Så väljer du rätt spegel

Dags att köpa en ny spegel? En spegel kan vara både en snygg inredningsdetalj i vardagsrummet och ett praktiskt måste till hallen. Här kommer smarta tips på vägen när det är dags att köpa en ny spegel. 

Välj rätt badrumsspegel – belysning och förvaring

Börja med att fundera på vad för slags spegel du vill ha till badrummet. Har du ett mindre badrum kan det vara praktiskt med ett spegelskåp ovanför handfatet, med plats för förvaring. Något annat som är viktigt att ha i åtanke om du ska köpa en ny badrumsspegel är belysningen. I badrummet är det bra med extra belysning, eftersom det ofta är här vi rakar och sminkar oss. Satsa gärna på en spegel med inbyggd LED-belysning för bäst ljusresultat.

Vilken storlek på spegeln ska man satsa på? Det bästa är att anpassa storleken på spegeln efter hur stort ditt badrum är. Desto mindre badrum, desto större spegel bör du ha om du vill skapa en känsla av rymd och ljus. Har du ett litet badrum kan det vara en god idé att se till att du har tak- och väggbelysning som ett komplement också. Idag finns det även olika typer av imfria speglar, så glöm inte att fundera på om det är en viktig faktor när du ska köpa din spegel.

  

Hallspegeln – den praktiska spegeln

En hallspegel kan vara en snygg inredningsdetalj men framförallt ett praktiskt måste. I hallen vill man gärna se helheten med jacka och skor på, innan det är dags att lämna hemmet, så här kan det vara smart att köpa en lång helkroppsspegel. Här kan du välja mellan antingen en golvspegel eller en väggspegel beroende på vad som blir bäst i ditt hallutrymme. Har du en väldigt liten hall kan en praktisk golvspegel med inbyggd hylla vara ett alternativ, om du är i behov av lite extra förvaring för småsaker som smycken och hårfön.

 

Inred med speglar – runda och stora speglar är trendigt 

Numera är det en stor inredningstrend att inreda med speglar. En spegel ger illusionen av ett större och ljusare rum och idag sätter många gärna upp stora, runda speglar i till exempel vardagsrummet. Vill du inreda ditt hem med speglar? Det finns inga rätt eller fel här, välj spegel och ram efter vad du tycker är fint. Här kan du välja mellan olika slags material på ramen, olika former och hur många speglar du vill sätta upp. En guldram kan till exempel sticka ut jättefint om du har en mönstrade tapet i vardagsrummet, medan en stor och rund spegel passar bra till den moderna inredningen.
En spegel reflekterar ljus och gör rummet ljusare, men tänk på att den även kan spegla upp röriga ytor, om den är dåligt placerad. Häng gärna upp spegeln framför en städad och prylfri yta.

4 saker att fundera på när du ska inreda med en spegel:

  • Vilken storlek ska spegeln ha?
  • Ska spegeln vara rund, oval eller ha fyrkantig form?
  • Vart ska spegeln vara placerad?
  • Vilket material på ramen passar bäst med den övriga inredningen? 

 

Läs även: Vi i Villas smarta husmorsknep – så tar du bort imman på spegeln!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar