Recept saffranssmörbullar
ca 30 bullar
Du behöver:
Fyllning
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 1⁄2 dl florsocker (eller 1 dl strösocker)
- 1 msk vaniljsocker
Deg
- 1 pkt saffran,1⁄2 g
- 3 dl mjölk, fingervarm
- 50 g jäst
- 1 1⁄2 dl strösocker
- 1⁄2 tsk kardemumma kärnor, mortlade
- 1 krm salt
- 3 ägg
- 225 g smör, rumsvarmt
- 12–14 dl vetemjöl
Pensling och garnering
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här:
1. Fyllning: Blanda smör, florsocker och vaniljsocker i en skål. Klicka ut ca 30 små kulor på en tallrik och ställ den i frysen medan degen bakas och jäser.
2. Deg: Blanda saffranet med mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminium- eller pappersformar ställda på en plåt.
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
Läs också: Julens bästa recept på klassiska lussebullar
Recept ur boken Lindas julbak, bokförlaget Semic.