Baka i springform – här är bästa tipsen från Emma Brink Rask

Det finns hur många kakor som helst som kan bakas i en vanlig springform.
Här bjuder Emma Brink Rask på smarta tips och härliga recept.

springform

En springform är guld värd när man vill baka och finns i de flesta svenska hem. Och nu kommer en hel kokbok tillägnad formen. Emma Brink Rask som driver den populära bakbloggen ”Brinken Bakar” är aktuell med 61 kakor i en form (Polaris fakta) där alla kakor bakas i springform. Vi ställde några frågor till bakningsproffset om hennes nya bok!

springform

Varför ville du skriva en hel bok om kakor i springform?

– Jag har under åren fått många frågor kring recepten på min blogg och mina tidigare böcker, hur man kan anpassa dem till en vanlig springform. Så fick jag idén till att göra en bok där alla recept redan är anpassade för den vanligaste formen folk har hemma. Det passar också bra ur ett hållbarhetsperspektiv och när många inte har pengar att lägga på massa olika formar.

Läs receptet ur boken: Tigerkaka

Vad är det med formen som är så bra?

– Att du kan lossa botten och kanterna från varandra gör den väldigt smidig att baka i och att enkelt få ut bakverket från formen. Sen kan du ju baka nästan vad som helst i en springform, det är ju praktiskt.

Vilken är din bästa springform?

– Alla recept i boken är bakade i en form som är 23 cm, de flesta har en form mellan 22-24 så då funkar recepten perfekt. Jag gillar att baka i en form av anodiserad aluminium. Den leder värme bra och gräddar allting både snabbt och jämnt.

springform

Vilka är dina bästa tips när man bakar i springform?

– Spänn fast bakplåtspappret mellan botten och kanten så sitter det ordentligt och hjälper till att hålla formen tät. Fäst gärna remsor av bakplåtspapper även runt kanterna, med lite smör, så blir det lekande lätt att lossa din kaka från formen och lägga upp den på ett vackrare serveringsfat. 

Sen vill jag tipsa om att förvara din form ihopsatt och på ett plant ställe, annars är det lätt hänt att den blir tillbucklad och inte håller tätt när du ska baka.

Var det något som var en utmaning när du gjorde boken?

– Att förgrädda pajskal i springform kan vara lite utmanande, pajdegen vill gärna glida ner längs kanterna. Men om man sätter in formen med degen i frysen i 15 minuter och sen fäster aluminiumfolie på kanten mot degen så går det fint.

Vilka är dina bästa tips för att dekorera kakor?

– En krämig frosting med bär eller choklad i, som har en kontrasterande färg mot kakan, är alltid fräscht och uppiggande. Det är en dekor som funkar året om då man kan göra dem med frusna bär. De är vackra att både bre på rustikt eller att spritsa med din favorittyll. Alla bakverk går annars att rädda med florsocker och mycket färska bär. 

Läs också: Tigerkaka – sockerkakan med klös!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar