Festen kan börja

Äntligen närmar sig årets största fester – nästan alla samlade i rad! Då behöver du ett bra bord med plats för gäst och fest. Låt dig inspireras av årets matsalsbord och några dukningar.

Visst börjar man se fram emot vad komma skall. Det är himla tur att mitt i det mörkaste mörka – när våren känns så oändligt långt bort – sparkar allt loss i ett gigantiskt fyrverkeri av middagar och fester. Tänk vad bra ordnat allt ändå är.

Men kanske det lilla matsalsbordet inte längre räcker till. Det går fort att bli fler – plötslig har syskonen hitta en respektive och till och med fått barn. Några har skilt sig och hittat nya partner – och sen så skall alla få plats runt samma bord när det är dags för fest.

Dags för nyinvestering i större matbord?

Här är ett urval av årets nyheter, stora och små. Långa och runda. Dyra och billigare.

Årets trender för de nya matsalsborden är enhetlig – det finns allt att välja på. Kanske ser vi en trend mot nya material. Bambu är ett träslag som växer fort och är tåligt. Nu har formgivaren Tom Dixon efter några års forskning designat en matsalsserie i bambu.

Väljer du ett bord av oljad ek ska du ta hand om det väl så kommer det att hålla länge. Olja in det kontinuerligt, hur ofta beror på sol, värme och fuktighet. För att skydda bordet använd gärna underlägg mot varma, fuktiga eller färgade föremål såsom stearinljus, vaser och blomkrukor.

Och du – glöm inte dukningen – det är den och maten som är startskottet på festen. Lycka till!

Runt. Runda bord är härligt. Det finns ingen som sitter på kanten och blir utanför. All mat nås lika lätt av alla – det är bra. Här har Thomas Sandell ritat Round Table Sara för Asplund. Pris 12 625 kronor.

Nya material. Designern Tom Dixon har efter tre års arbete tagit fram matbordet Bambu i just bambu, med tillhörande stol och bänk. Med Bambuserien vill Artek slå ett slag för vad man tycker är ett underskattat material, nämligen den snabbväxande och extremt tåliga bambun. Bordet är 186 cm långt. Serien heter Artek, pris 15 390 kr

Massivt. Ett klassiskt och prisvärt matbord i oljad massiv ek. Donsö, pris för ett som är 240 cm långt, 6 900 kronor, men det finns i kortare varianter. Tilläggsskiva finns att komplettera med. Mio.

Svensktillverkat. Anika Reuterswärds fina matbord Viktor i espressobetsad/lackerad massiv/fanerad ask finns i olika längder. Har du behov för många matplatser kan du satsa på den på två meter och en tilläggsskiva på 37 cm. Pris 11 900 kronor. Mio. 

Folkhem. Det här är kanske Ikeas mest sålda matsalsbord och då också Sveriges vanligaste. Men det finns skäl för det. Prisvärt, praktiskt och snyggt! Och nu även i vitt! Norden 220/266×100 cm, 2 795 kronor. Designer: Mikael Warnhammar. Utdragbart matbord med en iläggsskiva; ger plats för 8-10 personer och gör det möjligt att anpassa bordets storlek efter behov.
Nils karmstol, klädsel Eslöv svart/vit, 995 kronor. Nils karmstol, klädsel Blekinge vit, 895 kronor, Olle stol björk, 345 kronor, Erserud skärm, 249 kronor. Linnarp bokhylla, 2 990 kronor. Ikea.

Köksbord. Ett bord i köket också? Ja, då ska det inte vara så stort. Compact table, 2 495 kronor. Indiska.

Ovalt. Dukas nyhet för året heter Århus och har en skiva av svart melaminfolie på MDF och kromade ben. Längd 160 cm och bredd 100 cm. Pris 1 795 kronor. Duka.

Svart. Nästan flyktigt elegant! Norrsten matbord från Ikea är designat av Carl Öjerstam 110×110 cm glas/svart, 1.995 kronor. Övrigt på bild: Norrsten skåp, 3.795 kronor. Jakob snurrstol + dyna vit/Sanne vit, 1295 kronor. Leran taklampa, 799 kronor. Ikea. 

Guld. Jul och nyår bör gå i guld! Sen såklart mat och musik och vin och glada gäster gör sitt. Livet är en fest! Allt porslin på bilden är från Mateus.

Vackert. Hela matgruppen hör ihop. Matbordet i massiv ask med tillhörande stol, även denna i massiv ask, betsad i svart. Excelsa. Excelsa bord, pris från 10 000 kronor, Excelsa stol, pris från 5 000 kronor beroende på ytbehandling och utförande. Stolab. 

Köpinformation:

Asplund www.asplund.se
Duka www.duka.se
Ikea www.ikea.se
Indiska www.indiska.se
Mateus www.mateus.se
Mio www.mio.se
Stolab www.stolab.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar