Årets hetaste kökstrender

Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 


Hallå där, Maria Soxbo, inredningsbloggare och journalist – vilka trender kommer vi att se i svenska kök 2018?

– Kökstrender rör sig otroligt långsamt, särskilt i svenska kök, så jag skulle säga ”inte så många”, hehe. Några fler vågar välja grå kök i stället för vita, några andra kanske nappar på den kommande trätrenden. Jag tror att vi kommer att fortsätta se knoppbrädor i shakerstil och skärbrädor lutade mot väggen på köksbänken. Och så tror jag vi kommer att inreda våra kök mer och se dem som riktiga rum. Tapeter och tavlor på väggen, prydnadsföremål på hyllor och stilleben på bänkskivan. Färre överskåp och fler öppna hyllor så vi kan arrangera snyggprylarna synligt.

 

Vilken är årets färg?

– I inredningsvärlden är det den röda färgskalan, men den har jag svårt att se skulle nå köken. I stället blir det nog snarare grått och blå/grönt som tar sig in i det ljusa och fräscha. Jag tror också vi kommer att se fler tvåfärgade kök, det vill säga att man väljer
en färg på underskåp och en annan på överskåp.

Läs mer: Ge köket ett budgetlyft

Vilka är de trendigaste materialen?

– Sten, men nu börjar pendeln svänga från carraramarmor till mörkare stensorter. Både andra marmorvarianter i rött, brunt och grönt och mer lokala stensorter som granit och kalksten. Trä kommer att synas mer och mer.

Vilken inredningspryl kommer aldrig över din kökströskel?

– Man ska aldrig säga aldrig – men visst, heltäckningsmatta och chokladfontän känns väldigt långt borta med tanke på femåringar och kakao-aversion.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar