Första, andra, tredje! Gå på auktion och fynda till hem och trädgård

Webbauktioner på sajter som Tradera och Auktionsverket i all ära, men inte går de upp mot en riktigt gammal hederlig gårdsauktion i sommarsolen - med klubba, försynta klianden på näsroten och en glad utropares rungande ”första, andra, tredje, går bort för 200 kronor till snyggingen med den blå barnvagnen (det vill säga du!)!” Eller, är det verkligen så det går till, i verkligheten, IRL, alltså?


Man kan göra många fynd på auktion!

En fin gammal brödburk med Dalakänsla kostade bara 40 kronor!

Håll utkik i lokalpressen

Sommarauktioner eller gårdsauktioner hittar du sällan på Internet, här gäller det istället att hålla utkik i lokalpressen. Oftast annonserar man på torsdagar inför helgens auktion, men på välbesökta platser med många sommargäster kan det ibland även vara auktioner mitt i veckan. På mindre orter kan en handtextad skylt vid vägkanten vara den enda annonseringen, har du tur kanske inte så många har sett den, och du får fynda i fred.

För visst kan man göra fynd på auktion, även om det knappast är troligt att man hittar en äkta Bruno Liljefors i fyndlådan. Men man vet ju aldrig, och det är en del av charmen. Mest troligt är ändå att de skatter man finner är av det personliga slaget, du hittar helt enkelt något som du själv blir förtjust i för en lagom peng. Glas och porslin brukar gå hyfsat billigt, särskilt hela serviser, liksom udda stolar som du som är lite händig genom att måla dem i samma färg eller klä med likadant nytt tyg i sitsen får ihop till en charmig, mycket personlig matsalsgrupp.

Undvik onödigt dyr charm

De flesta dödsbon som säljs på auktion idag kommer från personer som satte bo på 40- och 50-talet. De där riktigt gamla antikviteterna från 1700-talet ser man alltså inte längre så ofta på lantauktioner, då får man vända sig till antikhandeln istället. Men gillar du 40-, 50- och 60-talsdesign kan du ofta hitta en hel del kul på auktion.

Om auktionen besöks av många sommargäster som jagar lantlig charm till stugan kan små söta detaljer som till exempel broderade lakan, pigtittare, trasmattor och stallyktor gå för onödigt höga summor. Likaså är verk av traktens konstnärer eller hantverkare oftast dyrare i hemkommunen. Sommartid är också gröna saker av någon anledning dyrare, till exempel grönmålade bord, kanske för att de passar så bra i trädgården. Sikta då istället in dig på trärena möbler och måla dem gröna själv, så har du sparat en slant.

Den tråkiga lampan för 30 kronor blev som ny med färg och modern skärm ”Sirkön” 29 kronor Ikea. Obs! Har du köpt en riktigt gammal lampa kan det vara säkrast att låta byta ut sladden.

Kläm och känn på visningen

Allt som säljs på auktion säljs i befintligt skick, det är upp till dig att undersöka att prylarna är hela och fungerar som de ska. Har auktionsutroparen farit med osanning kan du givetvis reklamera i efterhand, men det är alltid enklare att undersöka och fråga om sakerna innan du slår till. Kom därför alltid i god tid till visningen som brukar vara en eller ett par timmar före själva auktionen.

Budgivningen går till på precis samma sätt som när man ser det på film. Utroparen föreslår en summa, en eller flera i publiken hänger på och höjer priset allteftersom, i lagom takt, tills en person står ensam med sista budet. Är det något du verkligen vill ha kan det löna sig att chockhöja rejält direkt, då överraskar du dina medtävlare som kanske inte är lika målmedvetna som du.

Det är smart att i förväg bestämma hur mycket du vill ge för en enstaka pryl, eller totalsumman du vill spendera på auktionen. Det är lätt att man dras med när buden börjar hagla. Glöm heller inte bort att på många auktioner tillkommer en så kallad ”slagavgift” på cirka 10 procent, kolla innan du börjar budgivningen. Ofta krävs också kontant betalning.

Tänk på transporten hem

Det är också klokt att ta med sig en släpkärra till auktionen. Stora möbler kan vara svåra för auktionsutroparen att bli av med just på grund av att de måste transporteras. Där finns alltså chans att fynda. Glöm bara inte att mäta både utrymmet hemma och möbeln om du söker något speciellt, så att du inte står där sedan med en soffa som är tre centimeter längre än väggen…

Några av sommarens större auktioner, samt adresser till lokala auktionshus där du kan få mer information om gårdsauktioner hittar du på www.svenskaauktioner.se och www.auktion.se

Vill du själv ordna auktion men inte har någon auktionsfirma på orten? AuktionsCentrum ordnar allt runt auktionen, från röjning i lador till auktionsutropare, över hela landet www.auktionscentrum.se

Fem tips för auktionen

– Kom i god tid till visningen så att du hinner rota igenom alla fyndlådor och fråga om saker du är intresserad av.

– Ha på dig bekväma kläder och skor, tag med paraply även om du inte misstänker regn – en plötslig regnskur som skingrar folkmassan kan göra underverk när det gäller prisnivån för dem som står kvar. Kanske kan även en liten matsäck sitta fint, om inte annat så att inte barnen tröttnar…

– Ropa högt och tydligt så att auktionsutroparen inte missar ditt bud. Små diskreta ryckningar i lillfingret är mer för miljonbud i utländska Bondfilmer, på svensk bondauktion är det stora gester som gäller!

– Bestäm din budget innan. Det är lätt att ryckas med, även när det gäller prylar man inte ens vill ha, när buden börjar hagla och man står mitt i en duell och man egentligen vill vinna bara för sakens skull.

– De bästa fynden gör du först och sist på auktionen. I början har publiken ofta inte kommit igång ordentligt och mot slutet har många redan troppat av.

Boktips:

Massor av tips på hur du piffar upp och snyggar till billiga loppis- och auktionsfynd finns i boken ”Second hand: Måla, renovera, fixa sy” av Ann Sjöstedt, Prisma. Pris cirka 200 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar