Bästa bubblet till nyår – 7 vintips

Varför är Champagne så glamorös och dyr? Och vad är skillnaden mellan Cava, Prosecco och Crémant? Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar om olika typer av mousserande viner och ger 7 prisvärda vintips till nyår.

1. Om Cava – Spanien

Cava är katalanska och betyder källargrotta men är inte knutet till en viss region. Precis som Champagne produceras Cava med en andra jäsning på flaskan. Cava ska lagras i minst nio månader. Främst används spanska druvsorter men även ”internationella druvor” används.

Blanc de Noirs (nr 7610), 109 kr.
Fruktig och fyllig passar detta ekologiska fynd inte bara till drink utan även till skaldjur och fisk. Blanc de Noirs syftar på att den är gjord på blå druvor – i det här fallet till 100% på den hyllade druvan pinot noir.

 

2. Om Champagne – Frankrike

Champagne är vinernas största kändis. Vid fest och flärd på film är det champagne i glasen. Vad ger champagne denna karisma? Utan att gå in på smak, metod, druvornas växtplats – champagne är ursprungsskyddat. En armé av stränga champagne-jurister granskar att ingen utanför regionen använder varumärket champagne. Att tillgången är begränsad bidrar också.

Charles Heidsieck Brut Réserve (nr 77522) 457 kr.

En hyllad nyhet: Det flödar av utmärkelser över Charles Heidsieck som lanserades i september. Världens bästa non-vintage, årets champagne och 1:a på Vinbetygets topplista. Gjord av en blend på druvorna pinot noir, pinot menuir och chardonnay. Smaken är mogen, champagnen passar även utmärkt till eleganta rätter.

Pierre Peters Grand Cru Blanc de Blancs (nr 7350) 349 kr.

Pierre Peters Blanc de Blancs är Grand Cru-klassad, en så kallad odlarchampage. Duvorna kommer enbart från egna högt rankade Grand Cru-odlingar. Denna Blanc de Blancs på 100 % chardonnay är torr, fruktig och god till drink & skaldjur. Det låga priset är som en gåva efter en dyr jul.

3. Om Crémant – Frankrike

Champagne är inte allt – Hellre en bra Crémant än en tråkig champagne. Om man vill producera mousserande vin utanför Champagne-regionen, vad gör man då? Man gör det efter konstens alla regler, kallar vinet Crémant och tar ett lägre pris än champagne. Jag tycker att Crémant borde uppmärksammas mer. Från Bourgogne, Loire och Alsace framställs den ofta lika ambitiöst som champagne, vinet får jäsa en andra gång i flaskan. Här finns det fynd att göra.

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne (nr 7725). 149 kr.

Den hyllade vinproducenten Clotilde Davenne är född och uppvuxen i Champagne. Hennes kunskaper och kärlek till området är självklar. Resultatet är den champagnelika Crémant som bär hennes namn. Druvorna skördas för hand från vingårdar i Chablis och Epineul. Vinet tillverkas enligt klassisk champagnemetod och utan dosage. De som skålar i dessa eleganta bubblor på Pinot noir och Chardonnay brukar få ett leende på läpparna.

Läs även vår intervju med Stefan Saidac! Klicka här. 

4. Om Cap Classique – Sydafrika

Sydafrikas jämna klimat ger fantastiska och mycket prisvärda viner. Regionens egna mousserande vin kallas Cap Classique. Vinet framställs med den traditionella champagnemetoden. Man använder främst kvalitetsdruvor som chardonnay och pinot noir från Western Cape. De bästa Cap Classique-vinerna får vila ett år eller mer på jästfällningen.

Boschendal Brut (nr 7889) Sydafrika, 105 kr.

Kort och gott – ett fynd för det här priset. Framställs av lika delar av de klassiska champagnedruvorna Pinot noir och chardonnay. Boschendal Brut lagras 24 månader på jästfällningen vilket ger ett torrt och fylligt bubbel som passar till såväl drink som eleganta fiskrätter.

5. Om Prosecco – Italien

På några år har Prosecco blivit omåttligt populärt världen över. Det bubblande vinet från Venetien i norra Italien produceras alltid av den lokala druvan Glera. Vinet får bara kallas Prosecco om det kommer från detta område. Metoden kallas Charmat vilken är enklare än champagnemetoden, jäsningen sker på ståltank med tillsatt socker istället för på flaska. Vilket också är en förklaring till de relativt låga priserna.

Bacio della Luna Superiore 2016 (nr 2332), 109 kr.

Smaka på En kyss från månen, fri översättning, eller snarare från DOCG-området Valdobbiadene i Treviso. Här är det brant, Gleradruvorna plockas för hand. Bacio della Luna är en årgångsbestämd Prosecco som höjer sig över mängden. Det fruktiga vinet passar ihop med allt från havet, även till vegetariskt.

6. Om Franciacorta – Italien

De flesta känner till Prosecco men hur är det med Franciacorta? I Lombardiet finns den lilla regionen Franciacorta som utmanar storheterna och brukar kallas Italiens champagne. Vinet framställs självklart med den ambitiösa champagne-metoden och har kvalitetsbeteckning DOCG. Att priserna sneglar mot Champagne har inte bara att göra med den begränsade tillgången på rätt druvor. Franciacorta håller en hög kvalitet.

Monte Rossa Rosé Brut (nr 7615) Italien, 199 kr.

Rosé på nyår? Det har regnat lovord över Monte Rossa Rosé. Druvorna är 60% chardonnay och 40% pinot noir. Vinet lagras i 24 månader på flaska. Det står ”Piacere” på flaskan, vilket på ett ungefär betyder Enjoy – och det är inte svårt att göra. En ny bekantskap som kan bli en bra start på kvällen. 

7. Alkoholfritt bubbel

Richard Juhlin Blanc de Blancs (1979) Frankrike, 89 kr.

Visst finns det goda mousserande alkoholfria alternativ. I alla fall när champagnemästaren Richard Juhlin är inblandad. Han har utvecklat en fantastisk Blanc de Blancs, 100 % chardonnay – Med en avancerad metod skiljs alkoholen från vinet som ändå får mycket kvar av sin smak.

Tips vid servering av Champagne & andra mousserande viner:

  • Kyl det mousserande vinet i tid.
    Flaskan är tjockare, det tar längre tid för vinet att bli kallt: Omkring fyra timmar i kylen.

  • Nydiskade glas.
    Glas som används sällan får en unken skåpsdoft. Glasen är egentligen inte smutsiga. Det räcker med låta glasen ligga i varmt vatten och lite diskmedel. Skölj noga, låt glasen självtorka upp och ner på en handduk.

  • Börja kvällen med det finaste bubblet.
    Sent vid 12-slaget efter alla olika måltider och drycker, är det svårare att uppfatta alla nyanser. Skåla i ditt finaste bubbel i början av kvällen är smaksinnet är på topp.

Fler vintips, röda och vita viner på Vinbetyget.se.

  


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver Vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar