Förändra sovrummet med en sänggavel – bästa tipsen!

Sugen på att uppgradera ditt sovrum? Rätt sänggavel kan göra underverk! Och är du ute efter en skön hotellkänsla hemma, så är en lyxig sänggavel ett måste.

Lyxig sänggavel

En madrass på fyra ben. Ärligt talat så kan en säng utan gavel kännas lite ödslig. Men med en sänggavel på plats, blir sängen plötsligt en möbel som tar för sig. En fin gavel ramar in din säng på ett naturligt och vackert sätt och förändrar snabbt stilen i ditt sovrum.

Så om du planerar att ge sovrummet en ny känsla – börja med sänggaveln. Med hjälp av den sätter du lätt en personlig twist, inte bara på din säng, utan på hela sovrummet.

Sänggavel i metall från Ellos
Foto: Ellos

Trendigt järn

Länge var mjuka sänggavlar de mest trendiga, men idag kan du hitta sänggavlar i alla möjliga material. Metall, rotting, sammet, linne och trä – nu finns det en sänggavel för varje smak. Trendigt just nu är de gamla järngavlarna, med rätt styling kan de ge en gammaldags romantisk känsla i sovrummet. En riktigt lantlig stil får du med en vacker gammal dörr som sänggavel. Ett annat sätt att förnya sovrummet är att låta gaveln rama in både sängen och nattduksbordet.

Lyxig känsla med sänggavel

Så tänk efter. Vilken känsla ska ditt sovrum förmedla?

Är du ute efter hotellkänsla, välj en stoppad sänggavel. En sänggavel i sammet ger genast ett extra lyxigt intryck. Välj en i trä eller rotting om du vill förstärka det mysiga och ombonade. Har du ett väldigt litet sovrum, kan en stor sänggavel kännas väldigt klumpig och oproportionerlig. Kanske passar en luftig rottingram bättre?

Så gör du en egen sänggavel

Sy ett överdrag

Sugen på en ny stil, men dåligt med pengar i kassan? Har du en rak sänggavel kan du sy ett överdrag själv, det är inte alls svårt. Eller köp ett färdigt, det finns till exempel i vackert linne hos många inredningsföretag på nätet.

Den som inte vill eller kan lägga pengar på en ny sänggavel kan också gör en helt egen från grunden. Sänggavel är en sådan sak som de flesta klarar av att göra själva, även du inte är särskilt händig annars. Allt du behöver är en spånskiva, vadd och ett favorittyg.

Häfta tyget

Vill du inte sy ett överdrag, kan du till och och med häfta tyget på baksidan av träskivan. Lätt som en plätt. Med möbelspikar eller knappar ökar lyxkänslan.

Rent allmänt är de flesta moderna sänggavlar dessutom väldigt enkla att placera. Du skjuter helt enkelt bara in den bakom sängen och behöver inte ens skruva fast den i väggen. Skönt att slippa borra hål!

Sänggavel i rotting

Fler fördelar med sänggavel

  • Slipp glappet. Känner du igen dig – en kudde som börjar krypa ner mellan sängen och väggen är inte mysigt! Sänggaveln hjälper dig att hålla din madrass och kudde på plats.
  • Skönt frukostläge. Den hårda väggen bakom sängen är inte skön när du vill äta långfrukost i din säng. Detsamma gäller för dig som gärna läser innan du somnar – en vadderad yta ger mindre träsmak än en vägg.
  • Frys mindre. En kall och kanske dåligt isolerad vägg är inte bra för sömnen. En sänggaveln minskar draget och håller kylan borta.

Andra sätt att fräscha upp sovrummet

  • Nya lakan. Bädda med naturliga material som linne och bomull. Undvik helst billiga syntetmaterial.
  • Inred med växter, de renar luften och ger syre.
  • Tjocka gardiner gör rummet ombonat och lugnar energin. Dessutom mörklägger de rummet på effektivt sätt.

Läs också: Sy en smart sänggavel

Vill du läsa fler artiklar om inredning?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar