Pärlspont – panelen som ger älskad sekelskiftescharm

Pärlspont ger en ombonad och personlig känsla till hemmet. Här bjuder vi på lite smarta tips och inspiration för dig som vill inreda med den vackra träpanelen. 

pärlspont

Pärlspont är populärt både i sekelskifteshus där man vill bevara en tidstypisk stil, och i moderna hem där man vill få in lite gammaldags charm. Den speciella träpanelen kan vara fin i alla rum, pryda både väggar och tak, och dessutom vara ett vackert inslag på en möbel, som en köksö eller soffa till exempel. 

Vad är pärlspont? 

Pärlsponten lanserades på 1800-talet och förknippades till en början med torparstugor och arbetarlängor, där den ofta sattes upp i köket och farstun där det var större slitage på väggarna än till exempel sovrummet där man istället kunde unna sig en tapet. Pärlsponten var praktisk, den hjälpte till att täta springorna i de dragiga husen, var både enkel att hålla ren och hänga upp krokar på, och lätt att reparera. 

Det som särskiljer pärlsponten från annan träpanel är “pärlan”, den runda fräsningen på brädans fjäder (ena kant). Pärlan är till för att kasta skugga över glipan som kan uppstå mellan panelerna när virket rör på sig, och det är den som ger panelen sin mjuka, hemtrevliga framtoning. 

pärlspont

Fransk lantkänsla i köket med retrodetaljer och pärlspont målad i en matt varmgul färg. Foto: Alcro

Storlekar

Bredden på pärlspontsbrädorna i gamla hus kan variera, men ju bredare de är desto äldre brukar de vara. Numera är 70 mm, 95 mm, 120 mm vanliga bredder, men det finns också panelskivor med pärlspontsprofil som kan vara praktiskt att använda när man ska täcka in stora ytor. 

Hur långt upp på väggarna man vill ha träpanelen är en smaksak, man kan satsa på pärlspont från golv till tak eller bryta av den en bit upp på väggen med en list som möter en tapet eller en målad vägg. 

Hur sätter man upp pärlspont? 

Det är väldigt viktigt att det blir rakt när man sätter upp pärlspont, så ett vattenpass behövs, och för att fästa brädorna brukar 50 mm dyckert och montagelim vara lämpligt. En dyckertpistol underlättar arbetet och minskar risken för skador på panelen. Spikar du med hammare kan du använda dorn för att undvika träskador. 

Här hittar du instruktionsvideos på hur man sätter upp liggande och stående pärlspont. 

Pärlspont kan även passa ihop med moderna färgval och inredning. Foto: Moelven

Läs också: Så renoverade vi med liten budget

Måla pärlspont

Förr brukade pärlspont målas med linoljefärg och än i dag är det ett populärt alternativ. Linoljefärg stryks på tunt i träets längdriktning. Vill man undvika genomslag från träet är färgen panelgrund ett bra alternativ. Du kan antingen välja att måla flera lager med panelgrund och behålla ytan som den är eller avsluta med en täckande lackfärg, vilket finns i olika glanser.

pärlspont

Pärlspont på både vägg och inuti hyllan ger ett sammanhållet intryck. Foto: Norrlandsträ

pärlspont

Gammaldags charm i hallen med pärlspont från golv till tak. Foto: Norrlandsträ

Källa: Sekelskifte.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar