Våningssängar som passar alla i familjen

Små barn vill ogärna sova ensamma. Varför inte lösa problemet med att skaffa en våningssäng som passar alla i familjen? Här tipsar vi dig om olika typer av våningssängar.


Låt dina barn både sova och leka på samma plats. En våningssäng tar dessutom mindre plats än två sängar bredvid varandra. Kom ihåg att våningssängen måste testas av barnen själva och väljas ut med omsorg. Den ska hålla många år.

Inred våningssängen med sköna madrasser, roliga lakan, påslakan och örngott med färger och roliga motiv – Pirater, Anna, Elsa eller Olof i Frost eller varför inte Babblarna!

Perfekt för godnattsaga

En variant är att låta underslafen vara i samma höjd som golvet så att man bara behöver rulla in. Det blir både enklare och roligare för barnen att gå och lägga sig när det är dags. Som förälder kan du krypa in tillsammans med ditt barn och läsa en spännande godnattsaga istället för att sitta på sängkanten. En sådan här våningssäng har inga förvaringsmöjligheter inunder, men det löser du nog ändå.

Byt ut underslafen mot skrivbord

En våningssäng där man kan byta ut underslagen mot ett skrivbord gör att du slipper köpa ny säng och skrivbord. Här får du allt i ett. Detta kräver dock att överslafen är väldigt stor och att barnet inte växer ur den i första taget. 

Våningssäng med förvaring

Det finns våningssängar som har utdragbara lådor för förvaring inunder underslafen. Detta är bra i barnrum där golvytan är liten och där det egentligen inte finns andra förvaringsmöjligheter. Man vill ju att barnen ska kunna springa och leka i barnrummet också. Barnen kan själva dra ut lådorna och (förhoppningsvis) lägga tillbaka leksakerna när det de lekt färdigt med dem. 

 

 

Förvandla underslafen till en koja mitt ute i skogen

Förvandla våningssängen till en koja med plankor och bräder. Inred hela underslafen till en koja med fönster, bord och stolar. Sätt upp ljusslingor och annat mysigt inne i kojan. Har du tapetserat barnrummet med skogsmotiv (löv, träd och grenar) så förhöjer du dessutom känslan av att vara ute någonstans mitt i skogen ännu mer. 

Utmana barnen med roligare stege

Om du vill göra det lite roligare och samtidigt utmana barnen så kan byta ut den vanliga stegen mot en repstege, klättervägg eller trädgrenar. Möjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. Detta sätter din kreativitet på prov och du ger barnen dessutom en våningssäng som garanterat ingen annan har.

Gör om underslafen till mys-koja!

Kanske kan du använda hela underslafen till att bygga en mysig och ombonad koja. Ös på med färg och textilier föreställande barnens favoritfigurer, hjältar och idoler. Häng upp ett skynke så att syskonen kan lysa med ficklampor och leka sinsemellan. Uppstår oenigheter kommer du att höra det och då kan du rycka in. Ska du vara med kommer du ändå bara slå huvudet i överslafen…

 

 

Så får du bort barnens konstnärliga verk från väggarna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar