Sy grytlappar – steg för steg

Att sy egna grytlappar är både roligt och blir en fin present att ge bort. Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.


 
Oavsett om du är ett syproffs eller nybörjare är grytlappar ett enkelt och roligt pyssel att göra själv. Välj ett vackert tyg, du behöver inte en särskilt stor bit, och sedan kan du börja sy fina grytlappar – som blir perfekta presenter. I senaste avsnittet av ”Hemmafixarna” visar Karin Almström hur du enkelt syr egna grytlappar.

Sy grytlappar

Du behöver:

  • Tygbit, 22 x 44 centimeter.
  • Kantband, ca 94 cm – beror på hur stor ögla du vill ha.
  • Värmeskydd av något slag. Det finns speciellt värmeskydd men du kan även använda dig av annat skydd. Se dock till att det inte smälter vid värme. Cirka 22 x 22 cm, kan göras lite mindre.
  • Tråd som matchar ditt kantband.
  • Sax, nålar och symaskin.

 

Gör så här:

1. Klipp ut en rektangel på 22 x 44 centimeter av tyget.

2. Vik ihop till en fyrkant och runda tre hörn. Se till att det fyrkantiga hörnet är ”toppen” på grytlappen, det är där öglan kommer att hamna. Detta så att inte mönstret hamnar upp och ner!

3. Klipp till värmeskyddet. Kan göras lite mindre för att göra det lättare att sy fast kantbandet, speciellt om du har tjockt värmeskydd. Lägg sedan värmeskyddet i mitten, nåla och sy sicksack runt om hela grytlappen.

4. Nu ska kantbandet sys på. Börja nåla fast kantbandet i hörnet där öglan ska sitta, fortsätt runt om. När du kommer fram till slutet gör du en ögla och fäster den i kantbandet. Här väljer du själv storleken på öglan. För att de runda hörnen ska bli riktigt snygga är det viktigt att nåla tätt och se till att det är snyggt på båda sidorna. Sen är det bara att sy rak söm runt hela.

5. Klar!

 

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar