Skapa ett harmoniskt sovrum med feng shui

Gör ditt sovrum till en vilsam plats där du kan samla kraft och energi. Jannice Wistrand, som driver bloggen Simplicity, tipsar om hur du inreder med feng shui.


Vi påverkas av allt runt omkring oss – färger, former, material, möblering och energifält. Det är grundtanken inom Feng Shui, en över 3000 år gammal österländsk lära.

– Feng Shui handlar om enkelhet i livet, utan att för den skull vara minimalistisk. Att samspelet mellan den yttre miljön och den inre känslan ger ett ökat välbefinnande. Med hjälp av Feng Shuins verktyg kan vi få ett mer harmoniskt hem, säger inredaren och Feng Shui-konsulten Jannice Wistrand, som driver bloggen Simplicity.

Varför är det bra att inreda med Feng shui i sovrummet?

– Sovrummet är till för att vila, samla kraft och njuta. Då är det viktigt att det finns förutsättningar till det. När det finns för många saker, färger och former i vår närhet konkurrerar de ut varandra. Alla yttre intryck i vår miljö skapar impulser och ger oss budskap som sätter ingång våra tankar och lustar till olika saker, säger Jannice Wistrand.

 

Så inreder du med Feng Shui:

1. Sängens placering

Placera sängen i en så kallad kraftposition – en plats med stöd i ryggen mot en vägg och med uppsikt över hela rummet, dörrar och fönster. Det ger en ökad trygghet och hjälper oss att koppla av. Det är något vi har i oss sedan långt tillbaka då vi bodde i grottor och skulle skydda oss från yttre hot. Har du ingen lämplig vägg att ställa sängen mot så se till att ha en rejäl sänggavel.

2. Färgsättningen

Det är lättare att koppla av om du omges av dova neutrala färger som ligger nära naturen, till exempel grått, grönt, blått och lila. Rogivande färger på väggar och inredningen bidrar till bättre sömn. Undvik starka och intensiva färger som får vår puls att öka, exempelvis rött, gult och oranga. Varsamma övergångar mellan kulörer, färger som går ton i ton utan hårda kontraster, ger också ett lugn för själen.

3. Minimera intryck.

Vi får så mycket information hela dagarna – låt sovrummet vara en fristad. Rensa bort elektriska prylar, tv, datorer, pärmar och sådant som pockar på uppmärksamhet och skapar stress. Satsa på dold förvaring för att skapa ett lugnare rum. Inred med vackra saker och det du tycker om att omge dig med.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar