ANNONS FRÅN KUNGSÄNGEN

Guide: Köpa säng – så väljer du modellen som passar dig

Svårt att sova? Kanske är det dags för en ny och skönare säng. Här vägleder vi dig inför valet när du ska köpa säng.

Vill du sova gott är det klokt att satsa på en riktigt bekväm säng. En säng är en stor investering och vill du göra ett hållbart val ska du välja en kvalitetssäng som håller i decennier. Det är viktigt att provligga olika modeller och lägga lite tid på att hitta en som är anpassad efter just din kropp och sovmönster. Här har vi samlat 6 viktiga råd för  dig som ska köpa säng:

Ramsäng.

köpa säng

Kontinentalsäng.

köpa säng

Ställbar säng.

1. Välj mellan tre sängtyper

Det finns tre vanliga sängmodeller att välja mellan. I en ramsäng är sängramen och resårbotten integrerade med varandra. Den kallas ibland även för resårsäng eller resårbotten, och är en prisvärd sängvariant. En kontinentalsäng är en högre och lyxigare modell som både har resårbotten och en tjock resårmadrass ovanpå, vilket gör att du sjunker ner lite djupare i sängen. Ett tredje alternativ är en ställbar säng. Den har en stabil träram med en eller två resårmadrasser ovanpå, och ett motordrivet underrede som ger möjlighet att höja upp både huvud- och fotdel med en fjärrkontroll. Det är en stor fördel om man till exempel gillar att se på film i sovrummet eller behöver hjälp att komma upp ur sängen.

2. Hitta rätt sängstorlek

När du har valt sängmodell är det såklart viktigt att anpassa storleken, både efter ditt egna behov och storleken på sovrummet, då man ofta vill ha plats för ett eller två sängbord vid sidan om sängen. Standardbredden på en säng är 160 eller 180 cm för en dubbelsäng, och 90 cm för en enkelsäng, och standardlängden är 200 cm. Men du kanske är extra lång, rullar runt i sömnen, eller har husdjur och barn som gärna kryper upp i sängen? Då kan det vara bra att ta till lite extra i måtten. Sängspecialisten Kungsängen har ett brett utbud av sängstorlekar, med åtta olika bredder att välja mellan, och erbjuder både 200 och 210 cm som standardlängder. Här kan du också köpa en måttanpassad säng i valfri storlek.

köpa säng
Hur brukar ni sova om natten?

3. Mjuk eller hård säng

Det är resårmadrassen som gör sängen mjuk eller hård, och den bör vara specifikt anpassad efter din kroppsform, vikt och sovstil. Ju mer du väger desto fastare säng behöver du, men längden spelar också roll. Om du är lång och tung kan du behöva en mjukare säng än om du är kort och tung. Sover du på mage är det bra med en fastare säng så att ryggen inte svankar, liksom om du sover på sidan, så att inte höften sjunker ner för mycket i madrassen. Sover du oftast på rygg bör sängen varken vara för mjuk eller hård. Ryggraden ska vara rak när du ligger i sängen, oavsett sovposition. För att få en ergonomisk säng går det att kombinera flera fasthetsgrader i olika zoner på resårmadrassen, så att rygg, nacke och höfter ska få rätt stöd.

4. Flera designval

För att kunna anpassa sängen efter sin egen inredningsstil finns det gott om designmöjligheter. Du kanske drömmer om en rund säng? Hos Kungsängen kan du fritt välja form på sängen. Här hittar du också många olika sänggavlar, som du kan färgmatcha med tyget på resårbotten, och sängben i olika stilar.

köpa säng
Det finns många olika bäddmadrasser att välja mellan.

5. En luftig bäddmadrass

Bäddmadrassen läggs ovanpå resårmadrassen för att ge en bekvämare yta, och finns i flera olika material och prisklasser. Den brukar vara upp till en decimeter tjock, och bör vara stor nog att täcka hela sängen. Välj gärna en bäddmadrass av naturmaterial för att få bästa komfort. Den följer kroppens konturer väl och andas bättre än syntet. Blir du varm på natten är det särskilt bra med en luftig madrass som leder bort fukt och värme.

6. Glöm inte madrasskyddet

De flesta bäddmadrasser går inte att tvätta. Därför är det viktigt att skaffa ett tunt madrasskydd att lägga ovanpå som tål maskintvätt och håller madrassen fräsch. Med ett madrasskydd får du också trygghetsgaranti hos Kungsängen, vilket innebär att du kan byta fasthet på din säng inom 180 dagar.

Här får du hjälp att hitta rätt säng

Kungsängen är Sveriges största sängkedja, med närmare 50 butiker runt om i landet. Här hittar du kunnig personal som ger dig all vägledning som behövs inför valet av modell. Deras specialanpassade sängar byggs för hand i Enköping, med hantverk och kvalitet i fokus, och utan mellanhänder. Därför kan de erbjuda hela 30 års produktgaranti på alla sina sängar.

Mest lästa artiklar