Sängkläder – Bädda för god sömn

Sov med rätt kudde och täcke. Vintermörkret tillåter oss att ligga kvar lite längre i sänghalmen! Vi har tagit reda på allt du behöver veta om dina täcken och kuddar. Hur väljer man kudde, varför väljer allergiker syntet och hur tvättar man anddun?

Vilken kudde passar dig?

När du väljer kudde är det viktigt att utgå ifrån hur du sover. Brukar du sova på mage är det viktigt att huvudet inte kommer för långt upp i relation till ryggraden. Välj därför en låg och mjuk kudde. Sover du helst på sidan ska du välja en högre kudde som håller nacken rak i förhållande till ryggraden. Brukar du sova på rygg eller rör du mycket på dig i sömnen passar en mellanhög kudde bra. I de flesta fall beror nackproblem på fel höjd på kudde och oftast behöver man inte en speciellt utformad kudde. Det viktiga är höjd och innehållet i kudden. Fördelen med att välja en kudde i någon form av skum är att den formar sig efter användaren.

Hur tvättar man täcken och kuddar?

Anette Lagercrantz på IKEA tipsar om att man bör vädra sina sängkläder ofta, eftersom vi alla svettas mer eller mindre när vi sover men att man inte behöver tvätta dem så ofta. Både dun och syntet kan tvättas i 60 grader och torktumlas. Syntet kan du tvätta hur ofta som helst. Dun däremot ska inte tvättas lika ofta eftersom materialet kan tappa sina goda egenskaper då fettet i fjädrarna avtar varje gång det tvättas. När du tvättar dun måste du dessutom se till att det blir helt torrt eftersom det annars kan börja mögla. Har du kuddar i något skummaterial kan du torka av innerkudden med en fuktig trasa och tvätta yttertyget i 60 grader.

Dun eller syntet?

De vanligaste fyllningsmaterialen för täcken och kuddar är anddun, gåsdun och syntet (polyester). En fördel med dun, rent generellt, är att det släpper igenom den fukt som avdunstar från kroppen. Dunet leder även bort överflödig värme från kroppen, men behåller lagom mycket värme i luftskiktet närmast kroppen. Gåsdun är mer isolerande och kräver mindre fyllning än anddun. Syntet är ett hygieniskt material som inte tar upp fukt eller dammar. Det är elastiskt och håller formen länge. En annan fördel är att syntet är slitstarkt och lättskött samt tål att tvättas ofta. Syntetmaterialens komfort har ökat de senaste åren och skillnaden på dun och syntet är mindre nu än för exempelvis tio år sedan. Ett klassiskt tips för den som är allergisk eller överkänslig är att välja syntet framför dun.
– Detta beror inte på att allergier mot dun är vanligt utan för att kvalster trivs bra i detta material, berättar Anette Lagercrantz på IKEA.

Senaste nytt!

Hos Hemtex är det allra senaste kuddar och täcken från danska Temprakon (som använder teknik utvecklad av Nasa!). Kudden har en aktiv temperaturkontroll och anpassar sig efter användarens egen kroppstemperatur. Till det yttre är det en vanlig kudde med dun. Den ena sidan av kudden är täckt av Temprakons värmereglerande membran som minskar nattliga svettningar och inuti kudden finns en kärna av högelastiskt komfortskum som ger perfekt stöd för huvud och nacke. Två iläggsplattor kan användas för justering av kuddens höjd. Temprakons täcken är också fodrade med värmereglerande membran. Tekniken minskar överhettning och nattliga svettningar för hela kroppen.

Dun för allergiker

sängkläder

I november blev Mille Nottis kuddar och täcken med and- och gåsdun de första i Sverige att godkännas av Astma- och allergiförbundet och får därmed märkas med symbolen Svalan.

Årets nyheter inom bäddtextil:

Färgstarka drömmar

Fräscha lakan är en bra start för god sömn och sköna sovmorgnar.
Vi har samlat årets färgstarka sängnyheter!


Bäddset i bomullssatin, 299 kronor, Åhléns.


Bäddset i bomull, 199 kronor, H&M home.

sovmorgon
Bäddset Ika i satin, 249 kronor, Ellos.

rullat täcke
Mille Notti har, som första svenska företag, fått sina duntäcken godkända av Astma- och allergiförbundet. Foto: Mille Notti

randigt täcke
Randigt bäddset i ekologisk bomull, 1 100 kronor, Norrgavel.

körsbär
Bäddset i bomull, 199 kronor, H&M home.

dandelion
Bäddset Dandelion i bomull, 599 kronor, Bolia.com.

triangel
Bäddset i bomull, 199 kronor, Lagerhaus.

Hay
Bäddset i bomull, 899 ­kronor, Hay.

Stilrent
Bäddset med örngott i satinvävd handkammad bomull, 1 295 kronor, Asif.


Bäddset Denka i bomull, 399 kronor, Jysk.


Bäddset Old Oak i bomull, 599 kronor, Bolia.com.


Bäddset Zebra i bomull, 199 kronor, Ellos.


Bäddset i bomull med stora blommor, 399 kronor, Åhléns.

Randigt blåvit
Bäddset Ilon i bomull, 399 kronor, Jysk.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar