Tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson: ”Vi tapetserar om hela tiden”

Längtar du också efter färger och mönster på väggarna? Häng med hem till tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson, som blir provocerad av vita väggar och älskar tapeter som ger pirr i magen. 


Det är så gött med tapeter. Man kan förändra ett rum på nolltid, säger Hanna Wendelbo-Hansson. Hon har precis tapetserat om igen när vi hälsar på i huset i Kungsbacka.

– Den blå tapeten satte jag upp i fredags. Jag vet inte hur många förslag jag har plockat hem, jag har testat geometriska tapeter, några jätteljusa och väldigt milda. Så den här är egentligen tvärtemot vad jag tänkt mig. Men jag kände bara: ”Wow, den ska jag ha!”

Familjen Wendelbo-Hansson flyttade in i det nyckelfärdiga huset för nio år sedan. 

– Det var superpraktiskt, men ganska ocharmigt. Vi har fått jobba väldigt mycket med uttryck och tapeter. De ger huset en tydlig avsändare och man får mycket karaktär för lite input.

Hanna rekommenderar nyproducerat för småbarnsfamiljer som inte vill lägga någon tid på huset. Allt praktiskt fungerar, som diskmaskin och spis. Tak och väggar håller.

– Men förra året inledde vi en ny fas, nu när barnen är stora. Vi byggde ut en ny matsal, en pool och större altan, säger Hanna.

Den nya matsalen byggdes rätt ut från köket och gav huset 25 extra kvadratmeter.

Äntligen får hela släkten från Skåne plats på middag – samtidigt. 

– Det är underbart! Målet var att sätta vår egen prägel på huset. När vi flyttade in stod här 42 stycken villor i tre olika modeller, så allt såg väldigt likadant ut.

Att få ihop Hannas dröm om sekelskiftesromantik och spröjs med ett hus från 2007 var en utmaning. Till slut ryckte svågern Henrik in med sin expertis som arkitekt. 

– Han tipsade om att det kanske inte är just sekelskifte vi ska titta på, utan mer 1920-tal och funktionalism med större glasade rutor nertill och smala band upptill. Det hade han rätt i! Jag tycker att allt sitter ihop väldigt bra nu.

Du som jobbar med tapeter hela dagarna, hur väljer du tapeter till ditt eget hem?

– Ofta är det något jag gör på jobbet som jag vill prova. Det är därför vi tapetserar om hela tiden! 

Får du aldrig beslutsångest när du ska välja tapeter?

– Nej, det är bara att göra om. Vi tapetserar kanske ett eller två rum varje år. Nu i år har jag gjort hallen, vardagsrummet och uterummet. Nästa projekt blir Sveas och Selmas rum. För jag måste ju testa sakerna hemma också, bo med produkterna. När jag i mitt jobb säger att tapeter är helt fantastiskt, då måste jag kunna stå för det och veta vad jag snackar om. Jag kan inte bo i ett vitt designerhem – det köper inte jag. Jag älskar mönstrade väggar.

Funkar det att ha mönstrat i ett helt rum?

– Absolut! Fler och fler upptäcker det vi kallar petitmönster, som är perfekt för just det. På håll ser det ut som en enfärgad yta men när man går nära är det något som händer. Du kan till exempel jobba med petit-mönster i ett rum, blockrandiga tapeter i ett annat, en geometrisk form eller ett organiskt mönster i ett tredje rum. Du behöver inte speciellt mycket möbler i det hemmet för att det ska kännas bebott, personligt och inrett. Det är ett hållbart och långsiktigt inredningstänkande, du har en skön bas och kan jobba utifrån säsong med att byta ut kuddfodral och detaljer.

”En väldigt kär tapet för mig”, säger Hanna om tapeten Raphael från Sanberg Wallpaper som pryder väggen i den nybyggda matsalsdelen.

Passar tavlor även på mönstrade tapeter?

– Det är inte några som helst problem. Jag tycker till och med att mönstrade tapeter blir ännu snyggare med konst på. Försök att hålla en enhetlig färgskala mellan bilderna på väggen bara, så att de kommer fram ordentligt. Välj gärna ramar som binder ihop tavlorna också. 

Hur får man tapeterna att hänga ihop i ett hem?

– Det finns inga sådana måsten. Här hemma försöker vi hålla någon slags linje här på nedervåningen, medan sovrummen uppe har mer personlig karaktär, alla har fått välja sin stil. Svea har ett gulligt rum nu, men det enda hon drömmer om är ett fotbollsrum så det är klart hon ska få det.

Hur hittar man rätt tapeter?

– Gör en moodboard och välj en färgharmoni att jobba med. Addera sedan accentfärger i blommor och kuddar utifrån säsong. Du behöver inte begränsa dig till bara två färger, som ljusgrå och mörkgrå, det blir lätt tråkigt. Jobba i stället med en neutral bas, som grå, beige, äggskal och vitt, och addera exempelvis en blå och en varm gul. Då kan du tänja på gränserna i olika rum. Det blir som en berättelse som hänger ihop och fortsätter genom rummen, säger Hanna.

– Men hjärnan mår bra av att bli överraskad också. Martin var borta nu när jag tapetserade och kom hem till den här blå tapeten – ”åh, där sitter den, vad härligt!” Tapeter är till för att överraska och bädda in rummet.

Golvet i utbyggnaden av matsalen heter Voltaire Whisper och kommer från Marrakech Design. 

Din man Martin är också väldigt tapet- och inredningsintresserad. Vem bestämmer hur det ser ut hemma?

– Vi gör det tillsammans, även om vi har väldigt olika smak. Jag är mer romantisk – kan man få för mycket blommor? Nej, det kan man inte! Medan Martin tycker att vi kan skala av och ha det lite renare. Vi möts någonstans däremellan. Men det är ju hela familjens hem, alla som bor här ska känna att det funkar. 

På ditt Instagramkonto flödar de vackra blombilderna. Varifrån kommer ditt växtintresse?

– Jag har alltid varit intresserad av naturen, när jag kör fast i jobbet tar jag fram en gren och ritar av den. När vi fick balkong där vi bodde förr kunde vi odla lite och upptäckte hur häftigt det var att plocka sina egna tomater. Så flyttade vi in i ett hus vid ett träsk och fick börja bygga upp en trädgård från grunden. Jag fick utmana mig själv – vad behöver jag i min trädgård för att må bra? 

– På jobbet tänker vi så mycket på målgruppen, det är väldigt strategiskt och analytiskt. Medan Instagrampysslet är helt kravlöst, en kreativ lek för mig själv. Jag plockar lite blommor, lägger ut ett tygstycke och fotar. Sedan tar jag tygstycket och slänger iväg allt, så är det borta. Det är bara något för att stanna upp och landa i stunden, och för att testa färger och former. 

Inreder du med växter också?

– Ja, det ger karaktär och fyller hemmet. Vi har så många fönster att naturen plockas in ändå, och vi är ute på altanen från mitten på mars till slutet av oktober. Jag älskar att stå och grilla i trädgården även på vintern. Barnens kompisar skrattar åt mig – ska vi grilla korv nu igen…? 

Vad är det bästa med huslivet?

– Det sociala! Barnens umgänge, närheten och lättheten i att gå över till kompisar. Det plingar på hela tiden, det är jättehärligt. Och förstås ytan att röra sig på, att det finns plats för alla. 

Hanna tipsar: 4 steg till rätt tapet

1. Beställ hem prover. De flesta tapetleverantörer har service online där du kan beställa prover. Välj ut fem olika tapeter — från något som är ganska mesigt till något som är utanför din box och som du nästan får hjärtklappning av. Se till att få med hela skalan. 

2. Sätt upp proverna på väggen och titta på dem i alla ljus som finns under dygnet, och i olika väder. Här i Sverige skiftar ljuset även väldigt mycket med säsongerna. Vita, ljusa färger är inte det mest hemtrevliga att ha på väggen i november. Ingen blir heller särskilt snygg i de färgerna. 

3. När du bestämt dig för ett tapetprov, ta det som är steget mer vågat än vad du har tänkt dig. Du blir alltid nöjdare när du vågar lite mer, så ”sejfa” inte! Ta den som ger dig pirr i magen. 

4. Välj med hjärtat, inte efter kortsiktiga trender. Välj något du känner att du kan stå för. För mig är det till exempel svenskproducerat och svenskdesignat. 

Varning för vitt!

— Förr var det kulören 0502-Y man använde som vit, nu är det 0500-N i stället. Det är jättefint så här års, men i oktober till mars i vårt land är det inte en bra färg. Vi har så himla lite ljus och ljuset är så kallt. Man ser sjuk ut med den som fond. Jag kan inte nog betona det — välj inte helt vitt, tipsar Hanna Wendelbo-Hansson. 

Hannas tips för hallen

Våga mönstrat i hallen! Här tapeten Eugen från Sandberg Wallpaper. 

Välj något som gör dig glad!

— Hallen är ett rum man inte vistas i, man passerar in och ut. Men man vill ändå ha det fint när man tar emot någon – ”hej, här bor vi, så här ser det ut hos oss och det här står vi för”. Välj därför en tapet som säger något, som man blir glad av. Jag är jättenöjd med fåglarna i vår hall, säger Hanna.

Hannas tips för vardagsrummet

Schatteringar i tapeten ger tavelväggen djup, tipsar Hanna. Här tapeten Adam från Sandberg Wallpaper. 

Så hänger du tavlor på mönstrad tapet

— Jag hör så många säga att ”jag har så mycket konst och posters hemma att vi måste ha vitmålade väggar”. Det provocerar mig! Det blir mycket snyggare om du har en yta under som dina posters och din konst kan landa på, säger Hanna.

— Som vår tapet i vardagsrummet, på långt håll ser den ut som en grå yta. Men när du går närmare ser du att det är en schattering i ytan, det ger lite liv och djup. Om jag haft en vit, målad vägg under dessa tavlor som gulnat på olika sätt hade det inte sett klokt ut. Men när tavlorna landar på en grå yta blir det fint tillsammans ändå. 

— Även dörrlisterna, som var vita när vi flyttade in, hade sett skitiga ut med en målad vit vägg. Men mot en grå yta får även listerna en uppfräschning — de upplevs som ljusare.

Hanna Wendelbo-Hansson

Ålder: 42 år.
Gör: Creative director på Sandberg Wallpaper.
Familj: Maken Martin Wendelbo-Hansson, som bloggar på Martinreda.com och Tapetmartin.se. Barnen Svea, 11, Svante, 8 och Selma, 5 år.
Bor: Kungsbacka söder om Göteborg.
Om huset: Grått 1,5-plans-hus byggt 2007 med tillbyggnad från 2015. Ursprungligen 150 kvm, efter tillbyggnad cirka 175 kvm. Tomt cirka 1  200 kvm.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar