Klä om soffan

Raka tygstycken, textillim och kardborreband – mer behövs inte för att ge soffan nya kläder.


Med små hjälpmedel kan man åstadkomma mycket. I ett vardagsrum kan det räcka med att byta färg på kuddfodral, pläd, ljus och kanske någon ny vas. Men man kan också göra dramatiska förändringar med olika klädslar till soffor och fåtäljer som lätt går att byta. I det här vardagsrummet har vi sytt ny klädsel åt soffan och givit den spännande detaljer samt färgat tyget till fåtöljen och fotpallen.

Så klär du om soffan

För att klä om en soffa ska man vara mycket händig, men för att sy denna klädsel behöver man bara kunna hantera en symaskin och tänka lite kreativt. Inga rätt eller fel här inte. Principen bygger på fyrkantiga bitar som läggs och draperas runt olika delar. Man klipper till en i taget och provar och nålar ihop där man tycker det passar. Man behöver inte täcka soffan, en del av poängen är att man skall fuska, så man sparar tid och tyg. Delarna nålas ihop på plats. Då blir passformen bäst. Sedan syr man ihop där det behövs allt eftersom. Textillim, och kardborrband är utmärkta hjälpmedel, och kanske resårband också, att sätta undertill för att få tyget att strama.

Du behöver

Tyg, kanske 8-12 meter
2-3 rullar tråd
Dekorationsband
Tofsar
Kardborrband
Textillim
Symaskin
Sax
Måttband
Knappnålar, gärna av det större slaget, typ av tapetserarnålar

Alla delar till soffan utgår från fyrkantiga tygbitar.

Gör så här:

1. Jag klippte först till en lång tygbit till ryggstödet. Det hängdes över hela ryggen och i hörnet nålade jag ihop tygvecket som bildades, klippte bort det mesta men sparade till sömsmån. Eftersom jag nålat på rätsidan fick jag flytta nålarna och sömsmånen till avigsidan innan jag kunde sy.

2. När detta var klart klippte jag till 2 stycken sidor och hängde dem över respektive sida, (från sitsen på insidan till golvet på utsidan). Sedan nålade jag ihop dessa bitar med ryggdelen, och klippte till exakt en cm sömsmån vid framkanten, innan jag tog bort och sydde ihop där jag nålat.

3. När allt var tillbaka på plats klippte jag till tygbitar till sidornas fronter som nålades ihop med sidostyckena ända ner till sitsen. Av med allt igen, och sydde ihop med synlig söm och hängde sedan tillbaka på soffan igen.

4. Den sista biten blev en jättelång nederdel som skulle sys fast med sidostyckena. Den klipptes tillräckligt bred för att kunna vikas in under sitsen, (se bilden). För att tyget skulle kunna ligga platt mot sitsen blev det tygveck vid de yttre hörnen som fick nålas ihop och senare sys.

5. I mitten fick jag klippa upp ett jack för att tyget inte skulle strama. Där sicksackade jag ordentligt för att det inte skulle spricka. Sedan klistrade jag en på bit kardborrband på soffan och på tyget för att få nederdelen att ligga på plats.

6. Kudden som visas på högkant är soffans mittenkudde. Eftersom sidorna på den inte alls kommer att synas fick den bara en ny ”hatt”. En fyrkantig tygbit som nålades och syddes av i hörnen. Alla sömmar sicksackades efter hand.

Så syr du sittkuddarna

Även till sittkudden med konstig form klippte jag först ut en stor fyrkantig bit. Sedan klippte jag upp tyget i hörnet ända upp till sitsen, för att kunna vika tyget platt mot kuddens sidor.Därefter nålade jag ihop tyget runt kuddens alla hörn.

Man skall nåla stramt för annars blir det massa skrynklor i soffan när man sitter i den. När fodralet satt på plats med nålar togs det av och syddes. Jag sydde med synliga sömmar eftersom det var enklare, och det gjorde ingen skillnad på det estetiska. Sedan sattes fodralet tillbaka på kudden och så tog jag en liten bit tyg och stack in den under båda sidorna av öppningen där jag tidigare klippt upp. Sedan vek jag in kanterna och nålade ihop och sydde från rätsidan med synlig söm. För att minimera risk att tyget skulle spricka upp över sitsen sicksackade jag med små stygn längst upp.

Så syr du ryggkuddarna

1. Rulla in kudden i tyget så det precis räcker runt om och på sidorna.

2. Vik in en centimeter sömsmån och sy fast eller limma på kardborrbanden så tyget kan fästas runt kudden. Klipp ett litet jack i sömsmånen vid kardborrbandens början och slut. Fäst ihop kardborrbanden så kuddfodralet hamnar ut och in. Sy ihop tyget på båda sidor om kardborrbanden.

3. Låt kuddfodralet vara ut och in och stoppa in kudden. Nåla först ihop båda sidorna, därefter hörnen på kudden.

4. Ta ut kudden genom att öppna kardborrbandet, sy sömmarna, klipp eventuellt bort överflödigt tyg, och sicksacka. Tyg ”Mele” 150 cm brett, capris 180 kronor/meter, Linum.

Fäst ihop kardborrebanden ut och in.

Nåla först ihop sidorna, därefter hörnen.

Köpinformation och priser

10 meter sofftyg 1800 kronor
4 meter band, cirka 140 kronor
Två stycken tofsar, 130 kronor
Kardborrband, trådrullar och textillim, 320 kronor
Nytt överdrag fåtölj, 495 kronor
Nytt överdrag fotpall, 195 kronor
Textilfärg och fixeringssalt, 74 kronor
Tyget/duken, till fjärrkontroller, 279 kronor
Pölar 2 stycken, 98 kronor
Tyget/gardinen, till nackkuddarna, 249 kronor
2 stycken turkos ljus, 14 kronor.
Kuddar och fodral, 513 kronor
Totalt 4307 kronor

Ikea 020-43 90 50
Indiska 08- 670 45 00
Linum 018-18 67 00
Maroc 08-714 77 98
Raja 08-673 09 99
Room 08-692 50 00
Tabbouli house 08-650 01 60

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar