5 tips – sätt färg på sovrummet

När du ska välja väggfärg till sovrummet är det bra att känna till hur olika färger uppfattas och vad de förmedlar. Här kommer 5 tips när du ska sätta färg på sovrummet.


Färger har stor inverkan på oss människor och för vårt mående och välbefinnande. Det finns färger i oändligt många nyanser, men alla färger fungerar inte lika bra tillsammans. I sovrummet vill du ha färger på väggarna som är lugnande och gärna går i samma färgskala som övrig inredningen.

Välj alltid väggfärg först innan du inreder med möbler. Möbler går alltid att byta ut men väggar och tak lägger grunden för hela sovrummet. Det är viktigt att färgerna förmedlar det du vill att de ska förmedla. 

När du väljer väggfärg ska du alltid utgå från dig själv. Vilken färg är din absoluta favoritfärg? Vilken känsla vill du att hela sovrummet ska förmedla? Vilka färger blir du lugn av?

Blått – en förträfflig färg!

Blått finns i många olika nyanser. Blå väggar ger en frostig känsla för hela rummet. Blått passar utmärkt för sovrummet där syftet är just vila och återhämtning. På det hela taget ger ljusa nyanser av blått en mycket behaglig känsla.

Mörka nyanser av blått, till skillnad från ljusa, sätter igång din kreativa ådra och skaparglädje. Välj en ljusblå eller gråblå nyans till sovrummet. Du kommer inte att ångra dig.

 

 

Vitt – stilfullt och klassiskt

Vitt, tillsammans med grått och svart, tillhör den okulörta färggruppen. Utan att gå händelserna i förväg är vita väggar otroligt stilfulla och enkla att kombinera med andra färger. Vita väggar är stilfullt och klassiskt.

Rött – starka känslor och passion

Färgerna röd, gul och orange förknippas med starka känslor och passion. Röd, gul och orange är varma färger som passar mindre bra för sovrummet. De har en tendens att pigga upp och ge energi. I sovrummet vill du ha en väggfärg som sprider lugn och harmoni. Rött vill raka motsatsen. 

Grönt – en förstklassig färg!

Gröna färger är fulla av liv och får dig att må bra. De har en slags terapeutisk och stresslindrande effekt för kropp och själ.

Grönt passar ypperligt för sovrummet och är en riktigt bra sovrumsfärg. För att stärka effekten av grönt och för att verkligen lyfta fram väggarna ännu lite mer kan du inreda med gröna växter eller vita tavlor med gröna motiv. Kanske ska du testa med en mörkare grön nyans eller en ljusare grågrön nyans.

 

 

Grått – en populär sovrumsfärg!

Vill du fylla sovrummet med harmoni och tona ner färgspelet är grått en riktigt bra val. Det är en populär sovrumsfärg! En dämpad grå nyans ger lugn och tid för återhämtning och reflektion. 

Grått är en tacksam färg om du vill dekorera väggarna med konst och tavlor. En lite kallare grå nyans får rummet att kännas större och det blir ännu lite större om inredningen går i färgerna blått eller grönt.

 

 

Så slipper du färgkladdet när du målar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar