Heta trender och tips för dig som ska köpa soffa

Ge ditt vardagsrum ett lyft med en ny läcker soffa! Här är hetaste sofftrenderna och experternas bästa tips för dig som ska köpa soffa.

Bild:

Bild:

3-sitssoffa Boggie, 4 995 kr, Mio.

Bild:

Bild:

Soffa Soft Blocks, 32 900 kr, Muuto.

Bild:

Bild:

Bäddsoffa Signe, 4 995 kr, Furniturebox.

Bild:

Bild:

3-sitssoffa Strandmon, 3 995 kr, Ikea.

Bild:

Bild:

Soffa Alba, 13 299 kr, Bolia.

Bild:

Bild:

Soffa Ellen, 8 950 kr, Svenska hem.

Bild:

Bild:

2,5-sitssoffa Milton, 11 995 kr, EM.

Bild:

Bild:

3-sitssoffa Hackney, 22 559 kr, Hay.

Bild:

Bild:

Modulsoffa Hamilton, från 52 700 kr, Slettvoll.

Vilken typ av soffa ska jag välja?

— Innan du köper soffa, fråga dig själv vad som är dess främsta funktion, säger Tina Björeman, inredare på Ikea. Är det viktigt att du kan ligga i den? I så fall bör du tänka på att den ska vara tillräckligt lång och djup. Sitter du främst kan du ha en mindre djup. Det finns modulsoffor där du kan lägga till en schäslong som gör soffan mer användbar och flexibel. Fundera även över soffbordet: Vill du kunna äta vid det eller ha förvaring under bordsskivan?

Vilket material ska jag välja till nya soffan?

— Satsa på ett neutralt tyg av god kvalitet. En skinnsoffa kan vara ett bra alternativ. Avtagbar klädsel är en fördel så att du kan tvätta den. Kuddar och filtar att byta med gör att soffan kan förnyas efter säsong. 

Var ska jag placera soffan?

— Prova gärna att ställa soffan i mitten av ett rum. Tänk på belysningen vid soffan och satsa på en tillräckligt stor matta, så blir intrycket genast mer ombonat.

Vill du förnya din gamla soffa?

Vill du snabbt förändra din soffa? Byt överdrag! Det finns flera sajter där du kan beställa skräddarsydda överdrag för soffor och fåtöljer: 

Bemz

Happicovers

Hetaste sofftrenderna just nu:

1. Färgstarka soffor

— Varmt rött var signalfärgen i Milanos mässmontrar och en skön kontrast till alla pasteller, säger Charlotte Brundin, inredningsskribent. Även om ljusa färgnyanser hänger kvar är multikulörerna på frammarsch i inredningsmodet.

2. Kurviga soffor

— Mjukt rundade linjer, bulliga sitsar och låga ben kännetecknar höstens nya soffor och fåtöljer. 


3. Mönstrade soffor

— Friskt vågat, hälften vunnet med blommor och överdimensionerade digitala tryck! Holländska Moooi stod för en mönstrad nytändning i en av Milanos bästa utställningar.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar