Blä! Så snuskig är din kudde – och så ofta ska du tvätta den!

Tvättar du din kudde regelbundet? Nä, vi trodde väl inte det. Men precis som att vi tvättar och byter örngott varannan vecka, bör du också tvätta huvudkudden ibland! Åtminstone om du inte vill sova i en äcklig mix av kvalster och bakterier…

Det pratas ofta om vikten av att byta sängkläder. Experterna ger olika råd, men en tumregel är att tvätta dina lakan ungefär var fjortonde dag. Men kudden då? Den glömmer många bort. 

Så här ofta bör du tvätta huvudkudden

Enligt Good Housekeeping bör du tvätta kudden minst två gånger per år. Rådet kan nog vara en god idé att följa, din huvudkudde är nämligen ganska så snuskig. Den innehåller en blandning av svett, döda hudceller, bakterier, kvalster och ja, till och med kvalsters avföring! 

Springer du också till tvättstugan nu?  

Glöm inte bort att tvätta ditt täcke! Även täcket bör tvättas två gånger per år.

Så tvättar du kuddar

Din kudde håller dessutom längre om du tar hand om den och tvättar den då och då. Det finns olika tvättråd beroende på vad för slags fyllning din kudde har. Läs på din kuddes tvättråd och tänk på att det inte alla kuddar som kan tvättas i tvättmaskin till exempel. 

Då är det dags att köpa en ny kudde!

Jysk rekommenderar att du byter huvudkudden efter två års användning. Det kan också vara dags att byta kudden om den gulnat, eller om den klumpar sig eller är platt efter du torktumlat den. 

Läs också: Så ofta ska du byta handdukar! 

Källa: Goodhousekeeping.com, Jysk 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar