Och det behöver heller inte vara så svårt att tillverka sina egna möbler. Så här får du en beskrivning på en bokhylla som kan snickras med de verktyg du redan har i din verktygslåda.
De bitar som ingår i hyllan ska sågas till mycket noga, och om du vill klara det själv måste du ha en bordscirkelsåg. Men du kan göra det mycket enklare för dig genom att få dem tillsågade på byggmarknaden.
Här använder vi en spikpistol med dyckert till att sätta ihop bokhyllan. Du kan naturligtvis i stället skruva ihop den med en skruvdragare om det är en sådan du har.
Den här hyllan går från golv till tak och är specialgjord för det rum den ska placeras i, men du kan lätt anpassa måtten så att de passar in där du vill ha bokhyllan. När du har bestämt hyllans bredd och höjd gäller det att dela in den i ett antal fack som har ungefär samma bredd och höjd.

Detta har vi använt
22 mm MDF-skiva:
4 sidor (A) à 40 x 292,6 cm
2 över-/undersida (B) à 40 x 128 cm
42 hyllskivor (C) à 40 x 39,7 cm
10 mm MDF-skivor:
2 sidor (D) à 40 x 297 cm
42 avståndsskivor (E) à 40 x 37,4 cm
Dessutom:
3 x 30 mm skruvar
4 x 40 mm skruvar
5 x 80 mm skruvar (ev. pluggar)
Trälim
Akrylatgrundfärg
Akrylspackel
Akrylatfärg
Pris: Cirka 2 500 kronor
Rättelse: I tidningen har ett felaktigt mått på hyllbredden publicerats. Observera att rätt mått är 128 cm.

Genialt och enkelt monteringssystem
Hyllan är monterad med ett system som gör den mycket stabil. Genom att använda sidor (A) samt hyllplan (C) med samma tjocklek och avståndsskivor (E) med en annan tjocklek får du ett system där hyllorna och avståndsskivorna stöttar varandra.
Hyllplanen (C) vilar således på avståndsskivornas (E) överkant, medan nästa par avståndsskivor i stället står på hyllplanen. De olika tjocklekarna på skivorna bidrar samtidigt till att ge intrycket av kvadrater, eftersom de är kombinerade så att man luras tro att bara skivor med en enda tjocklek använts. Och du behöver inte oroa dig för att det kommer att se konstigt ut. När bokhyllan först slipats och sedan målats är det svårt att se skarvarna.
Tips!
Synvilla. Det är både praktiskt och snyggt att ha cirka 1 centimeter luft mellan hylla och tak samt sidoväggar. Då syns inte små ojämnheter så väl. Lämna också luft bakom hyllan så att du kan dra kablar utan problem.
Gör så här!
Första etappen på golvet
MDF-skivor är tunga och det betyder att en hylla av den storlek vi bygger här blir alltför tung och besvärlig att sätta på plats. Därför är det en bra idé att börja med själva ramen och inte göra det sista förrän hyllan är på plats.
Om du valt att få bitarna tillsågade med rätt mått på din lokala byggmarknad är det bara att sätta igång. I annat fall skall du naturligtvis först såga till bitarna.
Tips!
Du kan använda ett löst hyllplan i mitten som stöd så att sidorna inte böjs under arbetet.




Andra etappen på hyllans plats
När du ställt hyllan upp och fäst den är det dags att omvandla den från en trist ram till den eleganta bokhylla du önskar dig.
Hyllplanen monteras av två skivor. Du kan förenkla arbetet genom att tillverka en stödskiva. Montera då tre klossar som är 44 mm höga på denna skiva. Med hjälp av den går arbetet att tillverka hyllorna som en dans.







Tredje etappen – slutspurten
Din nya bokhylla är nu nästan färdig – nu återstår bara slutspurten. Börja med att runda av alla kanter med grovt slippapper. Slipa sedan hela hyllan och stryk den med grundfärg. Sedan skall du spackla alla spik- eller skruvhål och slipa en gång till. Till sist målar du bokhyllan i den färg du valt. När färgen torkat är det bara att ta den i bruk.
Tips!
Du kan måla snabbt och undvika att färgen rinner om du målar de invändiga hörnen med pensel och sedan målar resten med en liten korthårig mohairroller.