Färggrann köksbänk med kakel – lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna vill man ha hela plattor.

lägg på kakel

Välj gärna en mindre kakelstorlek som 10 x 10 cm eftersom man då slipper skära så många plattor. Det visade sig också vid detta tillfälle. Skärningsarbetet var överkomligt.

För att sätta pricken över i vill man matcha de blå kakelplattorna med snygga framkantslister av teak. Dessa skruvas fast och skruvarna försänks så mycket att de kan täckas av teakproppar som Jens har kapat av en rundstav av teak.

Innan framkantslisten monteras rundar man av framkanterna. Det går snabbt och lätt med en handöverfräs som försetts med ett passande frässtål. Men det även bra att hyvla kanterna och sedan slipa dem – först med grovt slippapper och sedan med fint till kanten blir rund.

Läs föregående artiklar för att se hur du bygger denna köksbänk:

Färggrann köksbänk med kakel
Gör en gjutform
Gjut en bänkskiva
Montera disklådorna


1. För att mönstret inte skall förskjutas när kakelplattorna läggs runt hörnet så fäster Jens tillfälligt en hjälplist i de höga listerna (B och C). Om några plattor måste skäras görs det lätt med en kakelskärare som man kan hyra där kaklet köps, men vinkelslip går också bra. Små bitar kan nypas bort med tång.


2. Kakelfixet (P) blandas enligt anvisningarna på förpackningen och fördelas med tandspackel på betongplattan. För att slippa en rad med mycket smala plattor bakom disklådorna valde Jens att skära plattorna i två rader. Låt kakelfixet härda ett dygn innan du fogar.

3. Framkantslisten (H) kan monteras medan kakelfixet härdar. Eftersom skruvarna, som placeras med 20 cm avstånd, skall försänkas borrar Jens 12 mm djupa hål med ett 16 mm borr. Därefter byter han till ett 4,5 mm borr och borrar rätt igenom listen. Nu kan framkantlisten monteras med PU-lim och 5 x 40 mm skruvar.


4. Pluggarna (J) stryks med lim och knackas fast i hålen. Varje propp är 10 mm lång och sågas till av en 16 mm rundstav av teak. De sågas i geringslåda för att det skall gå snabbt och lätt.


5. Fogbruket (K) blandas efter anvisningarna på förpackningen och fördelas i fogarna med en gummiskrapa. För att fogarna skall fyllas igen ordentligt förs gummiskrapan diagonalt över fogarna.


6. När fogarna har stelnat – efter cirka 30 minuter – tvättas överflödigt fogbruk bort från kaklet med ren fuktad svamp (som sköljs ofta). När allt fogbruk är borta från kaklet poleras med en ren, torr trasa.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar