Smart belysning i hallen!

Hallbelysning ska fylla ett eller flera behov, vara praktisk och samtidigt stämningshöjande. Här visar vi hur du ordnar smart belysning i hallen.

Flera ljuskällor ger mysbelysning

En varm och mysig hallbelysning ger ett välkomnande intryck för den som kliver in i huset. En mörk hall med dålig (eller kanske rent av fel belysning) är inget man vill komma hem till. Mysbelysning ordnar du genom att sprida ut flera olika ljuskällor i hallen, både högt och lågt. Det kommer dessutom få hallen att kännas större. Ljuset ska vara mjukt och skönt. 

Skapa stämning med punktbelysning

Genom att sätta upp ljuskällor med riktat ljus, så kallad punktbelysning, skapar du stämning och ett lugn som inte är sen att sprida sig vidare till övriga hemmet. Punktbelysning gör även att du ser bättre i spegeln och fångar fler vinklar och konturer än vad takbelysning tillåter.

Det allra första du ska fundera på i hallen är ljuset. Detta ska vara bestämt innan du köper in hallmöbler eller ändrar något annat i inredningen. Faktumet kvarstår dock att belysning är en smaksak och det finns inget rätt eller fel.

 

 

En del vistas ytterst sällan i hallen och gör där endast nödvändiga bestyr som att klä på sig ytterrocken, ta av sig ytterrocken och leta rätt på det där förbaskade skohornet som aldrig hänger där det hängde senast. Andra tycker att hallen ska vara en ytterst central del av hemmet då det ju är det första man möts av när man kliver in i hemmet. Då ska hallen istället vara ett rum när man vistas mer än gärna, sätter sig i en skön fåtölj eller betraktar fina tavlor på väggarna. Då är det viktigt med stämningsbelysning och att ha flera olika ljuskällor – vilket man lätt åstadkommer med hjälp av en dimmer. 

Bestäm själv över ljuset

Har du en stark ljuskälla, exempelvis en stor lampa eller ljuskrona i taket, så vill du kunna sänka eller höja ljusstyrkan beroende på vad du har för ärende att uträtta i hallen. Här kommer dimmern in.

En hall ska vara praktisk och det ska vara lätt att hitta skor och ytterkläder utan att söka i blindo eller alldeles för länge. När du ska hitta rätt saker i hallen behöver du ha ett starkt ljus. När du får vänner och bekanta på besök vill du, å andra sidan, kunna ha ett svagare ljus som skapar stämning. Mysbelysning alltså. Kort sagt: en dimmer hjälper dig att välja rätt ljusstyrka till rätt tillfälle. 

 

 

Hallen kommer att kännas större

I hallen är allmänbelysning med flera kompletterande ljuskällor att föredra. Med rätt belysning känns hallen dessutom större och luftigare. Sätt upp en stor rund spegel på väggen. Ha vita väggar eller mjuka nyanser av andra färger. Då är du hemma. Ett tips är att ha belysning som du kan styra över, en spegel och bra förvaringsmöjligheter som gör det enklare att hitta det du söker. Var sparsam med inredningen också – det gör susen!

 

Så städar du elementen där det är svårt att komma åt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar