Smarta och snygga mediamöbler

Filmtravar, sladdhärvor och apparater överallt… Ditt vardagsrum behöver en bra och snygg mediamöbel. Här är tretton idéer som bringar ordning och reda bland alla prylar!


I takt med att nya tekniker kommer till, blir våra högar med apparater allt större. För 30 år sedan var teven det enda som fanns i vardagsrummet. Genom åren har den fått sällskap av video, DVD-spelare, spelkonsoler, hemmabiosystem, digitalbox, bredbandsmodem och mycket mer. Och nu är blu-ray-spelare på ingång…

Hur vi angriper detta problem varierar. Oftast hamnar apparaterna där de får plats, vilket för med sig sladdar kors och tvärs. Så varför inte satsa på en mediamöbel, som antingen låter dig placera apparaterna synligt men snyggt, eller låter dig gömma undan dem så mycket som möjligt? Den trendkänslige finner mycket vitt, svart, högblankt, valnöt och/eller ek i utbudet, medan den modige kan hitta många möbler som står ut från mängden.

1) In med teven i hörnet

Har du ont om plats och en stor ”tjock-teve” kan du gömma den i ett hörn med hjälp av Ikeas hörntevemöbel Hensvik. För 995 kronor får du även plats med filmer, skivor, digitalbox, DVD-spelare med mera på flyttbara hyllplan. Hensvik är 110 cm bred, 56 cm djup och 161 cm hög.

<!– –>

2) Kombinera själv

Hide-Fi är en mediamöbel som kommer från Bolia och som du kan kombinera på olika sätt. Den mäter 100x50x23 cm (bxdxh), finns i vitt, svart eller faner samt i två varianter. Den ena har en utdragbar lådinsats för förvaring av exempelvis filmer och skivor. Den andra har en lucka som glider upp och en utdragbar hylla för apparater så att man lätt kommer åt kablarna baktill. Skåpen har gummifötter och kan staplas på varandra (ben kan köpas separat). Pris från 2 475 kronor; finns även i 150 cm bredd.

3) Högblank retro

Opod är en tevebänk från TechLink som kombinerar en högblank modern överdel med en kromad retrounderdel. Den finns i tre färger – pianosvart eller läppstiftsrött med borttagbar mellanhylla i klarglas, eller klarvitt med svart glas. Bänken är vridbar, tål 60 kg, mäter 80x40x50 cm (bxdxh), passar teveapparater upp till 32 tum och kostar cirka 2 490 kronor. Behöver du något större finns andra modeller i liknande stil. Svensk distributör är Order Hemelektronik och bänkarna finns i hemelektronikaffärer över hela landet.

4) Inte så strikt

Allt annat än fyrkantig och strikt är tevebänken Mondo från Ilva. Den är i högglansvitt utanpå och valnöt inuti, mäter 150x45x30 cm (bxdxh) och kostar 2 499 kronor. Mondo finns även som runt soffbord i två storlekar.

5) Häng allt på väggen

Vad gör man om man vill hänga teven på väggen och samtidigt lösa det här med digitalboxen etc på ett snyggt sätt? Köper vägghyllan MWFS från Omnimount, till exempel. Den har två 61 cm breda glashyllor som tål 18 kg vardera. Vill man ha fler hyllsektioner kan man köpa till sådana. Ryggen är i espressofärgad wengé och det finns plats att gömma såväl kablage som en grendosa. MWFS kostar cirka 3 449 kronor och distribueras i Sverige av Selek.

6) Möbel som lyfter

Fly-serien från EM har en sido-/överdel som till synes svävar fritt. Teve-/musikbänken finns i 125, 180 eller 234 cm bredd, med två, tre respektive fyra lådor. Djupet är 46 cm och höjden 50 cm. Materialet är vitlack, svartbets, valnötsfaner eller ekfaner. Pris från 3 600 kronor (modellen på bilden kostar 6 295 kronor).

7) Både bänk och hylla

Visby från Mio, i valnötsfaner med lådor i vit högglanslack, finns som både tevebänk och vägghylla. Tevebänken håller för 80 kg, mäter 172x40x45 cm (bxdxh) och kostar 3 900 kr. Vägghyllan är lika bred, 20 cm djup och 26 cm hög och kostar 1 950 kronor.

8) Sätt färg på elektroniken

Multibrackets serie Envy sticker garanterat ut med sin kombination av glaspolerat trä och aluminium. Speciellt i färgen eldrött, men även i vintervitt eller jetsvart. De tre modellerna är 140 cm breda, 55 cm djupa och 31 alternativt 39 cm höga, och rymmer allt du behöver inom ljud och bild. Modellen Envy II har en utdragbar låda i mitten och kostar cirka 3 995 kronor. Envy I har två dörrar och Envy III två lådor; samtliga har tre års garanti. Finns hos fackhandeln, bland annat hos Dustin Home.

9) Trapetsoid design

Mediebänken Prism50 från Omnimount förenar form och funktion på ett tilltalande sätt. Den trapetsoidformade bänken är skapad av designern Karim Rashid och finns i helsvart samt i vitt med svart insida, båda med högglansfinish. Den övre hyllan rymmer platta teveapparater upp till 55 tum och klarar 68 kg, medan mellanhyllan tål 18 kg. Prism50 har en bottenyta på 151×51 cm, är 47 cm hög och kostar cirka 4 990 kronor.

10) TV-bänk med inbyggt surroundljud

Sony Bravias nya tevebänk RHT-G500 har all teknik inbyggd. Inga kablar och högtalare behöver placeras ut i rummet – bänken levererar 3.1-kanalsljud via inbyggda centrum- och sidohögtalare plus en subwoofer. Via sync-teknik kan du sköta allt – DVD, Blu-ray, teve och surroundljud – med en enda fjärrkontroll. RHT-G500 är avsedd för teveapparater i storlekarna 32 till 40 tum och har tre HDMI-ingångar och en monitorutgång. Priset ligger på omkring 7 000 kronor.

11) Fjärrstyrt undangömt

I Skovbys danskdesignade stilrena sideboard kan du gömma undan alla apparater för ljud och bild. Loggan uppe i det högra hörnet fungerar nämligen som en mottagare/sändare som skickar vidare signalen från dina fjärrkontroller till de infraröda mottagarna på apparaterna. Bakom översta luckorna finns hyllor och under dessa finns förvaringslådor för DVD, video med mera. Möbeln finns i två storlekar, SM87 som mäter 190x47x51 cm och SM86 som mäter 95x47x51cm, och kostar cirka 12 975 respektive 7 995 kronor. Materialet är massiv såpad ek eller bok, alternativt valnöts-, wengé-, ek-, teak- eller körsbärsfaner. Finns hos Danskdesign.nu.

12) Fyll väggen, göm teven

Ikeas nya serie Stiby innehåller en tevepanel som mäter 156x52x220 cm och rymmer såväl öppna hyllor som lådhurtsar för exempelvis mediaförvaring. Den kan du kombinera med 78 cm breda sidopaneler med lådhurts och 3 eller 4 hyllplan. Vill du kunna gömma teven köper du till skenor och skjutdörrar. Stiby finns i askfaner eller svart och den här kombinationen, med en tevepanel, två sidopaneler och skjutdörrar, är 312 cm bred och kostar 10 895 kronor.

13) Annorlunda arbetsplats

Välkommen ombord på @-space! Denna mediastol från Beeb har inbyggda högtalare och fördragna kablar för dator, skärm och tangentbord. Inuti finns plats för en stationär dator; har du en bärbar finns en knäbräda som tillbehör. Koppla in en skärm samt trådlöst tangentbord och mus så har du en allt i ett-lösning som inte skäms för sig. @-space mäter 130x56x114 cm (hxbxd), väger 40 kg och tål 150 kg belastning. Den görs mot beställning och har en utsida i ren ull, men kan även fås i läder eller annat material. Grundpris 37 375 kronor plus frakt; hjul och gungstolsmedar i krom finns som tillbehör.

Köpinformation

Beeb, www.beeb.se
Bolia, www.bolia.com
EM, www.em.com
Ikea, www.ikea.se
Ilva, www.ilva.se
Mio, www.mio.se
Multibrackets, www.multibrackets.com
Omnimount, www.omnimount.com, www.selek.com
Skovby, www.skovby.dk, www.danskdesign.nu
Sony, www.sony.se
TechLink, www.techlink.uk.com, www.order.se

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar