Så fixar du stilen med färg

Färg, serier och minnen är genomgående teman i Annas hem, men också mattorna. Här är hennes tips för ett hem med personlighet!


För en modernare stil tog man bort balkongen som gick längs hela framsidan av huset, och satte in stora fönster i stället.

Här bor:

Familjen Lande: Anna och Johan med barnen Oscar 13, Sara 9 och Ulrika 6 år.

Huset: 180 kvm; byggt 1952 men renoverat och förändrat i omgångar under de senaste tio åren.

Tomt på 950 kvm.

Anna och Johan letade lägenhet när Annas syster en dag hörde av sig; hon hade hittat ett hus som hon tyckte skulle passa perfekt för dem och som de absolut måste titta på. Högst motvilligt begav de sig på visning. En villa i förorten stod inte på önskelistan – lägenhet och landställe var planen. Nu har familjen bott i huset i tolv år.

– Om vi skulle ha ett hus så måste det vara ett i original som vi fick göra i ordning själva, säger Anna. Hon och Johan köpte det fula och ruggiga 50-talshuset och anpassade det för ett modernt liv; med ett större och öppnare kök, och nya, stora fönster med mycket ljusinsläpp.

Solstickan infälld i golvet. I hallen gjorde man plats för mattan i golvet av kalksten.

En matta är mycket mer än bara något mjukt och skönt att gå på. Den tillför rummet karaktär och identitet, och drömmen om att skapa individualistiska och annorlunda mattor var drivkraften när Anna och hennes bästa vän startade företaget A-carpet. Inte konstigt då att deras egna hem är till bredden fyllda av moderna, roliga och originella mattor. Men färgklickarna hemma hos Anna kommer från flera håll.

Köket är snickrat på plats och fick några speciallösningar med bland annat golv av förzinkad plåt. Den gamla tegelväggen är kvar sedan den första renoveringen, och kylskåpet piggades upp med ny färg hos en billackerare. Barstolar Spoon från Kartell. Anna gillar mycket färg och den gula espressomaskinen piggar upp redan innan kaffet är klart. Bakom glasskivan en bild av fotograf Pelle Berglund på Znapshot. Uppdraget var att fota en bild med lite frukt och grönsaker – och mycket färg!

 
Anna Landes 9 rappa inredningsråd


Läshörnan. Moraklockan kommer från Annas föräldrar, stolen är från Dux, omklädd i tyg av Estrid Eriksson.

1. Gör något annorlunda. Häng mattan på väggen. Utomlands sätter man ju vackra mattor på väggarna, där är de mer som konstverk. Det ser man inte så ofta här hemma.

2. Mer färg. Färgerna är starka och finns i detaljer och möbler; limegröna, orangea, röda. Färg gör mig glad, säger Anna.

3. Köp gammalt och renovera. Somliga renoverar möbler – Anna och Johan renoverade hela huset.


Barndomens tefat är bra mycket snyggare än dagens plastvarianter. Och snabbare!

4. Visa samlingarna. Anna gillar seriefigurer och i synnerhet Tin-Tin. Han finns i badrummet, på en byrå och lite här och där.

5. Minnen istället för tavlor. Väggen pryds av kläder och en ryggsäck från barndomen, och i hallen sitter Annas fina gamla stjärtlapp. Visst har du också många gamla minnen hemma? Göm dem inte på vinden – väck dem till liv och tapetsera väggarna med dem, i lagom dos!

6. Köp moderna mattor! I många hem med moderna möbler från Nordiska Galleriet så ligger det en för liten, persisk matta under – för att den är ”äkta”. Hur kommer det sig, undrar Anna?


Teverummet med vita bord från Blå Station och värmande Muminmatta. Lampan är ett loppisfynd.

7. Våga mer! Ofta används samma typ av mattor i hemmiljöer som i de offentliga. Det kan vara lite trist. Privat behöver man inte vara så försiktig utan kan vara mer originell…

8. Textilier gör hemmet ombonat. Använd fler för en varm och hemtrevlig känsla!

9. Mattan ska spela en roll i inredningen – möblera med den! Den binder ihop rummet och måste inte ligga bara vid sängen eller under soffbordet. Och i stället för att ha en blommig soffa kan man ha en blommig matta till en enfärgad soffa.


Anna samlar på Tintinfigurer. Dessa bilar är identiska med originalbilarna i skala ett till ett. Hergé ritade och tillverkade dem och byggde sedan upp miljöer och iscensatte serien innan han ritade den, berättar Anna.

På frågan om Anna har någon drömmatta, så svarar hon att det skulle vara att ha rättigheterna till Keih Haring. – Det vore så coolt. Annars ritar vi mattor efter kunders önskemål – det är vår specialitet, berättar Anna. Så har vi arkitekter som ritar in egna idéer till sina projekt, och seriemattorna kom till för att båda är tokiga i serier!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar