Nytt överdrag till soffan

Snyggt blev det! Den tidigare mörka fläcken i vardagsrummet förvandlades med en hel del tid och tålamod till en läcker orange färgklick.


Visst kan du sy sofföverdraget själv. Ladda med en hel del tid och tålamod så kan du spara många kronor på att göra jobbet själv. Här visar Charlotte Lantz hur du går tillväga för att sy ett snyggt och praktiskt nytt sofföverdrag.

Gör så här:

1. Mät upp soffan så du vet hur mycket tyg du behöver. Mät följande ytor:

Rygg bak (höjd & bredd)
Rygg fram (höjd & bredd, Bestäm hur långt ned du vill att överdraget ska hänga, ska soffans ben synas eller inte?
Sits (höjd & bredd & djup)
Front (höjd & bredd)
Gavelsida utåt (höjd & bredd)
Gavelsida inåt (höjd & bredd + armstödets bredd)
Plymåer
Räkna ut tygåtgången. Ha i åtanke vilken tygbredd det är på ditt utvalda tyg.

2. När du fått tyget du valt är det dags att börja jobba. Börja med att mäta och rita upp varje del av soffan med silkespapper eller lakansväv. Nåla, mät, markera med penna och klipp. Den här delen av jobbet kräver stor noggrannhet och tålamod.

3. Lägg ut mallarna på det nya tyget. Markera med tygkrita. Glöm inte sömsmånen. Räkna med 1,5-2 cm sömsmån! Klipp ut delarna. Tänk på att lägga delarna åt rätt tygriktning.

4. Zig-zaga runt om alla delar.

5. Dags att börja sy ihop delarna. Du kan börja var som helst. Charlotte rekommenderar att först trockla ihop alla delar och sen prova på plats. Nu ska du också markera kardborrbandens placering. Eftersom sofföverdraget ska vara avtagbart valde Charlotte att på ryggen göra två ställen som fäster med kardborrband. Man kan också välja en dragkedja i ryggen, men med två kardborreband så är det lättare att spänna överdraget så att det sitter snyggt. Markera var dessa ska vara, men det är det sista du syr på innan fållningen.

6. Efter du har provat och sett till att det passar är det dags att sy ihop allt. Använd en stygnlängd på 2,5-3 mm. Tänk på trådspänningen, kontrollsy på en provbit så det ser snyggt ut. För ett riktigt proffsresultat: pressa efter varje söm. Sy en söm, pressa, sy.

7. Sy fast kardborrebanden.

8. Prova överdraget igen. Bestäm kappans längd. Fålla nedtill.

9. Gör en slutpress.

10. Börja med plymåerna. Följ ordningen enligt beskrivningen ovan. Men när det gäller plymåerna ska du trockla fast kardborrband eller blixtlås först av allt. Sy och fäst ordentligt. Trockla sen ihop övriga delarna. Prova. Sy ihop delarna.

Tygval

När man ska välja möbeltyger finns det några saker att tänka på.
Ylletyger: Ett bra ylletyg är dyrt men hållbart, och behöver dessutom lämnas in till kemtvätten.
Bomullstyger: Kan variera oerhört i kvaliteten men ett bra bomullstyg kan du tvätta själv hemma och går dessutom att hitta för hyfsade priser.
Linne: Vackert men slits fort.

Charlottets tips!

Det är bättre att lägga ned pengarna på att köpa ett kvalitetstyg som håller i många år. Bra rådgivning går att få i alla välsorterade tygaffärer. Själv rekommenderar hon ett bra bomullstyg- det är funktionellt och hållbart. Lättskött och att man kan tvätta det i maskin.

Tänk på ju varmare du kan tvätta sofftyget desto renare blir det.

Beställ extra tyg! Var inte dumsnål. Tyget kan du använda för armstödsskydd. Det är mycket praktiskt eftersom armstöden är det som blir smutsigast först och dessutom slits mest. Gör även plymåkuddarna vändbara, använd alltså likadant tyg på över och undersida.

Ska du använda bomullstyg? Tvätta det innan du börjar klippa och sy. Ett bomullstyg kan krympa rejält. Ta reda på hur mycket.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar