Styla som proffsen – lantlig köksstil & trivsamt vardagsrum!

Vill du också ge hemmet ett lyft? Inspireras av den lantliga köksstilen och gör vardagsrummet mer inbjudande. Varsågod, här är proffsets stylingtips! 

Läs också: Här är retroprylarna du ska spara

Tips för hemmamys i vardagsrummet

Välj färgskala

Utgå alltid från en till tre kulörer. Det blir harmoniskt. Här är basfärgerna grått, gult och vitt. Den mest dominerande möbeln soffan är grå och neutral. Gul fåtölj och gula detaljer bryter av och det vita lättar upp. Trärena detaljer gör miljön mer levande.

Göm undan

Småprylar över ett helt rum ger ett stökigt inryck. Ha korgar, lådor och boxar som du kan samla upp fjärrkontroller, spelkonsoler och tidningar i. Snyggt om lådorna passar in i hyllorna!

Konst med prylar!

Samla ihop dina fina prydnadsföremål på samma ställe, gärna i hyllorna längs väggarna. Gruppera omsorgsfullt. Våga välja bort prylarna som inte passar in.

Din vackraste tavla!

Låt fönstret vara rent, så att du kan följa naturens skiftningar. Ett fönster kan vara den vackraste tavlan du har ett i rum!

Öppna upp

Har du ett stort rum och ändå bara små ytor kvar att röra dig på? Ja, då är rummet övermöblerat. Ta bort de möbler du inte behöver. Stora soffbord stjäl utrymme – byt ut mot satsbord som du kan dra fram när du behöver. Matbord som inte går att fälla tjuvar också yta. Slagbord är däremot perfekta!

Glöm inte mattorna

En stor härlig matta håller ihop ett helt rum. Välj väg – ska den harmoniera med övriga färger eller, som på bilden, bryta av?

Gör inte en tavla

Borra inte hål i väggarna om du inte vet hur tavlorna ska hänga. Låt dem stå på en hylla i stället, eller på golvet. Det finns också små tavellister att sätta upp dem på.

Förändra med textilier

Ha två avtagbara klädslar till soffan att byta mellan, en mörk för vintern, en ljus för sommaren. Matcha med kuddar.

1. Oscar, bordslampa, 20 cm hög, Iris Hantverk, 1 998 kr. 2. Kaveldun, poster, 30 x 40 cm, Nordicpostercollective.se, 299 kr. 3. Förvaringsburkar i bambu, olika storlekar, House Doctor, från 169 kr/st. 4. Jules, jordglob i papp, Mio, 229 kr. 5. Nagano, kudde i siden/lin, Mimou/Ellos, 895 kr. Kuddfodral, Afroart, 399 kr. 6. Kruka, Åhléns, 249 kr. 7. Tova, pall/bord i mangoträ, EM Home, 1 695 kr. 8. Linnea, karmstol, EM Home, 4 195 kr. 9. Astrid, satsbord i oljad ek, Mio, 2 995 kr. 10. Benedikt, urna i naturträ, 27×33 cm, EM Home, 499 kr. 

Tips för lantlig stil i köket

Matcha köksön: Det blir enhetligt och snyggt med köksö i samma kulör som skåpen. Vitrinskåp: Visa upp porslinet! Vitrinskåp ger även ljus och stämning.

Sätt en träpanel

Välj gärna en i samma kulör som köksinredningen.

Väggbelysning

Sätt en lampa på väggen för trivsamt ljus!

Taklampor

I ett sekelskifteskök är armaturen ofta diskret och enkel. Små skomakarlampor och enkla vita lampkulor passar fint.

Förändra med beslag

Beslagen på skåpen anger en ton. Satsa gärna på tidsenliga skålhandtag. Men det kan också vara fint att bryta av med dubbelvikta handtag i läder.

Spröjsade fönster

Fönsterspröjs har nästan alltid varit vita, men nu finns även själva spröjsen i svart.

Ny form på kaklet

I det nya lantköket är kaklet långsmalt, rektangulärt, precis som vid förra sekelskiftet. Mer levande blir det om du tar kakelplattor som är fasade i kanterna.

Matcha kakelfogarna

Kulören på fogarna mellan kakelplattorna påverkar intrycket. Vita fogar till vitt kakel smälter in. Gråa mot vitt kakel blir mer tydliga. Till grönt kakel passar gråa fogar fint.

Byt ut det vita

Vitt har varit det vanligaste, men nu kommer även gråa och svarta lantkök. Ja, till och med mustigt gröna.

Öka ljusinsläppet

Har du tillräcklig takhöjd kan du sätta in glas ovanför dörren.

Fejkmarmor

Marmor var vanligt som bänkskivor.Snyggt, men tungt. Nu finns det fina marmorliknande bänkskivor.

1. Lorient, klassiskt vitrinskåp i målad furu, Rowico/Ellos, 9 995 kr. 2. Pendel Disc, fin sekelskifteskänsla, Globen lighting/Ellos, 949 kr. 3. Morrisbricka, Åry Home/Åhléns, 229 kr. 4. William, stol i oljad ek och med skinnsits, 3 195 kr, EM Home. 5. Växthus, 48 x 24 cm, Design House Stockholm/Åhléns, 2 885 kr. 6. Olof, väggklocka med vit botten, Mio, 118 kr. 7. Skålhandtag, matt mässing, Qvesarum, 90 kr/styck. 8. Lejonkrukan, Gysinge Byggnadsvård, 495 kr/styck. 9. Vägglampa, Lene Bjerre, 1 923 kr. 

Läs också: Så mycket är din gamla Ikea-möbel värd

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar