Pärlspont – panelen som ger älskad sekelskiftescharm

Pärlspont ger en ombonad och personlig känsla till hemmet. Här bjuder vi på lite smarta tips och inspiration för dig som vill inreda med den vackra träpanelen. 

pärlspont

Pärlspont är populärt både i sekelskifteshus där man vill bevara en tidstypisk stil, och i moderna hem där man vill få in lite gammaldags charm. Den speciella träpanelen kan vara fin i alla rum, pryda både väggar och tak, och dessutom vara ett vackert inslag på en möbel, som en köksö eller soffa till exempel. 

Vad är pärlspont? 

Pärlsponten lanserades på 1800-talet och förknippades till en början med torparstugor och arbetarlängor, där den ofta sattes upp i köket och farstun där det var större slitage på väggarna än till exempel sovrummet där man istället kunde unna sig en tapet. Pärlsponten var praktisk, den hjälpte till att täta springorna i de dragiga husen, var både enkel att hålla ren och hänga upp krokar på, och lätt att reparera. 

Det som särskiljer pärlsponten från annan träpanel är “pärlan”, den runda fräsningen på brädans fjäder (ena kant). Pärlan är till för att kasta skugga över glipan som kan uppstå mellan panelerna när virket rör på sig, och det är den som ger panelen sin mjuka, hemtrevliga framtoning. 

pärlspont

Fransk lantkänsla i köket med retrodetaljer och pärlspont målad i en matt varmgul färg. Foto: Alcro

Storlekar

Bredden på pärlspontsbrädorna i gamla hus kan variera, men ju bredare de är desto äldre brukar de vara. Numera är 70 mm, 95 mm, 120 mm vanliga bredder, men det finns också panelskivor med pärlspontsprofil som kan vara praktiskt att använda när man ska täcka in stora ytor. 

Hur långt upp på väggarna man vill ha träpanelen är en smaksak, man kan satsa på pärlspont från golv till tak eller bryta av den en bit upp på väggen med en list som möter en tapet eller en målad vägg. 

Hur sätter man upp pärlspont? 

Det är väldigt viktigt att det blir rakt när man sätter upp pärlspont, så ett vattenpass behövs, och för att fästa brädorna brukar 50 mm dyckert och montagelim vara lämpligt. En dyckertpistol underlättar arbetet och minskar risken för skador på panelen. Spikar du med hammare kan du använda dorn för att undvika träskador. 

Här hittar du instruktionsvideos på hur man sätter upp liggande och stående pärlspont. 

Pärlspont kan även passa ihop med moderna färgval och inredning. Foto: Moelven

Läs också: Så renoverade vi med liten budget

Måla pärlspont

Förr brukade pärlspont målas med linoljefärg och än i dag är det ett populärt alternativ. Linoljefärg stryks på tunt i träets längdriktning. Vill man undvika genomslag från träet är färgen panelgrund ett bra alternativ. Du kan antingen välja att måla flera lager med panelgrund och behålla ytan som den är eller avsluta med en täckande lackfärg, vilket finns i olika glanser.

pärlspont

Pärlspont på både vägg och inuti hyllan ger ett sammanhållet intryck. Foto: Norrlandsträ

pärlspont

Gammaldags charm i hallen med pärlspont från golv till tak. Foto: Norrlandsträ

Källa: Sekelskifte.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar