Förnya hemmet med textilier

Att byta textilier ger stor effekt för liten peng. Inredaren Andrea Brodin lär dig hur du uppdaterar hemmet med gardiner och kuddar.

Genom att byta ut textilier i hemmet kan du göra stor förändring snabbt. Inredaren och bloggaren Andrea Brodin ger dig sina bästa tips.

Hur gör man för att snabbfixa ett rum med textilier?

– Byt ut kuddarna i soffan, det är det absolut snabbaste budgetknepet. Satsa sedan på en ny pläd och nya gardiner.

Om man inte brukar ha gardiner hemma, hur gör man för att komma igång med gardiner?

–  Tänk ut vilken färg du vill ha i rummet. Har du till exempel ett vardagsrum med en sandfärgad soffa och vill ha in lite mer färg kan du välja ljusgröna gardiner. Matcha med ljusgröna kuddar i soffan och en ljusgrön detalj på soffbordet. Satsa på tre saker som hänger ihop.

Från vänster: Gardin Luontopolku, 140 x 250 cm, 549 kr, Valila.se. Öljettlängd Kalla i bomull, bredd 145 cm, 298 kr/2-pack, Jotex. Gardin Otto, 140 x 240 cm, 199 kr, Hemtex. Gardin Djungelbad, 135 x 240 cm, 499 kr, Åhléns. Öljettlängd Bev i bomull, 145 x 220 cm, 349 kr/2-pack, Ellos Home. Gardin Mirror Glow, 140 x 240 cm, 799 kr, Boel & Jan.

 

Något mer som är bra att tänka på?

–  Var inte rädd för att byta gardiner. Det är ett gammalt mormorsknep, men det finns något väldigt härligt i att säsongsinreda. Det finns så många olika gardiner – sådana som silar ljuset, heltäckande gardiner, sammetsgardiner som är urhärligt på vintern, en skir linnegardin på sommaren …

– Jag har till exempel en uppsättning med dova färger på vintern och så har jag ljusa sommarversionen ett halvår senare. Du behöver inte överinvestera och kasta ut hela bohaget, det räcker med att bara byta ut några textilier.
Vilka är textiltrenderna i vår?

–  Vi ser mycket dova och smutsiga pasteller, som aprikos, rosa och duvblå. Höstens stora färg var blått, den fortsätter fast i mer buteljblå och havsblå nyanser.

Det verkar komma en del guld och paljetter också?

–  Absolut! Jag skulle nog hålla mig till en eller två paljettkuddar hellre än att inreda ett helt rum med paljetter. Men man ska inte underskatta att ha en kul detalj i varje rum, en så kallad ”conversation piece” – något som sticker ut och som man hajar till av. En rolig kudde, eller något som inte är förväntat, säger Andrea Brodin.

Från vänster: Kuddfodral, 149 kr, Hm Home. Svartvit kudde Elefantti, 48 x 48 cm, 169 kr, Finlayson. Kudde Harlequin, 50 x 50 cm, 649 kr, Littlephant. Kuddfodral, 149 kr, HM Home. Kudde Birds of Paradise, 50 x 50 cm, 675 kr, Abc collection. Kudde Labyrinth, 50 x 50 cm, 350 kr, Classic collection. Kudde La Parisienne design Lovia Burfitt, 50 x 50 cm, 299 kr, Hemtex.

 

Andreas bästa gardintips:

  • Har du stora fönster – se till att dra undan gardinerna på sidan om fönstren. Det är ett bra knep för att få rummet att kännas större.
  • Lek med gardiner. Ha en gardinfond i stället för en gavel bakom sängen, använd gardiner som rumsavgränsare, ge badrummet en lyxigare känsla med en gardin utanpå duschdraperiet. Det finns oändliga möjligheter!
  • Hissgardiner är väldigt smidigt om du inte har så mycket plats vid fönstret, eller om du till exempel bara vill ha en liten köksgardin.
  • Dubbla lager är trendigt – en gardin närmast väggen och en färgglad utanpå. Håll ihop färgtonerna och välj kanske inte stora mönster på båda gardinerna.

 

annons

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar