Mycket tyg i fönstren i vår

Mycket tyg, ljusa färger och grafiska mönster blandat med knalliga pasteller och blommor. Vårens gardinnyheter präglas av längd och bredd på våderna. Borta är kappor, jalusier och de riktigt smala panelerna.
Vik gardinen på hälften. Ibland vill man dra för helt, ibland vill man ha lite mer ljusinsläpp. Med en vikbar panelgardin med topp-/bottenskena kan man reglera ljusinsläppet på ett smidigt sätt samtidigt som gardinerna får ett nytt, spännande uttryck. De vita och bruna panelerna Evabritt är 60×300 cm och kommer från IKEA för 199 kronor styck.

Styrs våra gardinval av trender? Nja, snarare av vår längtan efter ljuset. För även om det går mode i gardiner precis som i all annan inredning, så väljer ändå de flesta av oss att dekorera sina fönster med ljusa gardiner som både kan släppa igenom ljus och skärma av.

– Vi svenskar älskar ljuset. Det märks även i våra gardinval. Oftast blir det skira och vita gardiner, säger Tina Björeman, inredare på IKEA.

2010 års gardinmode är ljust och genomsläppligt, även om det blir mer tyg i fönstren och kapporna lyser med sin frånvaro. En nyhet är vikbara, lite bredare panelgardiner, som med specialskenor går att vika på hälften, eller dra för helt, när man vill ha mer ombonat i fönstret. I dag används dessutom gardiner på fler ställen än enbart i fönster. Många använder textilier och gardiner framför garderober, dörrar och även som ett alternativ till en tapetserad fondvägg, för att färgsätta och ge väggarna liv och känsla.


Med öljetter får man fina, böljande veck, som alla blir lika stora. Öljetterna gör det enkelt att dra gardinen fram och tillbaka på gardinstången för att kunna variera ljusinsläppet. Bomullsgardinen Novara från Hemtex har lite grövre struktur och kraftigare kvalitet, som dämpar ljud, ljus och insyn. Pris 349 kronor för 1-pack 140×240 cm.


Vårens trend är gardiner med lite mer tyg i, gärna i blommigt eller grafiskt mönstrat. Gardinen Anne från Hemtex skärmar av ljuset men släpper samtidigt in solen. Eftersom gardinen har hällor på baksidan får man enkelt fina veck utan att behöva använda fingerkrokar. Pris 199 kronor för 1-pack 140×240 cm.

Mönstermässigt är det mycket grafiskt i vår, gärna lite 30-talsinspirerat med romber och andra abstrakta mönster. Men även en hel del blommigt, ett mönster som aldrig tycks gå ur tiden och som kan varieras i det oändliga. Naturen inspirerar också, både i färger och material. Bomull och linne i naturfärger som vitt, beige och brunt kommer att synas en hel del i våra fönster.


Lite mer tyg kring fönstret. En prickig vårnyhet från IKEA, skapad av japanfödda designern Kazuyou Nomura som inspirerats av textilier från sin ungdom i Japan och från färger och former som omger henne i dag. Gardinen heter HENNY och kostar 359 kronor för ett gardinpar på 145×250 cm 


Blommor går aldrig ur tiden. En explosionsartad vårhyllning med vackra och fantasifulla blommor om vartannat. Den färgsprakande gardinen Renate Flora från IKEA kostar 149 kronor per par och är 145×250 cm.

Pia Johansson är projektledare på textilföretaget Astrid som är specialiserade på gardintyger. Hon ser en tydlig trend där vi går alltmer ifrån de smala, raka panelgardinerna som varit populära i några år, mot bredare våder och mera tyg i gardinerna.

– Ett bra tips för att få in ljuset är att i möjligaste mån utnyttja väggen och låta gardintyget hänga ut en bra bit både bredvid fönstret och ovanför. Det kräver att man sätter stången eller skenan längre ut än man normalt brukar göra, gärna vägg till vägg. Då kan man ha mycket tyg utan att det stänger ute alltför mycket av ljuset, säger hon.


Bomull och linne i naturens färger är alltid lika vackert. Våga slösa med tyg och gå gärna ut en bit på väggen bredvid fönstret. Gardin från Himla pris 899 kronor.


Gardinen ”Majvor” av bomull/polyester har ett tunnt svart bladmönster på vit botten. 140 x 240 cm pris 249 kronor. Åhléns.

Istället för kappor och jalusier tipsar Pia om att använda hissgardiner i fönster där man inte får plats med långa, tygrika gardiner. Och var noggrann med hur du hänger upp din gardin, speciellt om den är lite längre.

– Tänk på att ta ordentliga mått, även om du ska köpa färdiga gardiner. Många slarvar med det och anpassar höjden på gardinstången efter gardinens längd istället. Det är synd eftersom det är så enkelt att göra tvärtom och blir så mycket finare, säger Pia Johansson.


Hissgardin ”Dunge” i 100 procent bomull. Den bladmönstrade hissgardinen finns i tre mått: 100 x 170 cm pris 279 kronor, 120 x 170 cm pris 299 kronor samt 140 x 170 cm pris 329 kronor. Åhléns.


Byt ut den gamla gardinkappan mot en romantisk och praktisk hissgardin, som passar överallt, inte minst i mindre utrymmen. Pris 199 kronor, Textilboden.

Köpinformation

Hemtex, www.hemtex.se
Himla, www.himla.se
IKEA, www.ikea.se
Textilboden, www.textilboden.se
Åhléns, www.åhlens.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar