5 tips – välj rätt bänkskiva

När du ska välja rätt bänkskiva bör du redan tidigt fundera över vilken funktion som är viktig för dig. Här kommer 5 tips som får dig att lära känna dem. 


Billig och tålig bänkskiva i laminat

En bänkskiva i laminat är snäppet billigare än andra bänkskivor. En bänkskiva i laminat tål mycket så du kan vara helt trygg när du låter svågern stå och hacka grönsakerna som ska ner i grytan eller ner i salladen. Det finns olika varianter på en bänkskiva i laminat och de allra flesta passar in i vilket kök som helst.

Stark och lite dyrare bänkskiva i granit

En bänkskiva i granit är något dyrare just för att den – likt gjutjärnspannor – håller i stort sett för evigt. Det är en bra investering för framtiden.

En bänkskiva i granit ställer höga krav på övrig köksinredning i fråga om utseende och design och en bänkskiva i granit, som du nog redan listat ut, står emot det allra mesta. Du bör dock vara försiktig. När porslin och glas möter en bänkskiva i granit så finns det alltid bara en vinnare. 

Flexibel bänkskiva i massivt trä

En bänkskiva i massivt trä är lätt att passa in i de allra flesta kök efter de mått som redan är framtagna. Lyckas du få mycket repor och andra fläckor så kan du med några välriktade rörelser slipa den ny och fin och glöm inte att olja in den. Om, och om igen.

Bänkskivor i massivt trä kräver mer underhåll än andra och det är något du bör ha i åtanke innan du införskaffar en. 

Tidlös och anpassningsbar bänkskiva i marmor

En bänkskiva i marmor är dyr. Bänkskivor i marmor finns i många olika nyanser och är tidlösa i sin enkelhet. De är enkla att passa in efter olika inredningsstilar och färger som omger rummet. Ljusa bänkskivor i marmor har en tendens att passa vilken stil som helst.

Marmor tål inte vissa syror och vätskor så du bör definitivt impregnera bänkskivan innan du börjar använda den. 

Enkel och funktionell bänkskiva i rostfritt stål

Bänkskivor i rostfritt stål har ofta inbyggda diskhoar och är heller inte särskilt dyra. De är lätta att underhålla och piffa upp. Värme och fukt är heller inga problem. Tänk på att ansluta till vatten om du väljer en bänkskiva med diskho.

Du kommer att behöva tänka till ordentligt innan du köper bänkskivan så att måtten stämmer. Köper du en bänkskiva i rostfritt stål med fel mått så kommer … nej, gör det bara inte …

Belöningen när bänkskivan är på plats – friterade grönsaker med dipp!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar