Förändra sovrummet med en sänggavel – bästa tipsen!

Sugen på att uppgradera ditt sovrum? Rätt sänggavel kan göra underverk! Och är du ute efter en skön hotellkänsla hemma, så är en lyxig sänggavel ett måste.
Lyxig sänggavel

En madrass på fyra ben. Ärligt talat så kan en säng utan gavel kännas lite ödslig. Men med en sänggavel på plats, blir sängen plötsligt en möbel som tar för sig. En fin gavel ramar in din säng på ett naturligt och vackert sätt och förändrar snabbt stilen i ditt sovrum.

Så om du planerar att ge sovrummet en ny känsla – börja med sänggaveln. Med hjälp av den sätter du lätt en personlig twist, inte bara på din säng, utan på hela sovrummet.

Sänggavel i metall från Ellos
Foto: Ellos

Trendigt järn

Länge var mjuka sänggavlar de mest trendiga, men idag kan du hitta sänggavlar i alla möjliga material. Metall, rotting, sammet, linne och trä – nu finns det en sänggavel för varje smak. Trendigt just nu är de gamla järngavlarna, med rätt styling kan de ge en gammaldags romantisk känsla i sovrummet. En riktigt lantlig stil får du med en vacker gammal dörr som sänggavel. Ett annat sätt att förnya sovrummet är att låta gaveln rama in både sängen och nattduksbordet.

Lyxig känsla med sänggavel

Så tänk efter. Vilken känsla ska ditt sovrum förmedla?

Är du ute efter hotellkänsla, välj en stoppad sänggavel. En sänggavel i sammet ger genast ett extra lyxigt intryck. Välj en i trä eller rotting om du vill förstärka det mysiga och ombonade. Har du ett väldigt litet sovrum, kan en stor sänggavel kännas väldigt klumpig och oproportionerlig. Kanske passar en luftig rottingram bättre?

Så gör du en egen sänggavel

Sy ett överdrag

Sugen på en ny stil, men dåligt med pengar i kassan? Har du en rak sänggavel kan du sy ett överdrag själv, det är inte alls svårt. Eller köp ett färdigt, det finns till exempel i vackert linne hos många inredningsföretag på nätet.

Den som inte vill eller kan lägga pengar på en ny sänggavel kan också gör en helt egen från grunden. Sänggavel är en sådan sak som de flesta klarar av att göra själva, även du inte är särskilt händig annars. Allt du behöver är en spånskiva, vadd och ett favorittyg.

Häfta tyget

Vill du inte sy ett överdrag, kan du till och och med häfta tyget på baksidan av träskivan. Lätt som en plätt. Med möbelspikar eller knappar ökar lyxkänslan.

Rent allmänt är de flesta moderna sänggavlar dessutom väldigt enkla att placera. Du skjuter helt enkelt bara in den bakom sängen och behöver inte ens skruva fast den i väggen. Skönt att slippa borra hål!

Sänggavel i rotting

Fler fördelar med sänggavel

  • Slipp glappet. Känner du igen dig – en kudde som börjar krypa ner mellan sängen och väggen är inte mysigt! Sänggaveln hjälper dig att hålla din madrass och kudde på plats.
  • Skönt frukostläge. Den hårda väggen bakom sängen är inte skön när du vill äta långfrukost i din säng. Detsamma gäller för dig som gärna läser innan du somnar – en vadderad yta ger mindre träsmak än en vägg.
  • Frys mindre. En kall och kanske dåligt isolerad vägg är inte bra för sömnen. En sänggaveln minskar draget och håller kylan borta.

Andra sätt att fräscha upp sovrummet

  • Nya lakan. Bädda med naturliga material som linne och bomull. Undvik helst billiga syntetmaterial.
  • Inred med växter, de renar luften och ger syre.
  • Tjocka gardiner gör rummet ombonat och lugnar energin. Dessutom mörklägger de rummet på effektivt sätt.

Läs också: Sy en smart sänggavel

Vill du läsa fler artiklar om inredning?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar