Färggrann köksbänk med kakel – gjut en bänkskiva

Så snart gjutformen är färdig och armeringen ligger på plats kan vi gjuta den platta som kaklet sedan skall läggas på.

gjut bänkskiva

Läs artikeln Färggrann köksbänk med kakel för att se en översikt på hur du gör denna köksbänk! Läs hur du gör gjutformen här!

Betongen skall blandas efter anvisningarna på påsen. Det är under alla omständigheter viktigt att du inte häller i för mycket vatten – hellre lite för lite. Om du gör en för tunn blandning, så att betongen flyter åt sidan när du rör i den, så blir den inte så stark.

När betongen har blandats kan du gjuta hela bänkskivan. Den är ju endast cirka 60 cm bred och även om den är ett par meter lång så kan du gjuta hela på en gång. Men se till att fylla ut formen ordentligt och var noga med att det inte bildas luftbubblor. Efter gjutning täcks betongen med plastfolie. Då håller den sig fuktig längre och ju längre tid härdningen tar, desto starkare blir den färdiggjutna betongplattan.


1. Blanda betongen i en stor balja. Det är en fördel om du efter blandning med spade också blandar med omrörare i borrmaskinen. Skyffla upp betongen i formen, och se till att den sjunker ner överallt.

2. Betongen skall vibreras för att få bort alla eventuella luftbubblor i den. Det är också viktigt att betongen ligger tätt runt armeringen. Här spänner vi fast en vagnsbult i borrmaskinen. Därefter förs borrmaskinen så att bulten dras längs bottnen.


3. Nu är det dags att dra bort överflödig betong. Det gör Jens med en alldeles rak list som förs i sicksack fram och tillbaka över betongen medan listen vilar på de höga kantlisterna (B och C). När ytan är släts täcks betongen med plastfolie.


4. Runt disklådorna gäller det att vara extra noggrann. Betongen skall vibreras ordentligt eftersom bänkskivan är mer ömtålig ju smalare den är. Även här dras ytan jämn ner till listerna (B och?C). Allra sist skrapas betongen bort på rundstavarna.

Läs hur du fortsätter bygga denna köksbänk i följande artikeldelar:

Montera disklådorna
Lägg på kaklet


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar