Så dukar du upp ett fint bord med blommor

Ska du ha en middagsbjudning i helgen? Imponera på gästerna med finaste dukningen. Här är expertens bästa tips. 


Visst är det roligt att bjuda hem nära och kära på en härlig middag då och då? Men tänk på att det inte bara är maten som är viktig, en fin dukning höjer feststämningen rejält. Sara Vadadi är floristlärare på Floristutbildarna och har bland annat smyckat Nobelfesten 2015 – här är hennes bästa tips för dig som vill fixa finaste middagsbordet.

– Ofta lägger man mycket fokus på mat och dryck och kanske ställer fram en enkel vas på bordet. Men det går att göra så mycket mer, berättar Sara Vadadi.

Så fixar du dukningen med hjälp av blommor

1. Komplettera med flera vaser i olika höjder – det ger en annan känsla i dukningen. Många små vaser med enstaka blommor i skapar en finare helhet än en stor bukett.

2. Jobba höjdmässigt! Låt något sticka ut och vara extra högt. Men tänk på att gästerna ska kunna prata med sin bordsgranne utan att blommorna är i vägen.

3. Satsa på färger!

Ska du bjuda in till mysig höstmiddag? Låt blommor, vaser och tallrikar visa upp kvällens tema.

4. Låt blommorna visa helheten från middagens tema, låt de vara ett komplement till middagen. Bjuder du in till glöggmys – låt blommorna visa det. Blommorna ska skapa en känsla!

5. Jobba grupperat, med många och olika höjder på blommorna.

Sara Vadadi från Floristutbildarna visar hur fin bordsdukningen kan bli med hjälp av stickmassa.

6. Bästa tipset: Stickmassa! Plocka av blommor från gamla buketter och använd, snitta om dem och sätt in dessa i stickmassa. Om du enbart sätter blommor på kanterna av stickmassan så kan du lägga en spegel uppe på stickmassan. Placerar sedan små vaser med blommor på spegeln så ger det en dubbel effekt och skapar en lyster. Middagen känns plötsligt mer exklusiv och lyxig!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar