Dags för ny tapet!

Inget förnyar och förvandlar ett rum så mycket som nya tapeter. Stora mönster och starka färger är fortfarande populärt, men bästsäljarna är vita, beige och ljusbruna tapeter. Välj, vraka och tapetsera mera!

Klassiskt och trendigt. Josef Frank-tapeten ”Vårklockor”, från Borås Tapeter.

Man blir glad av tapeter! Det gäller bara att bestämma sig för vad man vill ha och hur man vill skapa sina rum. Just nu är naturen en stor inspirationskälla i många nya tapetkollektioner. Stora sirliga eller svulstiga slingor, gärna med fåglar bland bladen, är inne just nu. Även sammet, guld och blanka mönster på matta ytor i samma färg, är populärt. Grafiska mönster märks också tydligt i tapetutbudet. Mycket svart och vitt men även andra färger blir med kontrastrika organiska former spännande på väggen!

Fondväggen — hälften vågat friskt vunnet

Det är lätt att förstå varför fondväggar är så populärt. Med en fondvägg kan man vara modig men slippa att vara våghalsig! Dagens stora färgrika tapetmönster passar dessutom utmärkt att sätta upp på bara en vägg. Det är också lätt att ändra sig om man inte trivs med sin fondvägg – arbetet att tapetsera om eller måla över väggen är ofta överkomligt.

Tapettrender för hjärta och hjärna

Vi hämtar mycket inspiration från olika delar av världen. Vi vågar blanda mer; både färger och olika stilar. Det minimalistiska blir alldeles för opersonligt i dessa tider när det är viktigt att ’hitta sig själv’ och leva ett mera hälsosamt liv, säger Ulla Nehlmark, inredningskonsult på Acantus Inredning.

Det är kul och spännande med trender men det är viktigt att känna efter själv vad man tycker om och vad man trivs med, inte minst då man väljer tapeter. Ulla Nehlmark ger tipset att välja inredning mer med hjärtat än med hjärnan! Här kommer några olika tapeter att låta hjärtat inspireras av och handfasta råd för hur du gör jobbet.

Stora blommor

Låt stora härliga mönster få dominera — i alla fall på en vägg i rummet!

• Häftiga och moderna blommor, ”Hanna”, Boråstapeter,
449 kronor per rulle.

• Stora limegröna slingor, ”Sevilla”, Designers Guild, från Björklund & Wingqvist 780 kronor per rulle.

• Guld och beige fondtapet ”Elisa”, från Åhléns, 195 kronor per rulle.

• Rosa sammetsmedaljonger ”Bukhara”, Designers Guild, från Björklund & Wingqvist, 680 kronor per rulle.

• Maffigt mönster i rött och svart, ”Näckrosryss”, Boråstapeter, 449 kronor per rulle.

Retro

Grafiska former och kontraster kan ge vilket rum som helst personlighet!

• Svart med guldblommor, ”Papilio/Lysander”, från Osborne & Little, Björklund & Wingqvist 560 kronor per rulle.

• Perfekt fond, ”Spets”, från Björklund & Wingqvist, 795 kronor per rulle.

• Retrokänsla, ”Design”, från Ecotapeter, 309 kronor per rulle.

• Grafiskt rätt, ”Attityd”, från Björklund & Wingqvist, 298 kronor per rulle.

• En större variant, ”Attityd”, från Björklund & Wingqvist, 298 kronor per rulle.

Barn

Barn gillar starka färger och figurer! Vuxna vet att milda färger inger ett lugn…

• Tuffa sportbilar, ”Jack”, från Sandberg, 470 kronor per rulle.

• Söta mjuka blommor, ”Profil Mix”, från Björklund & Wingqvist, 249 kronor per rulle.

• Milda mysiga ränder, ”Kids”, Boråstapeter, 269 kronor per rulle.

• Snälla döskallar, ”Roger”, från Sandberg, 470 kronor per rulle.

• Spöket Laban, ”Anna och Laban”, från Duro, 255 kronor per rulle.

Randigt

Klassiska ränder är alltid rätt då det gäller tapeter!

• Klassiska ränder från Ralph Lauren, ”Classics”, 675 kronor per rulle.

• Gräddigt med blanka ränder, ”Julius”, från Sandberg, 429 kronor per rulle.

• Breda och guldstrimmiga ränder, ”Kato Lagoon”, från Romo, 780 kronor per rulle.

• Snyggt och smalrandigt, ”Rolleri”, från Björklund & Wingqvist, 340 kronor per rulle.

• Blått, ljusblått och vitt ”Edward”, Sandbergs, 470 kronor per rulle.

Så här räknar du ut hur många rullar du behöver:

 

Kolla tapetens bredd och längd på rullen, vanligtvis 53 centimeter respektive 10,05 meter. Kräver inte tapeten någon mönsterpassning bör man få ut fyra våder per rulle, om takhöjden 2,4 meter. Då räcker således en rulle till två meter vägg. Det mått man utgår ifrån är rummets omkrets också kallat antal väggmeter. Räkna normalt inte bort något för dörrar och fönster, överskottet får räknas som vanligt spill. Ett rum som är 3 x 4 meter stort har alltså omkretsen 14 meter (3 + 3 + 4 + 4) och då behövs 7 rullar tapet. Tapeter med stor mönsterpassning och rum med ovanlig utformning eller med många fönster och dörrar kräver noggrannare uträkningar.

Så här tapetserar man:

1. Riv till våden med några centimeters marginal.

2. Lägg på tapetklister jämnt, ända ut i kanterna med pensel eller roller. Vik ihop våden med klistret inåt. Se till att sidorna ligger kant i kant. Låt våden svälla några minuter.

3. Börja vid ett fönster. Tapetsera halva rummet tills du kommer till en dörr eller ett hörn. Börja om vid fönstret och tapetsera resten av rummet.

4. Fäst våden så högt upp att en bit av våden kommer ovanför den linje där du tänker skära rent. Kontrollera med ett lod att våden är lodrät.

5. Veckla ut den undre halvan. Släta till våden med en svamp eller borste så att du får bort luftblåsorna. Arbeta från mitten mot kanterna, från taket mot golvet.

6. Skär rent mot taket. Använd en stor spackel som stöd.

7. Skär på samma sätt rent mot golvsockeln. Byt rakblad ofta, ett slött blad trasar sönder tapeten.

 8. Sätt upp nästa våd kant i kant. I hörn, dela våden på längden med skärlinjal och skärklots. Första våden ska ligga 2 centimeter runt hörnet.

9. Se till att den första våden går ända in i hörnet. Sätt upp den andra delen med överlappning. Loda igen så att våden sitter lodrätt, även om du inte får exakt mönsterpassning.

Detta behöver du, förutom snygga tapeter:

• tapetlim
• pensel eller roller
• tapetkniv med rakblad
• skärlinjal och skärkloss
• stor spackel
• lod
• tumstock
• svamp/borste
• tapetbord och något att stå på

Köpinformation

Acantus Inredning, 08 – 654 52 00
Adesso (Romo), www.adessostockholm.se
Björklund & Wingqvist, www.bjorklund.wingqvist.se
Boråstapeter, www.borastapeter.se
Duro Tapeter, www.durosweden.se
Ecotapeter, www.eco.se
Sandberg tapeter, www.sandbergab.com
Åhléns, www.ahlens.se

Foto; Peter Phillips, Magnus Selander, Illustrationer från Duro

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar