt och återbrukat

Att bygga sin egen bokhylla behöver inte vara komplicerat och kan bli väldigt fint! Då kan du anpassa måtten exakt efter utrymmet. Kanske kan du använda återbrukat material för att komma ner i pris och skapa en personlig stil?

Läs också: Häng på trenden med platsbyggd bokhylla

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar