Snygg sovalkov – 5 tips!

En sovalkov är ett bra sätt att ordna en sovplats på liten yta. Det blir dessutom snyggt med bra inredning och praktisk förvaring.


Tips 1: Med ett draperi kan du dölja sängen

Tänk dig att du har ordnat en fin sovplats och gjort det riktigt mysigt. Du har valt ut dina allra finaste örngott och påslakan. Du har dessutom hittat en filt som du adderar som en extra färgklick. Du kryper ner och njuter av en bok eller bara lyssnar på bra musik och toner som fyller och förgyller hemmet. 

Tänk dig nu att du kommer hem från jobbet sent på kvällen. Du har en matkasse i varje hand. Du väntar middagsgäster och skyndar ut i köket och bläddrar fram receptet som du blev tipsad om på jobbet i kokboken som du kom på att du har. Du sätter på ugnen och börjar hacka grönsaker. När maten står och myser till sig och småputtrar klart på spisen så börjar du duka. Du går ut i vardagsrummet och balanserar tallrikar i händerna. Du upptäcker att du inte har hunnit bädda sängen. Du tittar på klockan. Du förstår ganska snabbt att du inte kommer hinna uträtta några underverk. Då kommer du plötsligt på att du har ett draperi som kan användas för att gömma undan sovalkoven. Du har borrat fast en gardinstång eller vajer i takhöjd och fäst draperiet på den. Nu hinner du duka klart, tända levande ljus och titta till middagen.

Tips 2: Liten yta med många möjligheter

I en sovalkov kommer du alltid få en tom yta på väggen ovanför sängen och det ger bra möjligheter att förvara på höjden. Använd takhöjden så gott det går. I en sovalkov får du oftast precis plats med sängen och det kan därför kännas som att utrymmet är ytterst begränsat, men det finns gott om plats om du inreder på rätt sätt och använder dig av ytan du har.

Du kan sätta upp skåp på väggen eller använda sänggaveln som en hylla. På hyllan kan du ställa böcker, fotoramar eller en väckarklocka. Om du väljer att förvara inunder sängen istället så kan du sätta upp växter i amplar på väggen. I år vill vi komma naturen nära och växter förhöjer trivselfaktorn och gör luften fräschare. Du kan sätta upp tavlor i träramar också mellan amplarna.

Så får du ett sovrum att kännas större

Tips 3: Praktisk förvaring spar plats

Förvaring under sängen är praktiskt. Det spar plats och gör dessutom att sängen kommer upp en bit. Har du ett fönster i sovalkoven ska du definitivt använda utsikten och låta fönstret utgöra en central del i inredningen.

Tips 4: Kuddar och filtar gör det mysigt

Använder du dig av kuddar i olika storlekar och färger kan du använda sängen som en soffa dagtid och ge stöd för ryggen. Du kan sitta upprätt och njuta av en kopp te eller ta dig igenom ytterligare några kapitel i din favoritbok. Kuddar och filtar gör det mysigt, höjer trivselfaktorn och får det att se riktigt inbjudande ut.

Tips 5: Skapa luft med rätt färger

Färger i ljusa kulörer gör det luftigare och får sovalkoven att kännas större. Använder du rätt kulörer så får du det lilla utrymmet att kännas större.

Så får du snabbt upp pärlor från golvet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar