Mycket tyg i fönstren i vår

Mycket tyg, ljusa färger och grafiska mönster blandat med knalliga pasteller och blommor. Vårens gardinnyheter präglas av längd och bredd på våderna. Borta är kappor, jalusier och de riktigt smala panelerna.
Vik gardinen på hälften. Ibland vill man dra för helt, ibland vill man ha lite mer ljusinsläpp. Med en vikbar panelgardin med topp-/bottenskena kan man reglera ljusinsläppet på ett smidigt sätt samtidigt som gardinerna får ett nytt, spännande uttryck. De vita och bruna panelerna Evabritt är 60×300 cm och kommer från IKEA för 199 kronor styck.

Styrs våra gardinval av trender? Nja, snarare av vår längtan efter ljuset. För även om det går mode i gardiner precis som i all annan inredning, så väljer ändå de flesta av oss att dekorera sina fönster med ljusa gardiner som både kan släppa igenom ljus och skärma av.

– Vi svenskar älskar ljuset. Det märks även i våra gardinval. Oftast blir det skira och vita gardiner, säger Tina Björeman, inredare på IKEA.

2010 års gardinmode är ljust och genomsläppligt, även om det blir mer tyg i fönstren och kapporna lyser med sin frånvaro. En nyhet är vikbara, lite bredare panelgardiner, som med specialskenor går att vika på hälften, eller dra för helt, när man vill ha mer ombonat i fönstret. I dag används dessutom gardiner på fler ställen än enbart i fönster. Många använder textilier och gardiner framför garderober, dörrar och även som ett alternativ till en tapetserad fondvägg, för att färgsätta och ge väggarna liv och känsla.


Med öljetter får man fina, böljande veck, som alla blir lika stora. Öljetterna gör det enkelt att dra gardinen fram och tillbaka på gardinstången för att kunna variera ljusinsläppet. Bomullsgardinen Novara från Hemtex har lite grövre struktur och kraftigare kvalitet, som dämpar ljud, ljus och insyn. Pris 349 kronor för 1-pack 140×240 cm.


Vårens trend är gardiner med lite mer tyg i, gärna i blommigt eller grafiskt mönstrat. Gardinen Anne från Hemtex skärmar av ljuset men släpper samtidigt in solen. Eftersom gardinen har hällor på baksidan får man enkelt fina veck utan att behöva använda fingerkrokar. Pris 199 kronor för 1-pack 140×240 cm.

Mönstermässigt är det mycket grafiskt i vår, gärna lite 30-talsinspirerat med romber och andra abstrakta mönster. Men även en hel del blommigt, ett mönster som aldrig tycks gå ur tiden och som kan varieras i det oändliga. Naturen inspirerar också, både i färger och material. Bomull och linne i naturfärger som vitt, beige och brunt kommer att synas en hel del i våra fönster.


Lite mer tyg kring fönstret. En prickig vårnyhet från IKEA, skapad av japanfödda designern Kazuyou Nomura som inspirerats av textilier från sin ungdom i Japan och från färger och former som omger henne i dag. Gardinen heter HENNY och kostar 359 kronor för ett gardinpar på 145×250 cm 


Blommor går aldrig ur tiden. En explosionsartad vårhyllning med vackra och fantasifulla blommor om vartannat. Den färgsprakande gardinen Renate Flora från IKEA kostar 149 kronor per par och är 145×250 cm.

Pia Johansson är projektledare på textilföretaget Astrid som är specialiserade på gardintyger. Hon ser en tydlig trend där vi går alltmer ifrån de smala, raka panelgardinerna som varit populära i några år, mot bredare våder och mera tyg i gardinerna.

– Ett bra tips för att få in ljuset är att i möjligaste mån utnyttja väggen och låta gardintyget hänga ut en bra bit både bredvid fönstret och ovanför. Det kräver att man sätter stången eller skenan längre ut än man normalt brukar göra, gärna vägg till vägg. Då kan man ha mycket tyg utan att det stänger ute alltför mycket av ljuset, säger hon.


Bomull och linne i naturens färger är alltid lika vackert. Våga slösa med tyg och gå gärna ut en bit på väggen bredvid fönstret. Gardin från Himla pris 899 kronor.


Gardinen ”Majvor” av bomull/polyester har ett tunnt svart bladmönster på vit botten. 140 x 240 cm pris 249 kronor. Åhléns.

Istället för kappor och jalusier tipsar Pia om att använda hissgardiner i fönster där man inte får plats med långa, tygrika gardiner. Och var noggrann med hur du hänger upp din gardin, speciellt om den är lite längre.

– Tänk på att ta ordentliga mått, även om du ska köpa färdiga gardiner. Många slarvar med det och anpassar höjden på gardinstången efter gardinens längd istället. Det är synd eftersom det är så enkelt att göra tvärtom och blir så mycket finare, säger Pia Johansson.


Hissgardin ”Dunge” i 100 procent bomull. Den bladmönstrade hissgardinen finns i tre mått: 100 x 170 cm pris 279 kronor, 120 x 170 cm pris 299 kronor samt 140 x 170 cm pris 329 kronor. Åhléns.


Byt ut den gamla gardinkappan mot en romantisk och praktisk hissgardin, som passar överallt, inte minst i mindre utrymmen. Pris 199 kronor, Textilboden.

Köpinformation

Hemtex, www.hemtex.se
Himla, www.himla.se
IKEA, www.ikea.se
Textilboden, www.textilboden.se
Åhléns, www.åhlens.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar