Är det farligt att värma matrester flera gånger?

Hur många gånger är det egentligen okej att värma upp matrester? Här är expertens svar!

Pasta i mikro

Avsvalning och förvaring är A och O för att du ska kunna värma upp matrester fler gånger än en. Det som är viktigt att tänka på när det blir matrester över, är att du låter maten svalna och sedan direkt ställer in den i kylskåpet. Tänk också på att det ska vara rejält kallt i kylen, cirka 4 °C. Det här förlänger matens hållbarhet.  

– Om du låter maten stå framme för länge i rumstemperatur, vi pratar flera timmar, kan bakterier växa till sig. Har man otur kan det vara sådana bakterier som orsakar matförgiftning, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket. 

Så många gånger kan du värma rester

Orkar du inte äta upp dina redan uppvärmda matrester går det alltså bra att värma upp dem igen vid ett annat tillfälle. Så länge som du låter maten svalna och snabbt ställer in den i kylen igen. 

– Det är inte farligt i sig att värma upp mat fler gånger, men om du gång på gång värmer upp maten kan den bli tråkig och tappa smak, fortsätter Åsa Rosengren. 

Det här ska du inte värma i mikron

Glöm inte bort att det finns vissa saker du aldrig ska värma i mikrovågsugnen! Här är en lista på fem saker du aldrig ska värma i mikron.

Läs också: Knep: Så rengör du mikron på några minuter!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar