Förnya billigt med tapet

Tapeter kan användas till mycket annat än väggar. Prova att tapetsera en bordsskiva eller sätta tapetrester på en lampskärm eller ask och njut av den färgstarka skillnaden!

tapetrullar


Är du riktigt vågad kan du prova att tapetsera delar av trappan! Lacka den färdigmonterade tapeten med akryllack så att tapeten lätt kan rengöras med vatten.

Bord, lådor och lampskärm har fått nytt liv!

Känner du för förnyelse därhemma kan du göra mycket med lite tapet. Vill du till exempel göra ett gammalt bord lite festligare, är det en smart lösning.

Innan du börjar, prova att lacka en liten bit av tapeten. Annars riskerar du att tapetfärgen inte tål lacken och flyter ut. Om du misslyckas med lacken – eller om du senare vill byta tapet – kan du ta bort lacken med en slipmaskin och skrapa av tapeten genom att fukta den med vatten.

Har möbeln en blank yta kan du förbehandla den genom att grundmåla – då fäster tapeten bättre. Är det en massiv borsskiva kan du nöja dig med att behandla ovansidan, men är det en tunn mdf-platta eller plywood är det bäst att behandla bägge sidor så att skivan inte slår sig. Måla eventuellt kanterna i matchande färger.

Tapetrester kan också användas på många ställen för att sätta personlig prägel. Prova till exempel på lampskärmar eller tallriksunderlägg. Lådor och småaskar kräver inte annat än att du skär ut tapeten i rätt storlek och fäster med klister.

Klipp ut tapeten i passande storlekar – och tänk på mönsterpassningen

Täck hela ytan ordentligt med klister.

Var noggrann med hörnen.

Lacka slutligen över tapetytan, så håller den bättre.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar