Saftiga saffranssmörbullar – julens godaste recept

Saffranssmörbullar med krämig vaniljsmörfyllning – här är julens godaste recept!


Recept saffranssmörbullar

ca 30 bullar

Du behöver:

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 1⁄2 dl florsocker
(eller 1 dl strösocker)
  • 1 msk vaniljsocker

Deg

  • 1 pkt saffran,1⁄2 g
  • 
3 dl mjölk, fingervarm
  • 50 g jäst
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 1⁄2 tsk kardemumma­ kärnor, mortlade
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 
225 g smör, rumsvarmt
  • 12–14 dl vetemjöl

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här:

1. Fyllning: Blanda smör, florsocker och vaniljsocker i en skål. Klicka ut ca 30 små kulor på en tallrik och ställ den i frysen medan degen bakas och jäser.

2. Deg: Blanda saffranet med mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminium- eller pappersformar ställda på en plåt.

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

Läs också:  Julens bästa recept på klassiska lussebullar

Recept ur boken Lindas julbak, bokförlaget Semic.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar