Så ordnar du kuddarna i soffan

Kuddar är viktiga för soffan och för intrycket. En ganska tråkig soffa kan få en duktig skjuts av kuddarnas utseende, form och mönster. Läs mer här. 


Flera olika sorters kuddar 

Det finns mängder av kuddar i olika material och former som alla gör sig väl i en soffa om man har tänkt till och planerat bra. I just soffan är det bra att känna till skillnaden mellan två olika sorters kuddar, nämligen dekorationskuddar/prydnadskuddar och baskuddar.

Dekorationskuddarna ska alltid hamna i blickfånget och vara med och skapa den röda tråd som sedan ska genomsyra hela rummet. Till sin hjälp har de baskuddar. Baskuddarna ska vara enkla och helst i samma storlek och nyans. Med sin enkelhet ska de lyfta dekorationskuddarna och få dem att ta mer plats istället. Placera ut baskuddar som har samma färgskala som soffan eller som går i liknande nyanser. Det kan absolut skapa en spännande effekt sedan när du har passat in dekorationskuddarna.

När det gäller dekorationskuddarna så ska helst ingen vara den andra lik. Det gäller både färg, motiv och storlek. Detta beror dock på vilken typ av soffa du har och hur baskuddarna ser ut. Prova att hålla dig till två eller tre olika sorters dekorationskuddar och se vilken effekt det ger.

Ställ frågor och sök svar 

Innan du införskaffar kuddar är det viktigt att fundera över hur du vill placera dem och kanske skissa upp ett slags ”drömscenario” som du sedan har som utgångspunkt eller mall.

Ställ frågor. Vilket intryck vill du att kuddarna ska ge och hur många kuddar vill du ha? Hur många kuddar får plats i soffan? Har du några favoritfärger eller mönster som du föredrar framför några andra? Se dig om i rummet och fundera över vilka färger som är tongivande. Färgen på väggarna påverkar valet av nyans på kuddfodralen nämligen. Tänk alltid på den röda tråden. Intrycket är viktigt, men det ska bli en snygg helhet också.

Akta dig för att göra det för spretigt

Man ska alltid blanda kuddar i olika material, former och mönster, men ta inte i så du spricker, det kan ge ett rörigt och spretigt intryck om det är på tok för mycket som händer på en och samma gång i soffan.

Baskuddarna ska helst se likadana ut så långt det går, men när det kommer till dekorationskuddarna kan du förslagsvis hålla dig till två eller tre olika typer.

Så ska du placera ut kuddarna

Då har vi kommit till det kanske allra viktigaste nämligen hur du ska tänka när du placerar ut kuddarna i soffan.

Ett vanligt misstag är att man av oklar grund väljer att placera en ensam kudde i varje soffhörn. Det ser inte bra ut. Det ser tomt och snålt ut. Har du bara två soffkuddar kan du istället placera dem bredvid varandra, kanske lite omlott. Baskuddarna ska alltid stå snett bakom dekorationskuddarna. Placera alltid kuddar i par eller grupper. Det ser bättre ut. Om du ändå vill placera kuddar i soffhörnen ska du hålla dig till par eller grupper om tre.

Du kan även placera kuddarna snett bakom varandra längs hela soffan. Det är viktigt att du anpassar soffans form och storlek till val av kuddar så att proportionerna inte blir lidande. Det ser konstigt ut med en enorm kudde i en liten soffa, eller omvänt, ja du fattar…

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar