Tips för att rama in bilder och foton

Ska du rama in bilder, foton eller affischer, kanske till en tavelvägg? Här är rammakarens bästa tips för att välja rätt ram, passepartout och inramning. 

Tavelväggar med bilder och ramar i olika storlekar är en både personlig och snygg inredningsdetalj som sedan en tid varit en stor inredningstrend. Oavsett om du väljer bilder som harmonierar med varandra, eller skapar en härlig blandning av olika motiv du gillar, finns det flera saker att tänka på när du ska välja ram.

– Det finns egentligen ingen gyllene regel för vilken typ av ram man bör välja till en bild. Det viktiga är att utgå från varje enskild bild och sedan titta på vad det är du vill framhäva i bilden. Det kan finnas flera saker, som en del av bilden eller ibland också hela bilden, säger Johanna Sandgren, rammakare och butikschef på Gallerix i Lidköping.

Hur ska man tänka för att välja ram?

– Beroende på vad du vill förstärka med bilden bör du välja en ram därefter. En svart ram är inte bara en svart ram. Du kan ha 20 olika svarta ramar och de kan ta fram helt olika saker i bilden. Fundera på vad du själv tycker om och vad som passar in hemma, med utgångspunkt från bilden.

Hur väljer man tjocklek på ramen?

– Personligen tycker jag att med en större tavla bör ramen växa med, så att det blir lite proportionerligt. Många säger att de vill ha en smal ram för att den inte ska ta över bilden, och det är klart att fel tjock ram kan förstöra bilden totalt – men att konsekvent sätta på en smal ram kan också bli märkligt om bilden är väldigt stor. Då blir ramen bara som ett svävande streck, och ramen ska ju fånga bilden och förstärka den. Så ju större bild, desto större ram, det blir nästan alltid rätt.

Vilket tavelglas tycker du är bäst?

– Jag tycker att ett clarityglas är det bästa glaset. Om man till exempel jämför med vanligt tavelglas, så kallat floatglas, så har clarityglas bättre hållbarhet. Det är reflexfritt och tar bort 70 procent av UV-strålningen, vilket gör att färgen i bilden står sig längre. Bilden kommer också fram bättre och till skillnad mot till exempel reflexfria glas är det helt klart.

Hur väljer man rätt storlek på passepartout?

– Det finns ingen generell regel här heller, för varje bild är unik i sig. En riktlinje är dock att man ska försöka låta passepartouten vara bredare än ramen, annars blir det bara stökigt och trångt runtom bilden. En passepartout ska öppna upp så man ser bilden ordentligt. Med en passepartout har du mängder med möjligheter, du kan till exempel förlänga en bild genom att göra den tjockare i basen och topp.

Bör alla bilder ha passepartout?

– Ja, jag tycker alltid att man ska ha det. Det lyfter bort glaset från motivet och ur hållbarhetssynpunkt står den sig då bättre. Numera är det många som köper ramar själva och i och med den minimalistiska trenden vill man då ha fotot direkt i ramen, men jag tycker att det är synd att inte ha en passepartout på en bild man är rädd om. Åldringsprocessen går då igång fort och bilden kommer att blekna och gulna.

Det är populärt att rama in affischer just nu, har du något tips kring det?

– Köper man en billigare affisch som är tunn och sladdrig i pappret, är det bra att torrlimma den på en skiva så att den håller sig slät. Annars kommer affischen att glida ner och vecka sig.

Vilket är det vanligaste misstaget många gör när det gäller ramar?

– Det är nog när någon kommer in och säger att de inte vill att ramen ska ta över bilden, och så har de redan fastnat i ett tänk som är svårt att bryta. Då får man ofta en ganska medioker inramning istället för något som skulle kunna bli så himla mycket bättre. Många tänker för mycket, jag tror att man bör ha ett mer öppet sinne och släppa loss kreativiteten.

Kan man blanda olika ramar på väggen?

– Jag tycker att du kan blanda ramar hur som helst. Det kan vara jättehäftigt om du har en vägg med 20 olika bilder och sedan 20 olika ramar på det. Då blir ju hela gruppen med inramningarna ett stort konstverk. Blanda och våga lite – det är inte så farligt.

 

Johanna Sandgren är utbildad rammakare och butikschef på Gallerix i Lidköping.

 

5 tips när du ska rama in tavlor

  • Utgå från vad det är du vill framhäva i bilden när du väljer ram.
  • Tänk ju större bild, desto större ram.
  • En passepartout ska gärna vara bredare än ramen.
  • Om du ramar in en tunn affisch, torrlimma den gärna på en skiva innan du ramar in.
  • Släpp loss kreativiteten och ha ett öppet sinne!

 

Olika typer av glas för inramning – fördelar och nackdelar

 

Vanligt tavelglas/floatglas

Det vanligaste tavelglaset heter egentligen floatglas.

Fördel: Ett billigt standardglas som skyddar alstret och är ett beständigt material.

Nackdel: Det avger mycket reflexer. I vissa belysningar kan alstret bakom helt försvinna.

 

Reflexfritt glas (refloglas)

Reflexfritt glas, även kallat refloglas.

Fördel: Dämpar reflexer då det har som en frostig hinna på ena sidan av glaset.

Nackdel: När glaset kommer en bit ifrån alstret, det vill säga om det blir luft mellan glas och alster (vilket kan vara bra ur hållbarhetssynpunkt), så blir bilden mer och mer grynig ju längre ifrån det kommer.

 

Plexiglas/Akrylglas

Plexiglas eller akrylglas som det också kallas är lite tåligare än vanligt glas.

Fördelar: Väger mindre än vanligt glas, så det kan vara ett gott alternativ för att rama in riktigt stora tavlor. Finns också i större skivor än vanligt tavelglas. Beroende på placering kan det vara en fördel i barn/lekrum, om man vill ha ett glas som inte går sönder så lätt.

Nackdel: Det är ett mjukt material som lätt repas om man vill putsa på det. Det fångar gärna upp reflexer från ljus och lampor och är inte riktigt lika klart som vanligt tavelglas.

 

UV-glas

Ett samlingsnamn för olika typer av floatglas med UV-strålningsbehandling, exempelvis Clarity-glas. Fördelen är att UV-strålningsbehandlingen skyddar motivet mot missfärgningar.

Fördel med Clarity-glas: Det är nästintill helt reflexfritt, väldigt klart och med mycket god färgåtergivning, så att det nästan inte ser ut att vara ett glas överhuvudtaget. UV-strålningsbehandling reducerar UV-ljuset i dagsljus och lampor med upp till 70%.

Nackdel med Clarity-glas: Det kostar mer än ett vanligt floatglas.

 

Vi i villa tipsar dig

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar