Förändringens vind!

På samma gata i Stockholm låg inte mindre än tre skräddare. De konkurrerade naturligtvis sinsemellan – men var ändå rätt nöjda med att ligga i närheten av varandra. Alla som behövde hjälp – med att sy om någonting, laga något gammalt plagg eller vad det nu kunde vara – visste precis vart de skulle gå.

På samma gata i Stockholm låg inte mindre än tre skräddare. De konkurrerade naturligtvis sinsemellan – men var ändå rätt nöjda med att ligga i närheten av varandra. Alla som behövde hjälp – med att sy om någonting, laga något gammalt plagg eller vad det nu kunde vara – visste precis vart de skulle gå.

Allt var alltså frid och fröjd ända tills den dagen då en av skräddarna satte upp en stor skylt i fönstret. ”Jag är Stockholms bästa skräddare”. Hoppsan! En av skräddarna hade börjat med marknadsföring och reklam. De båda andra började var för sig att planera ett smart motdrag.

Redan nästa dag satte en av dem upp en skylt i sitt fönster med texten: ”Jag är världens bästa skräddare!” Där satt den! Nu borde det bli lugnt på gatan. Det gick några dagar, men så till sist satte den tredje skräddaren upp skylten: ”Jag är den bästa skräddaren på den här gatan”.

Just det vill vi på Vi i Villa också vara – den bästa villatidningen ”på den här gatan”. Och det har vi faktiskt lyckats riktigt bra med. 2007 är helt enkelt det bästa året i Vi i Villas över femtio år långa historia. Vi har aldrig haft fler läsare och vi har inte heller någonsin haft fler annonsörer. Någonting som ju oftast hänger intimt samman.

Tack allesammans som gjorde 2007 till ett så minnesrikt år! Tack också ni över 250 000 unika besökare som tittade in på viivilla.se varje månad. Kanske besökte också någon av er Hem & Villa-mässorna? Det skulle i så fall inte alls förvåna mig eftersom de också slog alla rekord både när det gäller besökare och utställare. Många av er, cirka 20 000 stycken, deltog också i Villapanelen och svarade på frågor som gjorde oss alla mycket klokare när det gäller livet i villa. Vad är det då som gör denna framgång? Det finns många förklaringar till det. Men den viktigaste är säkert det stora förtroende vi under lång tid skaffat oss hos läsare, besökare, annonsörer och utställare. Vi är ett ovanligt komplett mediahus, som erbjuder mycket och alltid lever upp till era förväntningar.

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre! Under hösten har vi genomfört ett spännande förnyelseprojekt här på förlaget. Resultatet av det får du se i första numret av Vi i Villa nästa år och jag vågar lova att du inte blir besviken! Du kommer naturligtvis att känna igen allt det som gör Vi i Villa till just din tidning – tipsen och idéerna, de användbara gör-det-självjobben, experternas goda råd och mycket mer. Men du kommer också att möta en ny Vi i Villa som är modernare, fräschare och vitalare.

Njut nu av månadens nummer. Och välkommen tillbaka i januari 2008. Det blir ett mycket spännande år!

Björn Vingård, skräddare
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar