Våningssängar som passar alla i familjen

Små barn vill ogärna sova ensamma. Varför inte lösa problemet med att skaffa en våningssäng som passar alla i familjen? Här tipsar vi dig om olika typer av våningssängar.

Låt dina barn både sova och leka på samma plats. En våningssäng tar dessutom mindre plats än två sängar bredvid varandra. Kom ihåg att våningssängen måste testas av barnen själva och väljas ut med omsorg. Den ska hålla många år.

Inred våningssängen med sköna madrasser, roliga lakan, påslakan och örngott med färger och roliga motiv – Pirater, Anna, Elsa eller Olof i Frost eller varför inte Babblarna!

Perfekt för godnattsaga

En variant är att låta underslafen vara i samma höjd som golvet så att man bara behöver rulla in. Det blir både enklare och roligare för barnen att gå och lägga sig när det är dags. Som förälder kan du krypa in tillsammans med ditt barn och läsa en spännande godnattsaga istället för att sitta på sängkanten. En sådan här våningssäng har inga förvaringsmöjligheter inunder, men det löser du nog ändå.

Byt ut underslafen mot skrivbord

En våningssäng där man kan byta ut underslagen mot ett skrivbord gör att du slipper köpa ny säng och skrivbord. Här får du allt i ett. Detta kräver dock att överslafen är väldigt stor och att barnet inte växer ur den i första taget. 

Våningssäng med förvaring

Det finns våningssängar som har utdragbara lådor för förvaring inunder underslafen. Detta är bra i barnrum där golvytan är liten och där det egentligen inte finns andra förvaringsmöjligheter. Man vill ju att barnen ska kunna springa och leka i barnrummet också. Barnen kan själva dra ut lådorna och (förhoppningsvis) lägga tillbaka leksakerna när det de lekt färdigt med dem. 

 

 

Förvandla underslafen till en koja mitt ute i skogen

Förvandla våningssängen till en koja med plankor och bräder. Inred hela underslafen till en koja med fönster, bord och stolar. Sätt upp ljusslingor och annat mysigt inne i kojan. Har du tapetserat barnrummet med skogsmotiv (löv, träd och grenar) så förhöjer du dessutom känslan av att vara ute någonstans mitt i skogen ännu mer. 

Utmana barnen med roligare stege

Om du vill göra det lite roligare och samtidigt utmana barnen så kan byta ut den vanliga stegen mot en repstege, klättervägg eller trädgrenar. Möjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. Detta sätter din kreativitet på prov och du ger barnen dessutom en våningssäng som garanterat ingen annan har.

Gör om underslafen till mys-koja!

Kanske kan du använda hela underslafen till att bygga en mysig och ombonad koja. Ös på med färg och textilier föreställande barnens favoritfigurer, hjältar och idoler. Häng upp ett skynke så att syskonen kan lysa med ficklampor och leka sinsemellan. Uppstår oenigheter kommer du att höra det och då kan du rycka in. Ska du vara med kommer du ändå bara slå huvudet i överslafen…

 

 

Så får du bort barnens konstnärliga verk från väggarna.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar