Så fixar du stilen med färg

Färg, serier och minnen är genomgående teman i Annas hem, men också mattorna. Här är hennes tips för ett hem med personlighet!


För en modernare stil tog man bort balkongen som gick längs hela framsidan av huset, och satte in stora fönster i stället.

Här bor:

Familjen Lande: Anna och Johan med barnen Oscar 13, Sara 9 och Ulrika 6 år.

Huset: 180 kvm; byggt 1952 men renoverat och förändrat i omgångar under de senaste tio åren.

Tomt på 950 kvm.

Anna och Johan letade lägenhet när Annas syster en dag hörde av sig; hon hade hittat ett hus som hon tyckte skulle passa perfekt för dem och som de absolut måste titta på. Högst motvilligt begav de sig på visning. En villa i förorten stod inte på önskelistan – lägenhet och landställe var planen. Nu har familjen bott i huset i tolv år.

– Om vi skulle ha ett hus så måste det vara ett i original som vi fick göra i ordning själva, säger Anna. Hon och Johan köpte det fula och ruggiga 50-talshuset och anpassade det för ett modernt liv; med ett större och öppnare kök, och nya, stora fönster med mycket ljusinsläpp.

Solstickan infälld i golvet. I hallen gjorde man plats för mattan i golvet av kalksten.

En matta är mycket mer än bara något mjukt och skönt att gå på. Den tillför rummet karaktär och identitet, och drömmen om att skapa individualistiska och annorlunda mattor var drivkraften när Anna och hennes bästa vän startade företaget A-carpet. Inte konstigt då att deras egna hem är till bredden fyllda av moderna, roliga och originella mattor. Men färgklickarna hemma hos Anna kommer från flera håll.

Köket är snickrat på plats och fick några speciallösningar med bland annat golv av förzinkad plåt. Den gamla tegelväggen är kvar sedan den första renoveringen, och kylskåpet piggades upp med ny färg hos en billackerare. Barstolar Spoon från Kartell. Anna gillar mycket färg och den gula espressomaskinen piggar upp redan innan kaffet är klart. Bakom glasskivan en bild av fotograf Pelle Berglund på Znapshot. Uppdraget var att fota en bild med lite frukt och grönsaker – och mycket färg!

 
Anna Landes 9 rappa inredningsråd


Läshörnan. Moraklockan kommer från Annas föräldrar, stolen är från Dux, omklädd i tyg av Estrid Eriksson.

1. Gör något annorlunda. Häng mattan på väggen. Utomlands sätter man ju vackra mattor på väggarna, där är de mer som konstverk. Det ser man inte så ofta här hemma.

2. Mer färg. Färgerna är starka och finns i detaljer och möbler; limegröna, orangea, röda. Färg gör mig glad, säger Anna.

3. Köp gammalt och renovera. Somliga renoverar möbler – Anna och Johan renoverade hela huset.

 

 


Barndomens tefat är bra mycket snyggare än dagens plastvarianter. Och snabbare!

4. Visa samlingarna. Anna gillar seriefigurer och i synnerhet Tin-Tin. Han finns i badrummet, på en byrå och lite här och där.

5. Minnen istället för tavlor. Väggen pryds av kläder och en ryggsäck från barndomen, och i hallen sitter Annas fina gamla stjärtlapp. Visst har du också många gamla minnen hemma? Göm dem inte på vinden – väck dem till liv och tapetsera väggarna med dem, i lagom dos!

6. Köp moderna mattor! I många hem med moderna möbler från Nordiska Galleriet så ligger det en för liten, persisk matta under – för att den är ”äkta”. Hur kommer det sig, undrar Anna?


Teverummet med vita bord från Blå Station och värmande Muminmatta. Lampan är ett loppisfynd.

7. Våga mer! Ofta används samma typ av mattor i hemmiljöer som i de offentliga. Det kan vara lite trist. Privat behöver man inte vara så försiktig utan kan vara mer originell…

8. Textilier gör hemmet ombonat. Använd fler för en varm och hemtrevlig känsla!

9. Mattan ska spela en roll i inredningen – möblera med den! Den binder ihop rummet och måste inte ligga bara vid sängen eller under soffbordet. Och i stället för att ha en blommig soffa kan man ha en blommig matta till en enfärgad soffa.


Anna samlar på Tintinfigurer. Dessa bilar är identiska med originalbilarna i skala ett till ett. Hergé ritade och tillverkade dem och byggde sedan upp miljöer och iscensatte serien innan han ritade den, berättar Anna.

På frågan om Anna har någon drömmatta, så svarar hon att det skulle vara att ha rättigheterna till Keih Haring. – Det vore så coolt. Annars ritar vi mattor efter kunders önskemål – det är vår specialitet, berättar Anna. Så har vi arkitekter som ritar in egna idéer till sina projekt, och seriemattorna kom till för att båda är tokiga i serier!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar