5 tips – så inreder du köket

Inget kök är det andra likt. Det beror på att vi alla har olika behov och prioriteringar. Här kommer 5 tips på saker man kan göra.


Tips 1: Ett effektivt arbetsflöde gör dig på gott humör

Ett bra tips är att välja köksinredning som du enkelt kan byta ut eller passa in med nytt. Utgå alltid från dina egna behov och sträva efter att sätta en personlig touch på inredningen. Det är snyggt. Låt funktionalitet vara ledordet och tänk på den klassiska ”kökstriangeln” eller ”arbetstriangeln” som den också kallas för. Triangeln innebär i enkelhet att diskho, kyl och spis ligger på behändigt avstånd ifrån varandra. Vidare ger detta ett effektivt arbetsflöde som gör att du inte behöver röra dig tvärs över köket i onödan när du står och lagar mat. Behöver du hjälp med köksinredning finns alltid olika kökstillverkare och köksspecialister att rådfråga.

Tips 2: Blanda trämaterial med växter

I år vill vi komma naturen nära. Vi välkomnar naturen hem till oss. I kök är det snyggt att inreda med trämaterial från olika träslag. Det skandinaviska köket är ljust och stilrent och då passar det bra med trädetaljer i ljusa träslag som ger märkbar effekt. Mörkare träslag ger dock en mysigare och lite varmare känsla. Material i trä passar bra att kombinera med kryddväxter och bladväxter. Var sparsam med vad som får stå framme och välj ut med omsorg.

 

Tips 3: Viktigt att sitta skönt

Sköna och bekväma köksstolar är inte att förringa. Vi kan nog alla vara rörande överens om att köket är en mötesplats och samlingsplats för hela familjen, släkt och vänner. Vi vistas ofta i köket och just därför är det viktigt att vi sitter skönt vid köksbordet eller köksön oavsett om det vankas måltider, kortspel eller annat pyssel och knåp. 

Val av köksstolar och material på dessa beror lite på livssituation och åldrarna på familjemedlemmarna. Det finns köksstolar som är enkla att torka av och göra rent och så finns det givetvis köksstolar som är lite mer exklusiva och som inte är lika resistenta mot spill och fläckar. Det är viktigt att köksstolarna passar till köksbordet och smälter in bra i kökets genomgående stil. Tänk på att helheten ska fungera. 

Tips 4: Det är bättre att veta var allt ligger någonstans 

Bra förvaringslösningar och framför allt förvaringsutrymmen är viktigt att ha. Annars blir det lätt kaotiskt. Det vill vi inte veta av. Det är dessutom mycket roligare att laga mat om man vet var kryddorna finns någonstans och att alla köksredskap är lätta att komma åt. Om du istället måste ägna tid åt att leta rätt på allt du behöver riskerar du att bränna stekfettet i pannan eller koka grönsakerna till oigenkännliga klumpar.

5 vanliga misstag när du planerar köket

Tips 5: Köksön ger effekt direkt

Försök placera köksön så centralt som möjligt i köket. Har du en diskho installerad i köksön är det viktigt att den placeras nära spis och kyl så att du inte förstör den där arbetstriangeln som vi inledde artikeln med att beskriva. En köksö med inbyggd förvaring och smidiga förvaringslösningar är att föredra. Detta kommer dels frigöra utrymme och dels ge dig mer arbetsutrymme. En köksö kan dessutom användas som avlastningsyta. I klartext: en bra grej.

Så hittar du rätt köksö

Så fixar du ordning och reda bland påsarna i kökslådan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar