Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark yta. Den blir som ny!


Den massiva bänkskivan av bästa ek hade inte underhållits de sista fem åren eller så. Den fina, vita nyansen var helt borta och träet sög till sig all slags smuts. Något skulle göras och valet föll på en oljebaserad bets.

Oljebetsen tränger ner i träet och täpper igen porerna vilket ger en slitstark yta. Den blir dock inte vattenavvisande, men det ordnas efteråt med vit olja. Här används alltså vit oljebets, men det finns många kulörer att välja bland.

Före. Ytan på bänkskivan var sliten och man ville inte lägga matvaror på den.

Detta behöver du:

Material
Slippapper, korn 40, 150 och 240
OIjebets, (här används Herdins antikvit)
Olja till träskivor, godkänd för ytor där man lagar mat (till exempel Junckers Rustic)
Bomullstrasor

Verktyg
Trekantsslip (deltaslip)
Planslip

Prisbild: Från 250 kronor.

Se upp med självantändande trasor!

Trasor som använts till oljebets, linolja och andra oljor kan självantända och får absolut inte slängas i soporna. Lägg dem i burk med lufttätt lock och lämna dem i stället på en kemidepå.

Läs mer: Årets hetaste kökstrender

Så här slipar, betsar och oljar du in träskivan

Dag 1: Slipa träskivan och betsa den

1. Skivan behöver inte tas bort medan den slipas med planslip eller excenterslip och slippapper korn 40 (som är rätt grovt). Det gäller att komma ner under den ytliga oljan och resterna av tidigare ytbehandlingar. Var extra flitig där det finns märken, ränder eller jack. Plåtburkar ger svarta ränder på ek. 

2. Deltaslipen kommer åt längs kanter, i hörn och runt disklådan. Du behöver inte vara rädd för att slipen gör märken på kanter och annat. Det gör den inte för slippapperet sitter under sulan som är tjock och av gummi. Använd slippapper korn 40 även nu.

Läs mer: Ge köket ett budgetlyft

3. Hålkälslisten slipas för hand liksom andra ställen där det inte går att komma åt med maskinerna, till exempel mellan disklåda och vägg. Även när du slipar för hand använder du det grova slippapperet korn 40.

4. Efter grovslipning torkas allt slipdamm bort med fuktig men hårt urvriden trasa. Fortsätt sedan med slippapper 150 och till sist 240. Viktigt! När skivan har slipats sista gången får den vila ett par timmar så att den är alldeles torr. Oljebets fastnar inte på fuktigt underlag.

5. Oljebetsen hälls ut på bänkskivan och arbetas ner ordentligt i träet med en dammfri trasa. Torka hela tiden efter längs med ådringen och fibrerna. Använd gummihandskar för det är svårt att tvätta bort oljan från fingrarna. Efter cirka 20 minuter torkas överflödig olja bort. Viktigt! Överflödig olja och bets måste torkas bort så fort som möjligt så att det inte bildas små pölar med bets eller olja. De kan nämligen inte fås bort på annat sätt än med slipning när oljan eller betsen har torkat in. Låt medlet få verka cirka ett dygn innan du polerar.

Läs mer: Så återupplivar du köket med nya luckor


Dag 2 Olja in skivan

6. Efter härdning under 24 timmar stryks hela bänkskivan med vitpigmenterad olja. Vi använder här en olja som är specialgjord för bänkskivor, Junckers Rustic Oil White. När oljan har torkat blir ytan mycket slitstark och motståndskraftig. Upprepas behandlingen efter ett par dygn blir det ännu bättre. 

Efter. Bänkskivan ser ny ut efter behandlingen och tål nu lite av varje.

Köpinformation

Herdins www.herdins.se
Junckers Rustic www.junckers.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar