Hyllan alla kan snickra!

Den kvadratiska bokhyllan är genialt enkel. Inga besvärliga utsågningar, det behövs inga specialverktyg och du kan snickra den på en helg. Ändå får du en elegant och modern bokhylla med massor av utrymme.


Ofta krävs det diverse specialverktyg för att man ska kunna tillverka en egen bokhylla. Men man vill ju helst inte skaffa nya verktyg bara för att kunna snickra ihop en sådan.

Och det behöver heller inte vara så svårt att tillverka sina egna möbler. Så här får du en beskrivning på en bokhylla som kan snickras med de verktyg du redan har i din verktygslåda.

De bitar som ingår i hyllan ska sågas till mycket noga, och om du vill klara det själv måste du ha en bordscirkelsåg. Men du kan göra det mycket enklare för dig genom att få dem tillsågade på byggmarknaden.

Här använder vi en spikpistol med dyckert till att sätta ihop bokhyllan. Du kan naturligtvis i stället skruva ihop den med en skruvdragare om det är en sådan du har.

Den här hyllan går från golv till tak och är specialgjord för det rum den ska placeras i, men du kan lätt anpassa måtten så att de passar in där du vill ha bokhyllan. När du har bestämt hyllans bredd och höjd gäller det att dela in den i ett antal fack som har ungefär samma bredd och höjd.

Med endast fem olika storlekar på skivorna är det enkelt att få pusslet att gå ihop när bokhyllan snickras.

Detta har vi använt

22 mm MDF-skiva:
4 sidor (A) à 40 x 292,6 cm
2 över-/undersida (B) à 40 x 128 cm
42 hyllskivor (C) à 40 x 39,7 cm

10 mm MDF-skivor:
2 sidor (D) à 40 x 297 cm
42 avståndsskivor (E) à 40 x 37,4 cm

Dessutom:
3 x 30 mm skruvar
4 x 40 mm skruvar
5 x 80 mm skruvar (ev. pluggar)
Trälim
Akrylatgrundfärg
Akrylspackel
Akrylatfärg

Pris: Cirka 2 500 kronor

Rättelse: I tidningen har ett felaktigt mått på hyllbredden publicerats. Observera att rätt mått är 128 cm.

 

Genialt och enkelt monteringssystem

Hyllan är monterad med ett system som gör den mycket stabil. Genom att använda sidor (A) samt hyllplan (C) med samma tjocklek och avståndsskivor (E) med en annan tjocklek får du ett system där hyllorna och avståndsskivorna stöttar varandra.

Hyllplanen (C) vilar således på avståndsskivornas (E) överkant, medan nästa par avståndsskivor i stället står på hyllplanen. De olika tjocklekarna på skivorna bidrar samtidigt till att ge intrycket av kvadrater, eftersom de är kombinerade så att man luras tro att bara skivor med en enda tjocklek använts. Och du behöver inte oroa dig för att det kommer att se konstigt ut. När bokhyllan först slipats och sedan målats är det svårt att se skarvarna.

Tips!

Synvilla. Det är både praktiskt och snyggt att ha cirka 1 centimeter luft mellan hylla och tak samt sidoväggar. Då syns inte små ojämnheter så väl. Lämna också luft bakom hyllan så att du kan dra kablar utan problem.

Gör så här!

Första etappen på golvet

MDF-skivor är tunga och det betyder att en hylla av den storlek vi bygger här blir alltför tung och besvärlig att sätta på plats. Därför är det en bra idé att börja med själva ramen och inte göra det sista förrän hyllan är på plats.

Om du valt att få bitarna tillsågade med rätt mått på din lokala byggmarknad är det bara att sätta igång. I annat fall skall du naturligtvis först såga till bitarna.

Tips!
Du kan använda ett löst hyllplan i mitten som stöd så att sidorna inte böjs under arbetet.

1. Ramen monteras av sidor, hyllplan och över-/undersida. Först monterar du över- och undersida (B) i båda ändarna av (A). Montera sedan ett hyllplan (C) i vardera änden. Ovanpå dem läggs sedan ytterligare en sida och så fortsätter du tills fyra sidor kommit på plats. Använd rikligt med lim vid monteringen och se till att bitarna ligger exakt kant i kant på framsidan.

2. Den ena sidan görs färdig. När alla sidor är på plats monterar du sidostycket (D) på den sida som skall vara vänd in mot väggen.

3. Med ett vattenpass kontrolleras att hyllan är i lod åt både hållen när du ställt den på plats. För att få hyllan att stå stadigt medan du arbetar med den sätter du kilar mellan hyllan och taket.

4. Montera hyllan i taket med en skruv i vardera änden. Sätt för säkerhets skull också en skruv mitt på den sida som är vänd mot väggen. Då kan bokhyllan inte välta. Viktigt: I betongtak måste du använda pluggar när hyllan monteras.

Andra etappen på hyllans plats

När du ställt hyllan upp och fäst den är det dags att omvandla den från en trist ram till den eleganta bokhylla du önskar dig.

Hyllplanen monteras av två skivor. Du kan förenkla arbetet genom att tillverka en stödskiva. Montera då tre klossar som är 44 mm höga på denna skiva. Med hjälp av den går arbetet att tillverka hyllorna som en dans.

1. Lägg ut lim på en hyllskiva och lägg den mot de tre hjälpklossarna. Lägg den andra skivan ovanpå. Klossarna ser till att de ligger exakt på varandra.

2. Skivorna skruvas ihop. Om du vill kan du i stället spika ihop dem. Skrapa bort överflödigt lim.

3. Spackla sedan över skruv- eller spikhålen. När spacklet torkat slipar du. Tips! Här kan du med fördel använda löpande band-principen. Alla hyllplan sätts ihop, sedan spacklas de och slutligen slipas de.

4. Avståndsskivorna (E) ställs på hyllplanen och fästs i sidorna (A). Börja med den nedersta raden. Var noga med att placera skivorna kant i kant.

5. Hyllplanen läggs på avståndsskivorna och spikas eller skruvas fast i sidorna. Du behöver bara fästa dem på ena sidan och du skruvar eller spikar snett uppifrån. Montera växelvis en rad avståndsskivor och en rad hyllplan.

6. Kontrollera med ett vattenpass att hyllplanen ligger på exakt samma nivå. Om de inte gör det kan du justera genom att lägga små kartongbitar mellan hyllplan och avståndsskiva. Det är viktigt att hyllplanen är på samma nivå eftersom bokhyllan i annat fall kommer att se skev

7. De översta avståndsskivorna monteras. Du måste kanske såga till dem, kontrollera därför måtten. När alla hyllplan och avståndsskivor är på plats är det dags att montera den sista sidan.

Tredje etappen – slutspurten

Din nya bokhylla är nu nästan färdig – nu återstår bara slutspurten. Börja med att runda av alla kanter med grovt slippapper. Slipa sedan hela hyllan och stryk den med grundfärg. Sedan skall du spackla alla spik- eller skruvhål och slipa en gång till. Till sist målar du bokhyllan i den färg du valt. När färgen torkat är det bara att ta den i bruk.

Tips!
Du kan måla snabbt och undvika att färgen rinner om du målar de invändiga hörnen med pensel och sedan målar resten med en liten korthårig mohairroller.

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar