9 livsmedel som försämrar sömnen

Om du har svårt att få till en ordentlig natts sömn kan det mycket väl vara dessa 9 livsmedel som förstör för dig.

Alla vill ha en god, lång nattsömn och känslan av att vakna utvilad nästa morgon. Men alla sover inte lika bra om natten, och det kan ha att göra med vad man äter på kvällen. Det finns nämligen livsmedel som kan förvärra nattsömnen.

Så om du tillhör en av dem som ligger och vrider och vänder på dig sent på kvällen – fundera på om något av de här livsmedlen ställer till det för din nattsömn:

1. Bacon

Bacon innehåller tyvärr tyramin, ett ämne som hjälper till att göra dig extra vaken. Ät därför inte bacon nära sänggående då det motarbetar kvällströttheten.

2. Lagrad ost

Även ost som cheddar, parmesan, gouda och brie innehåller ämnet tyramin. Som sagt, tyramin gör dig mer vaken och är därför inte bra kvällsmat.

Tips: Ät färskost som ricotta, istället för lagrad ost.

3. Tomater

Tomater är inte bra att äta före sänggåendet eftersom de kan orsaka halsbränna på grund av sitt höga syrainnehåll. Halsbrännan kommer sannolikt att påverka din sömn, så därför bör du undvika tomater.

4. Mörk choklad

Mörk choklad innehåller koffein, ett uppiggande ämne som vi ju känner till från kaffe. Och ju högre procentandel choklad desto högre koffeinhalt.

Tips: Ät en banan istället, den innehåller ämnen som hjälper dig att sova bättre.

5. Alkohol

En kvällsdrink kan vara lockande efter en lång dag, och alkohol kan också hjälpa dig att somna snabbare. Det finns dock nackdelar med att konsumera alkohol före sänggåendet eftersom din nattsömn lätt blir orolig. Du riskerar att vakna utmattad nästa morgon trots att du har sovit 8 timmar.

Tips: Drick en kopp örtte istället. Kamomillte är exempelvis lugnande och får dig att sova djupt och skönt.

Läs också: Hela listan – här är maten du kan och inte kan frysa in 

6. Kryddig och stark mat

När du äter kryddig och stark mat stiger din kroppstemperatur, blodcirkulationen ökar och matsmältningen kickar igång. Det är bra för din hälsa att då och då få en sådan igångsättare. Men före sänggående är det ett ”no-no”. Du kan få halsbränna och känna irritation i kroppen och då blir det både svårt att somna och att få en god natts sömn.

7. Friterad mat

Friterad mat är bättre att äta till lunch istället för på kvällen, då det innehåller mycket fett som kroppen kommer att behöva bearbeta under nattsömnen. Din kropp kommer därför att få svårare att komma till ro och sömnen riskerar att försämras. 

8. Broccoli

Broccoli är hälsosamt men kan också göra dig uppsvälld på grund av fiberinnehållet. 

9. Biff

Biff innehåller mycket protein och fett vilket skapar extra mycket jobb för matsmältningssystemet och därmed bidrar till en sämre nattsömn.

Källa: Thespruce.com


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar