Trender 2018 – svenskt hantverk och det digitala hemmet

Drinkvagnar, sidobord och sittpuffar – 2017 var året då vi svenskar frossade i prydnadsmöbler. Vi i Villa bad Linnéa Aguero, Blockets presschef, sia om 2018 års trender. 


Under 2017 annonserade svenska folket heminredning på Blocket till ett värde av totalt cirka 2,1 miljarder kronor. Det är drygt 400 miljoner mer än året innan. Det som såldes mest var soffmöbler, följt av bord och stolar. Snabbast sålde trädgårdsmöbler, följt av sängar och hyllor.

Dekorativa möbler i fokus

Ser man till förra årets trender var det ord som sideboards, fotpall, bänk, drinkvagn och puff som klättrade på söklistan.

– Det är möbler som antingen är dekorativa i sig, eller som kan dekoreras, som vuxit i popularitet. Vi känner igen dem från vackra stilleben i hemmet som flödar i sociala medier och i inredningsmagasinen, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Stark hälsotrend

När hon siar om favoritprylar i hemmet under 2018 tror hon på det aktiva outdoor-livet.

– Det är inte längre bara en cykel som köps och säljs utan allehanda tillbehör såsom specialsadlar, cykelvagnar och navigationsutrustning.

Det digitala hemmet

Även efterfrågan på teknik som boostar hemmets digitala möjligheter ökar, tror Linnéa Aguero.

– Det kan handla om att lagra och tillgängliggöra data som bilder, filmer och musik, eller koppla ihop olika streamingprodukter.

Och på Blocket blir det tydligt att early adopters säljer de gadgets de tröttnat på.

 – Om populariteten för hooverboards och drönare fortsätter under 2018 eller om nya uppfinningar dyker upp kvarstår att se. Virtual reality-headset och accessoarer spås växa. 

Det svenska hantverket

Svenska kvalitetsmöbler har länge varit populära på Blocket och Linnea Aguero ser inga tecken på att trenden avtar.

– I takt med att miljö- och klimatfrågor blir alltmer angelägna i samhället växer också konsumentens preferens för hållbara möbler som kan bibehålla funktion och andrahandsvärde i generationer framåt. Du äger inte din möbel – du förvaltar den tills dina barn och barnbarn ärver den. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar