Så ordnar du kuddarna i soffan

Kuddar är viktiga för soffan och för intrycket. En ganska tråkig soffa kan få en duktig skjuts av kuddarnas utseende, form och mönster. Läs mer här. 

Flera olika sorters kuddar 

Det finns mängder av kuddar i olika material och former som alla gör sig väl i en soffa om man har tänkt till och planerat bra. I just soffan är det bra att känna till skillnaden mellan två olika sorters kuddar, nämligen dekorationskuddar/prydnadskuddar och baskuddar. 

Dekorationskuddarna ska alltid hamna i blickfånget och vara med och skapa den röda tråd som sedan ska genomsyra hela rummet. Till sin hjälp har de baskuddar. Baskuddarna ska vara enkla och helst i samma storlek och nyans. Med sin enkelhet ska de lyfta dekorationskuddarna och få dem att ta mer plats istället. Placera ut baskuddar som har samma färgskala som soffan eller som går i liknande nyanser. Det kan absolut skapa en spännande effekt sedan när du har passat in dekorationskuddarna. 

När det gäller dekorationskuddarna så ska helst ingen vara den andra lik. Det gäller både färg, motiv och storlek. Detta beror dock på vilken typ av soffa du har och hur baskuddarna ser ut. Prova att hålla dig till två eller tre olika sorters dekorationskuddar och se vilken effekt det ger. 

 

 

Ställ frågor och sök svar 

Innan du införskaffar kuddar är det viktigt att fundera över hur du vill placera dem och kanske skissa upp ett slags ”drömscenario” som du sedan har som utgångspunkt eller mall.

Ställ frågor. Vilket intryck vill du att kuddarna ska ge och hur många kuddar vill du ha? Hur många kuddar får plats i soffan? Har du några favoritfärger eller mönster som du föredrar framför några andra? Se dig om i rummet och fundera över vilka färger som är tongivande. Färgen på väggarna påverkar valet av nyans på kuddfodralen nämligen. Tänk alltid på den röda tråden. Intrycket är viktigt, men det ska bli en snygg helhet också. 

Akta dig för att göra det för spretigt

Man ska alltid blanda kuddar i olika material, former och mönster, men ta inte i så du spricker, det kan ge ett rörigt och spretigt intryck om det är på tok för mycket som händer på en och samma gång i soffan. 

Baskuddarna ska helst se likadana ut så långt det går, men när det kommer till dekorationskuddarna kan du förslagsvis hålla dig till två eller tre olika typer. 

Så ska du placera ut kuddarna

Då har vi kommit till det kanske allra viktigaste nämligen hur du ska tänka när du placerar ut kuddarna i soffan. 

Ett vanligt misstag är att man av oklar grund väljer att placera en ensam kudde i varje soffhörn. Det ser inte bra ut. Det ser tomt och snålt ut. Har du bara två soffkuddar kan du istället placera dem bredvid varandra, kanske lite omlott. Baskuddarna ska alltid stå snett bakom dekorationskuddarna. Placera alltid kuddar i par eller grupper. Det ser bättre ut. Om du ändå vill placera kuddar i soffhörnen ska du hålla dig till par eller grupper om tre. 

Du kan även placera kuddarna snett bakom varandra längs hela soffan. Det är viktigt att du anpassar soffans form och storlek till val av kuddar så att proportionerna inte blir lidande. Det ser konstigt ut med en enorm kudde i en liten soffa, eller omvänt, ja du fattar…

 

 

Husmorsknep för miljövänligare städning.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar